Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: Juni månads viner 2018

Juni månads viner, fr.v. Les Fumées Blanches, Pizzolato Spumante d’Italia och Conero Riserva.Juni månads viner, fr.v. Les Fumées Blanches, Pizzolato Spumante d’Italia och Conero Riserva.

Trevlig sommar önskar Lidingösidan vinkrönikör Göran Borgenvik med tre riktiga sommarviner. Det vita Les Fumées Blanches "är som en sommaräng", rosévinet Pizzolato Spumante d’Italia är ett givet terras-, balkong- eller bersåvin och månadens röda, Conero Riserva, passar till de grillade entrecôterna. Så nu är det bara att förbereda måltiderna, för denna gång finns också länkar till mat som passar månadens viner.

Les Fumées Blanches

Art.nr 22139 Les Fumées Blanches kostar 89:- och årgång 2017. Vinet har en alk.halt på 12% och sockerhalt på 4 g/l. Vinet kommer från Frankrike och druvorna till Les Fumées Blanches kommer från vingårdar i regionerna Languedoc, Gers, Tarn och Charentes. Producenten är den icke okände Francois Lurton som förutom vingårdar i Frankrike också skördar i Argentina, Chile och Spanien. 100 % Sauvignon Blanc är druvan. Det här vinet är som en sommaräng, doftar svartvinbärsblad och krusbär och smakar krusbär, gröna äpplen och lime. Sommar i glaset, helt klart! Passar utmärkt till skaldjursgryta, https://www.ica.se/recept/fisk-och-skaldjursgryta-124959/ eller bara som apéritif. Sektion 16, hyllplats 2 på ön!

Pizzolato Spumante d’Italia

Art.nr 7742 Pizzolato Spumante d’Italia. Rosébubbel verkar bli sommarens stora fluga och den här Spumanten tros bli en av storsäljarna, dels för sitt pris men också för sin ljuvliga härliga upplevelse. 11 % alk.halt och sockerhalt på 17 gram per liter. Två druvsorter som inte är så vanliga, 95% glera och 5% raboso och de kommer från La Cantina Pizzolato som ligger norr om staden Treviso i vinregionen Veneto och i landet Italien. Torr i sin smak med inslag av hallon, smultron och vanilj. Ett givet terras-, balkong- eller bersåvin, annars slinker vinet ner tillsammans till med en somrig sallad http://www.tasteline.com/recept/sommarsallad/ Kolla på Sektion 33, där hittar du denna trevliga sommardryck! 75 kronor är prislappen.

Conero Riserva

Art.nr 3205 Conero Riserva, pris 109:- och årgång 2015. Sommarens grillvin och kommer från Italien och vinregionen Marche och med Ancona som huvudstad, ligger mitt i Italien och på dess ostkust. Producentet Umani Ronchi har varit verksam sedan 50-talet. Alk.halten är på 14 % och sockerhalten på 3 gram per liter. 100 % Montepulciano är druvsorten och har en kryddig doft med körsbär och choklad, en smak av mörka bär, choklad och en lång mycket behaglig eftersmak. Passar utmärkt att lagra upp till 5 år, annars dricker du det till en grillad entrecote, https://mittkok.expressen.se/recept/grillad-entrecote-2/. På Friggavägen 24 hittar du detta kanonvin!


Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google