Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: Juli månads viner 2018

Juli månads viner fr.v. Gnarly Head, Jurtschisch Rosé och Musella Valpolicella Superio.Juli månads viner fr.v. Gnarly Head, Jurtschisch Rosé och Musella Valpolicella Superio.

Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenvik har här hittat tre viner som passar till högsommarmånaden julis lite mer okomplicerade maträtter. Vad sägs t.ex. om ett rosévin till den rimmade laxen och ett vitvin till en exotisk fläskfilé? På Friggavägen finns i alla fall vinet och kanske även maten.

Gnarly Head

Art.nr 6381 och 89 kronor för Gnarly Head, årgången är 2016. Alk.halt på 13,5% och en sockerhalt på 6 g/l. Producenten Gnarly Head Cellars har sitt säte i Kalifornien, USA. Vinrankorna är knotiga och mellan 35-80 år gamla så därför har man myntat ”Gnarly Head”. Druvan är hundra procent Viognier och den har sitt urspung i franska Rhône, men odlas idag på flera platser världen över, bland annat i Grekland, USA och Australien. Det som kännetecknar Viognier är dess parfyrmerade doft av jasmin och rosor. Vinet har jäst på ståltankar och får också vila på tank innan vinet buteljeras. Karaktären är blommig med en fruktig smak med inslag av aprikos och gråpäron. Vinet funkar jättebra till asiatisk mat eller varför inte en exotisk fläskfilé. https://www.recepten.se/recept/exotisk_flaeskfilee.html
Kolla på sektion 14, bowl!

Jurtschisch Rosé

Art.nr 5600, 99 kronor och heter Jurtschisch Rosé, årgång 2017. Hade sin säljstart den 1 juni. 12,5 % alk.halt och en sockerhalt på 1 g/l. Vinet kommer från regionen Kamptal i Österrike och har fått sitt namn från floden Kamp. Druvan är Zweigelt som är Österrikes röda stora druva. Efter jäsningen som sker på ståltankar får vinet vila med jästfällning i 3-4 månader. Vinet har en mycket frisk karaktär med inslag av smultron, krusbär och persika. Varför inte en rimmad lax med dillstuvad potatis att äta till, en perfekt kombination, fräscht, gott och somrigt! Vinet finns i butiken!

Musella Valpolicella Superio

Art.nr 2393, Musella Valpolicella Superio och kostar 129 kronor. Årgång 2016. Vinet har funnits på bolaget i 10 år och kommer från vinregionen Veneto i Italien. Druvorna är 70 % Corvina, 20 % Barbera och 10 % Rondinella, klassiska druvor från Veneto ”Amaronedistriktet”. Alk.halt på 13 %, sockerhalt på 3 g/l. Efter jäsning får vinet ligga på ekfat under ett år. En doft av fat och körsbär, i smaken hittar du björnbär och plommon. Varför inte en grillad kyckling till vinet. https://www.santamariaworld.com/se/recept/grillad-kyckling-med-marinerade-sommargronsaker/#view=description&selection=c4
Sektion 6 och hyllplats 5. OBS, flaskan kommer byta utseende så den kan se anorlunda ut än som visas i Vinguiden.


Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google