Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: September månads viner 2018

Septembervinerna fr.v. det vita Mezzacorona, det röda Espiritu de Chile och det söta Château Dereszla.Septembervinerna fr.v. det vita Mezzacorona, det röda Espiritu de Chile och det söta Château Dereszla.

September månads viner matchar så olika maträtter som hälleflundra, hamburgare och gåslever. Alltså inte ett vin till alla tre rätterna utan ett till vardera. Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenvik har spanat in en italienare, en chilenare och en ungrare när han botaniserat på systemet på Friggavägen. Och han skickar även med länkar till recepten på maträtterna. Kanske något att avnjuta under röstsammanräkningen söndag den 9 september?

Mezzacorona

Art.nr 2412 Mezzacorona, priset är 89 kronor och årgången är 2016. Vinet kommer från Italien och vinregionen Trentino-Alto Adige som ligger i norra Italien, en del är italienskspråkig, Trentino och en del tyskspråkig, Sydtyrolen. I regionen bor ca 1.1 miljoner och där ligger också de kända skidorterna Madonna di Campiglio och Val Gardena. Alk.halten är på 13% och sockerhalten på 2,5 gram/liter, druvan är Pinot Grigio. Vinet är lagrat 12 månader på franska ekfat av storleken 225 liter. Vinet är torrt men med en fruktig och aromatisk stil och en karaktär av mineral, tropisk frukt och givetvis härliga ekfatstoner. Varför inte avnjuta denna italienare till en hälleflundra http://norskfisk.se/recepter/halleflundra/norsk-halleflundra-med-sparris-och- hollandaisesas/?recipeCategoryPageId=5740 , du kan köpa färdig hollandaisesås. Finns på sektion 17.

Espiritu de Chile

Art.nr 72704 Espiritu de Chile årgång 2016 och kostar 79 kronor. Dags för en röd Chilenare från Valle Central, vinregionen ligger söder om Santiago och de står för 75 % av landets vinproduktion. Druvorna är 60 % Cabernet sauvignon och 40 % Carménère, den sista nämnda druvan ses som Chiles egna druva, även om den ursprungligen kommer från franska Bordeaux. Ett mycket fruktigt vin med toner av svart vinbär, björnbär, örter och fat. Får man föreslå en hamburgare till detta vin, kanske följande recept passar er https://www.ica.se/recept/cheeseburgare-med-brie-pestokram-och-grillad-sparris-714892/ eller https://www.ica.se/recept/grillade-amerikanska-hamburgare-533567/ Låt det smaka och vinet finns i Centrum.

Château Dereszla

Art.nr 2901 Château Dereszla årgång 2013 och kostar 189 kronor för 500 ml. Sött, sött blir det nu, en Tokaji Aszu 5 Puttonys från Ungern. 5 Puttonys innebär kort, att restsockernivån är 120 gram per liter, att jämföra med 3 Puttonys på 60 gram per liter och 6 Puttonys 150 gram per liter. I detta vin är alk.halten på 10 % och sockerhalten är 165 g/l. Druvorna är de klassiska ungerska druvorna Furmint 70 % och Harslevelü 30 %. Vad har då vinet för karaktär? Mycket sött och friskt med inslag av fat, persika, honung, gula äpplen, mandelmassa och slutligen apelsin. Detta serverar du kallt och gärna till gåslever https://receptfavoriter.se/recept/gaslever-eller-anklever-med-tillbehoer.html eller om du hellre föredrar en fruktdessert. https://www.ica.se/recept/fruktsallad-med-maranggradde-och-daimkulor-579912/ Underbart gott och på sektion 29 och hyllplats 14.


Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google