Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidans vinguide: April månads viner 2018

Det tre vinerna för april, fr.v. Cono Sur, Châteauneuf-du-Pape och Asti Cinzano.Det tre vinerna för april, fr.v. Cono Sur, Châteauneuf-du-Pape och Asti Cinzano.

April månads viner är perfekta för den som under påsken ska bjuda på lax, lammstek och kanske avsluta med en frukttårta. Det säger Lidingösidans vinkrönikör Göran Borgenvik, som plockat fram tre härliga viner från systemet på Friggavägen. Bäst av allt - vinerna kan även drickas efter påsken! Glad Påsk önskar Göran Borgenvik.

Cono Sur

Nr 6522 Cono Sur för 99 kronor och årgång 2016. Vinet kommer från Chile och regionen Casablanca Valley och består av 100 % Chadonnay, sockerhalten är 3 g/l och alk.halten är 13%. Druvorna till detta vin skördas för hand i april, 50 % jäser i franska ekfat och 50 % i rostfria tankar i 3 månader. Sedan blandar man vinerna och därefter låter man vinet vila i tank under ett par månader. Därefter är det dags för buteljering. Vinet har en mycket fruktig doft och inslag av tropisk frukt, päron och citrus i smaken och i avslutningen en lätt krispighet. Påsken är här och har vi rökt eller gravad lax på bordet, då är detta en perfekt kombination. Annars är tipset Cono Sur och skaldjurscrépes. Vinet finns på Lidingö så klart!

Châteauneuf-du-Pape

Nr 79121 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux, kostar 299 kronor och årgång 2015. Frankrike är landet och Rhonedalen, Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape. Alk.halt på 14,5% och sockerhalten är på 3 g/l. Druvorna till detta vin är 65 % Grenache, 20 % Mourvèdre och 15 % Syrah. Grenache och Mourvèdre är lagrade mellan 16-20 månader i emaljerade cementtankar medan Syrah lagras i ekfat som använts tidigare. Doften är stor och komplex med toner av röda bär, lakrits, jordgubbar och ekfatston. Smaken är mycket smakrik med inslag av skogshallon, svartpeppar och lakrits. Många av öns påskbord serverar säkerligen lamm, det är jag övertygad om, så varför inte inta detta vin i kombination med en örtinbakad lammstek. Vinet finns i centrum och har inga problem att bli lagrat i 10 år om man så önskar.

Asti Cinzano

Nr 7711 Asti Cinzano för 79 kronor är en klassiker som har funnits i monopolet sedan 1993. Kommer från Italien, Piemonte och Asti. 7 % alk.halt och sockerhalten är på 83 g/l. Sött och bubbligt och görs på druvan Muskat. Jäsningen avbryts vid 7 % alkoholhalt och då finns det fortfarande socker kvar i musten vilket resulterar i ett sött mousserande vin. Vinet doftar persika och fläder och har en smak av mogna päron och söta krusbär. Servera det kylt, ca 8 grader och varför inte avsluta påskmiddagen med en frukttårta eller bara skölja ner all påskmat med detta friska och insmickrande bubbel. Sektion 33 och hyllplats 3.

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till borgenvik@comhem.se eller ringa 0733-31 53 38.

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google