Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: Oktober månads viner 2018

Assyrtiko by Gaia, Le Volte dell`Ornellaia och Spaten Oktoberfestbier.Assyrtiko by Gaia, Le Volte dell`Ornellaia och Spaten Oktoberfestbier.

Oktober månad börjar faktiskt i morgon och då hör många ordet "Oktoberfest" i sitt huvud. Och på dessa fester dricks det öl, i massor. Därför har Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenvik denna månad tagit med en tysk öl bland sina tre dryckesförslag. Dessutom föreslår han ett vitt greksikt vin till fisksoppan och ett italienskt till älgpastan - ja, det är jakttider nu. Till ölen passar en tunnbrödsrulle fylld med rökt lax, rödlök och pepparrotskräm. Det som är gemensamt för förslagen är att de inte finns med i grundsortimentet utan är tidsbegränsade "specialare".

Assyrtiko by Gaia

Art.nr 96264 Assyrtiko by Gaia kostar 199 kronor, årgången är 2017. Grekland provar vi nu och vinet kommer från Santorino. De flesta tänker nog på Retsina och rött vin när man säger Grekland, men landet har mer och mer börjat att producera vita viner av kvalitet och det här är ett av många. Alk.halten är på 13 %, tyvärr har jag ingen uppgift om sockerhalten. Druvan är Assyrtiko och skördas manuellt vid låg temperatur. Vinte lagras på 50% ståltankar, 20 % acaciafat, 20 % franska ekfat och 10 % amerikanska fat. Vinet har fått en ljusgulfärg och karaktären är ung, aromatisk med fatkaraktär och toner av aprikos och citrus. Varför inte njuta vinet till en fisksoppa, använd gärna samma vin i soppan. https://www.ica.se/recept/fiskarhustruns-fisksoppa-3760/ Vinet finns på Lidingö i en begränsad mängd och under begränsdad tid, så passa på!

Le Volte dell`Ornellaia

Art.nr 32472 Le Volte dell`Ornellaia, 169 kronor och årgång 2016. Italien och Toscana, 14 % och en sockerhalt på mindre är 3 g/l. Druvorna är 50 % Merlot, 30 % Sangiovese och 20 % Cabernet Sauvignon. Vinet har en mörk blåröd färg och en karaktär av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär och vanilj. Le Volte görs av druvor inhandlade från kontrakterade odlare. Efter jäsningen lagras vinet i 2-4 år gamla fat (barriquer). Varför inte avnjuta detta vin till en älgpasta, det är jakttider nu, https://folkofolk.se/kramig-algpasta-med-syrad-gradde-svamp-och-rarorda-lingon?utm_campaign=180913-vinalla&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 I skrivande stund finns det 39 flaskor på Lidingö.

Spaten Oktoberfestbier

Öl, ja det är ju faktiskt oktober och kanske fest, så här är en Spaten Oktoberfestbier för 22:90 med art.nr 11281. Alk.halten är på 5,9 % och är en mellanmörk lager från Tyskland (förstås). Ölet har en mycket brödig smak med toner av örter och citrus. Drick den rätt upp och ner eller till en tunnbrödsrulle som du fyller med en röra av rökt lax, rödlök och pepparotskräm, en kombination som gifter sig. Spaten finns på en specialhylla för Oktoberöl på ”vårt” bolag”.


Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google