Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: Augusti månads viner 2018

Augustivinerna: Lambrusco Reggiano, Kloster Eberbach och Cafê Culture.Augustivinerna: Lambrusco Reggiano, Kloster Eberbach och Cafê Culture.

Augusti, kräftmånaden. Den som inte vill dricka öl och nubbe till kräftorna får här ett alternativ från Lidingösidan vinexpert Göran Borgenvik. En riesling från Rheingau med alkoholhalt på 7,5 procent. Och som fördrink passar kanske ett italienskt pratvin, också det med låg alkoholhalt. Som avslutning ett "kaffevin" från Sydafrika som matchar det lammfärsspett som Göran Borgenvik skickar med receptet till.

Lambrusco Reggiano

Art.nr 22310 kostar 60 kronor för Lambrusco Reggiano, årgång 2015. Vinet har en alk.halt på 7% och en sockerhalt på 55 g/l. Vinet är lätt kolsyrat med en halvsöt ton och smak av blåbär och hallon. Producenten Donelli Vini grundades 1915 och ligger i regionen Emelia Romagna, Italiens fjärde största region. Druvan är till 100 % Lambrusco. Den första jäsningen sker på ståltank, jäsningen avbrtyts när alkoholhalten är 6 %. Därefter flyttas vinet till slutna charmattankar där andra jäsningen påbörjas och kolsyran uppstår, vinet buteljeras under tryck för at behålla kolsyran. Servera till kallskuret eller varför inte som sällskapsdryck innan kräftskivan! På sektion 29 hittar du detta vin som du givetvis serverar kylt.

Kloster Eberbach

Art.nr 5810 Kloster Eberbach 109 kronor och årgång 2016. Augusti är lika med kräftor. Vlll du ha ett alternativ till ölen och nubben, prova då denna härliga Riesling från Tyskland och Rheingau. Vinet är halvtorrt och har en druvig frisk smak med sötma, päron, honung, annanas, mandarin och en lätt mineralton. Alk.halten är på 7,5 % och har en sockerhalt på 55 g/l. I vårt fina Centrum.

Cafê Culture

Art.nr 2369 Cafê Culture kostar 79 kronor och årgången är 2017. 14 % och sockerhalt på 4 g/l. Sydafrika och Western Cape och producenten är KWV, som bildades 1918 och har mer än 50.000 personer sysselsatta i hela landet, och ägs till den större av den svarta befolknngsmajoriteten. Druvan i detta vin är 100 % Pinotage som är Sydafrikas stora rödvinsdruva. Vinet har en kraftfull doft med inslag av rostat kaffe, kola och körsbär. Vinet har lagrats på hårdrostade ekfat. Varför inte njuta detta vin till lammfärsspett, prova gärna följande recept https://www.ica.se/recept/kafta- lammfarsspett-716344/. Friggavägen 24, där hittar du ”kaffevinet”.


Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google