Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 augusti 2022 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Nils Svensson 15 aug 08:24 om På Lidingö finns nästan 40 olika däggdjursarter

Inlåst i fyra månader

fredag 2 februari 2018 23:48

"EN VÅRDSKANDAL". I fyra månader har 18-årige Sebastian, som bor på Lidingö, hållits instängd på en sluten avdelning på Danderyds sjukhus, en avdelning för personer med psykoser och schizofreni. Sebastian har svår autism och är inlåst 24 timmar per dygn i sitt rum, i korridoren och en toalett.
- Vi besöker honom varje dag för de vågar inte gå in i hans rum. Han har ingen mänsklig kontakt förutom när vi kommer, säger Karl, som är pappa till Sebastian, till SVT:s Stockholmsnyheter.

Sebastians mamma Siv säger till SVT att det fungerat bra i familjen tidigare under hans uppväxt, när han gick i skolan, men att det blev jobbigt när han blev större och slutade skolan och rutinerna försvann. Han fick arga utbrott hemma och till slut bad föräldrarna sjukvården om hjälp.

Lidingö har ansvar att ordna ett anpassat boende där han skulle kunna få hjälp av personliga assistenter. Men trots att han väntat sedan i maj förra året har inget anpassat boende ordnats.

- Vi tar vårt ansvar och vi kommer att hitta en lösning. Men den måste vara hållbar och den måste vara bra för vårdtagaren. Vi utgår alltid från vårdtagarens behov, säger ordföranden i omsorgs- och socialnämnden, Birgitta Sköld (LP), på stadens hemsida.

Enligt SVT har Lidingö stad har nu givit Sebastians föräldrar beskedet att man skickar Sebastian till ett psykiatriskt boende 30 mil bort, ett boende där han tidigare bott, men flyttats ifrån, eftersom boendeformen inte har fungerat.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) säger till SVT:
- Det känns som vi slungas decennier tillbaka när man skickar ungdomar långt hemifrån för att bo på institution. Vi har en lagstiftning som säger att man ska ha ett värdigt liv och stor frihet att forma det själv, när man har en funktionsnedsättning.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) anser att man måste lösa situationen skyndsamt. Det är närmast en vårdskandal av stora, stora mått.

Aftonbladet skrev om Sebastian (som i reportaget hette "Mattias") redan den 20 januari 2018. Läs och hör på denna länk. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6nk800/har-tvangsvardas-mattias--ingen-vill-ta-ansvar

Dela Inlåst i fyra månader

Kommentarer

Birgitta Sköld (LP), Omsorgs- och socialnämndens ordförande 2018-02-23 17:32

Lidingösidan har idag bett omsorgs- och socialnämndens ordförande Birgitta Sköld (LP) om en beskrivning av nuläget för Sebastian:

Vi har en lösning som kommer att träda i kraft vid utskrivning som är långsiktig, hållbar och möter ställda krav. Att vi fortsätter att hävda sekretessen i enskilda ärenden är en förtroendefråga. Våra vårdtagare ska alltid kunna lita på att deras integritet är skyddad och inte kommer att avhandlas i offentligheten.

Birgitta Sköld (LP)
Omsorgs- och socialnämndens ordförande

Marie Alexandersson 2018-02-21 17:41

Jag har en pojke likt Sebastian och jag tänker på Sebastian varje dag. Jag tycker hans föräldrar ska kräva att kommunen kontaktar experter som tex Bo Hejlskov som säkert kan ge råd och hjälpa. Sebastian kommer med stor sannolikhet bära ärr i själen och brista i tillit efter denna ovärdiga behandling. Han låter inte som en person med den sortens svårigheter som klarar ett boende ihop med andra. Han behöver troligen struktur, lugn, ro, rutiner och förutsägbarhet, inte förvaring bland andra med stora svårigheter.. Om han har beviljat assistans var är assistenterna nu då? Finns inget hus kommunen kan köpa som Sebastian kan bo i nära föräldrarna?

Kerstin Hagström 2018-02-10 14:25

Snälla Birgitta Sköld !! Sebastian skrivs ju inte ut förrän lidingö stad har hittat en bra lösning om ett bra boende. Ni måste ju presentera det för läkarna först skyll inte ifrån er. SEB blir sämre o sämre ju längre han är kvar har ångest o är rädd och till följd mer aggressiv. Det är så synd om honom oföräldrarna .Som farmor till honom är jag förtvivlad.

Mikael Hagstöm 2018-02-08 14:38

Jag vet hur föräldrarna kämpar för Sebastian! Han är vanligtvis en glad kille som älskar att vara ute i naturen! Hans enda språk är att kommunicera med bilder men nu har allt sånt ryckts undan när han sitter inspärrad! Vem skulle inte bli arg o frustrerad om ingen förstår vad man vill? Sebastian behöver bli stimulerad inte nerdrogad! Nu hoppas jag kommunen tar sitt ansvar och lyssnar på föräldrarna som vet mest vilka verktyg som behövs för att
deras son ska få ett värdigt liv.
Mikael Hagström, farbror till Sebastian

Kerstin Hagström 2018-02-08 14:09

Bravo Ewa Lantz du förstår Sebastians o familjens situation❤️

Kerstin Hagström 2018-02-07 18:13

Min högsta önskan är att Sebastian ska få ett tryggt boende där han får lugn o ro och få gå ut i skogen och att alla har den kunskap som behövs för att möta honom. Det är det som saknas. Så länge han han är inlåst finns inga fler vårdplatser på PIVA. Han är ensam där Två vakter sitter dygnet runt utanför hans dörr och bältessängen alldeles intill.Hans pappa påpekade att det kanske vore trevligare om den stod lite mera skymd så han slapp se den direkt utanför dörren. Vilket dom tog till sig. Tack så mycket. Jag undrar var de placerade andra psykpatienterna??
Mitt hjärta blöder för mitt barnbarn jag är en mycket sorgsen farmor.......tack till alla som känner empati ❤️

Pia Wieck (LP) 2018-02-04 11:14

Mycket kloka kommentarer från Robert Bergh. Jag har skrivit en liknande kommentar på Lidingösidans FB-sida. Även där pågår ett osmakligt försök att göra detta till en politisk fråga, ungefär som att pojkens öde är något som avgjorts i debatten från talarstolarna i Kommunfullmäktige.

