Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans Vinguide: Oktober månads viner 2017

Oktobervinerna Clotilde Davenne, Barolo Serralunga d`Alba och Ruffino Vinsanto Serelle.Oktobervinerna Clotilde Davenne, Barolo Serralunga d`Alba och Ruffino Vinsanto Serelle.

Hösten nalkas lite långsamt. Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenviks tips för oktober innehåller som vanligt en fin mix för alla behov. Till krabban, eller varför inte den kokta torsken med äggsås, är förslaget en "Mini Chablis", till höstgrytan med viltkött blir det en Barolo och som avslutning, till en fritterad camembert, en söt och härlig Ruffino. Bäst av allt - alla tre vinerna finns i det ordinarie sortimentet på Friggavägen.

Clotilde Davenne årgång 2016

Art.nr 5562 Clotilde Davenne årgång 2016 för 129 kronor. En druvsort, Chardonnay som är en av väldens vanligaste gröna druvor. Clotilde Davenne heter kvinnan bakom denna ”Mini Chablis”. Ett vin som kommer utanför gränsen till appellationen Chablis och är en Bourgogne Blanc från Frankrike. Vinet har en alkohalt på 13% och har en ljus gul färg med en karaktär som är mycket frisk och inslag av mineraler, citrus, gula äpplen och persikofrukt. Efter att druvorna skördats och pressas jäser de på ståltankar. Tycker du om Chablis viner är jag ganska övertygad om att detta vin tilltalar dej. Vad serverar vi för mat till denna dryck, mitt tips är ostron, krabba (högaktuellt) eller varför inte kokt torsk med äggsås. Vinet hittar du på hyllorna i det ordinarie sortimentet på Lidingö. A votre santé

Barolo Serralunga d`Alba

2305 Barolo Serralunga d`Alba Pris 249:- Alk.halt 14% och årgång 2012. Ett vin gjort av Nebbiolo druvan till 100 %. Producenten Fontanfredda i Italien och vinregionen Piemonte. Vinproducenten Fontanafredda har kungliga anor och grundades den 17 juni 1858, idag finns 26 olika viner i Sverige från Fontanafredda. Nebbilo ”Nebbia-dimma” är den enda druvan man gör Barolo viner på. Det här vinet har funnits i många år på systembolaget och är ett vin som är fullt drickbart idag men kan lagras upp till 15 år. Vinet har en stor, elegant doft av nypon, rosor, viol och fat och en smak som är fyllig och har en härlig syra med kraftiga tanniner samt en karaktär av körsbär, hallon, nypon, läder och fat. En kanon Barolo, om ni frågar mej. Matförslag: Som fördrink eller förrätt tillsammans med rökta korvar och olika charkuterier eller en svamprisotto eller varför inte en höstgryta fylld med något viltkött. Smaklig spis! Finns vinet på Lidingö? Absolut i det ordinarie sortimentet!

Ruffino Vinsanto Serelle

8119 Ruffino Vinsanto Serelle 2012 Pris 149:- för 375 ml med en alk.halt på 15,5%.. Ett sött härligt vin med druvorna Malvasia och Trebbiano. Producenten Ruffino belägen i Italien och vinregion Toscana och Chianti. Torkade druvor som jäst i franska ekfat och sedan lagrats i små ekfat under tre år. Vin Santo-heligt, det finns olika historier om det heliga vinet, en är att en munk på 1300-talet delade ut vinet till sjuka människor i tron om att det skulle ha läkande egenskaper, en annan historia är att vinet fått sitt namn efter att en man sagt ”det blir som det bli, det är inte människor som gör vinet utan gud”. Hur det förhåller sig kanske vi aldrig får veta. Men det är ett mycket trevligt och gott dessertvin som med fördel passar till mandelskorpor (Biscotti) eller till en dessert innehållande mycket nötter eller varför inte till friterad camembert? Vinet bör serveras vid ca 10 grader och har en karaktär av honung, apelsinskal, torkad aprikos, russin, vanilj och nötter. Finns i det ordinarie sortimentet på ”ön”!

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google