Väder Lidingö

Lidingö fredag 7 oktober 2022 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Örnnästet förnyat

söndag 30 oktober 2016 06:33

LIGGER I GRÖNSTASKOGEN. I fredags invigdes ett nytt vindskydd i Grönstaskogen, eller rättare ett nytt Örnnäste, på nästan samma plats som det gamla. Efter 38 år fick Friluftsfrämjandet och lidingöborna en ny timrad koja i storskogen att ta skydd i, om det regnar eller stormar, och stockar att sitta på runt lägerelden. Lidingö stad har skött byggnationen för i begreppet hälsa ingår naturligtvis att röra sig ute i skog och mark.

Örnnästet under själva invigningen, vindskydd, vedskydd och stockar runt lägerelden.Örnnästet under själva invigningen, vindskydd, vedskydd och stockar runt lägerelden. På stocken till höger står Anders Bergström i grön jacka, utvecklingschef på kultur- och fritidsförvaltningen, som hållit i nybygget och som ledde invigningen. En grupp förskolebarn var också med vid invigningen och alla fick grillad korv.På stocken till höger står Anders Bergström i grön jacka, utvecklingschef på kultur- och fritidsförvaltningen, som hållit i nybygget och som ledde invigningen. En grupp förskolebarn var också med vid invigningen och alla fick grillad korv. Magnus Linde från Friluftsfrämjandet fick också en grillad korv innan han berättade om bakgrunden till Örnnästet och de tre övriga vindskydd som Friliftsfrämjandet har på ön.Magnus Linde från Friluftsfrämjandet fick också en grillad korv innan han berättade om bakgrunden till Örnnästet och de tre övriga vindskydd som Friliftsfrämjandet har på ön. Ett rejält timrat hus som tål både regn, vind och snö.Ett rejält timrat hus som tål både regn, vind och snö.

Vid invigningen berättade Magnus Linde, numera hedersordförande för Friluftsfrämjandet på ön, om bakgrunden till hur fyra av öns vindskydd kom till. För 38 år sedan tyckte Skogsmulles skapare Gösta Frohm (1908-1999) att det borde finnas vindskydd på fyra ställen på Lidingö, platser där man kunde bedriva friluftsliv på ett genomtänkt sätt. Där skulle då finnas en lägerplats, ett vindskydd och skogen runt omkring.

Det första byggdes vid Trasthagen, men det brändes ner efter bara åtta år, ett byggdes vid Södergarn, som nu är upprustat, ett vid Långängen, som först vara en kåta men som gjordes till ett "vanligt" vindskydd och så ett i Trollskogen som Friluftsfrämjandet kallar den, eller Grönstaskogen. Gösta From bad Siv och Magnus Linde leta fram en bra plats och de hittade den klippa som blev platsen. Gösta Frohm tyckte att namnet skulle vara Örnnästet, för örnar bygger bo på klippkanter. Örnnästet har reparerats ett antal gånger under åren men till slut var det dags för något nytt. Och då trädde stadens kultur- och fritidsförvaltning, som håller på att dela på sig och slås samman med bl.a tekniska förvaltningen, in och sa att man skulle bekosta bygget av en ny komplett lägerplats cirka 25 meter från den gamla.

- Det här nya blir jättefint tycker jag, sa Magnus Linde, som hoppas att även detta nya står kvar i 38 år. Det här är bra för alla som bor på Lidingö och även för de gäster som kommer hit. Ett varm tack från Friluftsfrämjandet.

Pernilla Dufström klippte invigningsbandet.Pernilla Dufström klippte invigningsbandet.

Och så var det dags för tekniska förvaltningens chef Pernilla Dufström att klippa invigningsbandet på det vindskydd som entreprenören Naturskog byggt. Hennes förhoppning var att vindskyddet kommer att användas av barn i alla åldrar men även vuxna. Framför vindskyddet finns en anlagd eldstad och i ett särskilt litet skydd finns huggen ved placerad, så den som kommer hit ska kunna göra upp eld utan att behöva ta med sig ved. Veden kommer Jobbforum på Lidingö att fylla på när det behövs.

Vedskyddet.Vedskyddet.

Örnnästet når man via gångstigen som har märkningen "Lidingöstafetten 4 km". Det ligger cirka 200 meters promenad på stigen när den och Trolldalsvägen går parallellt i cirka 10 meter. (Passerar man Trolldalstippen har man åkt för långt). Märkningen här nedan ungefärlig.

Dela Örnnästet förnyat

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google