Att tro att detta är en fråga som handlar om alliansen, oppositionen eller något politiskt spel, är ganska beklämmande. Det här handlar om en människa och ett enskilt fall där involverade tjänstemän i staden och alla andra som har hand om ärendet, på Lidingö och utanför Lidingö, gör sitt bästa enligt alla konstens regler för att hitta en bra lösning i ett mycket komplicerat fall.

Robert Bergh 2018-02-03 19:58

Ewa.

Billigt att försöka plocka politiska poäng på denna smärtsamma historia.
Det är inte pengar det handlar om utan hitta den rätta lösningen. Lidingö kommun kommer betala för Sebastians vård oavsett form, var och hur den kommer att ske. Ingen är lycklig över denna situation och det handlar inte skattepengar. Oavsett vad som kommer att hända så klarar Lidingö detta med nuvarande skattesänkning och även kommande skattesänkningar om utrymme finns.
Det här handlar om hur vardagen skall fungera för Sebastian, och där saknas det just nu lösningar. Om du nu är så kritisk till att Lidingö har låg skatt och inte vill betala så kom med ett förslag hur Sebastians vård skall se ut. Om det är realistiskt kommer kommunens tjänstemän säkert att lyssna på dig.
Och vill du göra politik så föreslå konkreta förslag istället för försöka plocka billiga poäng på ett tragiskt enskilt ärende.

Eva Lewenhaupt 2018-02-03 19:45

Jag skäms att detta förkommer här och nu. Jag kräver en ordentlig genomgång och förbättring för levnad och omsorg för denna stackars person som verkar leva som en riktig vilde, ensam och naken. Hur är detta möjligt i vår värld....

Birgitta Sköld, omsorgs- och socialförvaltningens ordförande (LP) 2018-02-03 17:48

Flera medier har rapporterat om ett ärende där Lidingös omsorgs- och socialförvaltning är en av huvudmännen. Ärendet rör en autistisk ung man hemmahörande på Lidingö. Idag vilar vårdansvaret på landstinget och det finns en pågående dialog med alla parter för att hitta en lösning så snart han skrivs ut från Danderyds sjukhus.

Lidingö stad kan inte besluta om en person ska skrivas in på eller ut från ett sjukhus. Det är ansvarig läkare på aktuellt sjukhus som bedömer vilken typ av vård som ska ges och när vårdtagaren ska skrivas ut.

Det är oerhört ledsamt när en ung människa inte mår bra. Vi har ett vårdplaneringsmöte inbokat där vi kommer att presentera en specialanpassad lösning så snart han blir utskriven från sjukhuset. Vi ser också flera möjliga boendealternativ.

Lidingö stad kan inte gå in på enskilda ärenden, på grund av respekt för och sekretess kring den enskilde personen. Komplicerade ärenden kräver ibland särskild kompetens på boendet som inte alltid finns på Lidingö eller inom stadens verksamhet. I sådana fall samarbetar Lidingö stad med experter i hela landet för att kunna erbjuda speciallösningar. Att erbjuda bra vård är en fråga om att hitta rätt kompetens och lösningar snarare än om ekonomiska hänsyn.

Jag har alltid fullt förtroende för det arbete som stadens tjänstemän gör för att hitta lösningar i svåra situationer och vi kommer inte att backa från vårt ansvar i det här fallet heller.

Johan Wahl 2018-02-03 16:03

Mycket bra skrivet Ewa!

Ewa Lantz 2018-02-03 15:09

När låg skatt är viktigare än mänsklig vård
Med fasa ser jag tv-inslaget om 18-åriga Sebastian. Hans svåra sjukdom och föräldrarnas förtvivlan. Den moderatledda majoriteten med stöd av Lidingöpartiet och KD i Lidingö stad och den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting väljer återigen den billigaste och skamligaste vägen i vården. Det drabbar alltid den enskilda individen som i det har fallet akut sjuka Sebastian. Medan välbärgade skattebetalare får behålla lite mer får Sebastian sämsta tänkbara vanvård.
Oavsett om staden eller landstinget ansvarar för vården ska den fungera. Oavsett sjukdom eller funktionsnedsättning ska den fungera. Att det inte finns beredskap för de mest sjuka och de med funktionsnedsättning när de behöver vård som bäst är en skandal. Det är politikens roll och ansvar att se till att resurser finns och används på rätt sätt. Den moderatledda borgerliga majoriteten i staden och i landstinget visar återigen att man inte klarar det ansvaret.
Sebastians vårdsituation måste lösas nu, staden och landstinget måste gemensamt ta ansvar och upprätta en värdig vårdplan som också möjliggör för Sebastian att ha nära och regelbunden kontakt med sina föräldrar.

Ewa Lantz
Socialdemokraterna i Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google