Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

"Mot slutet av veckan"

tisdag 11 september 2018 15:30

POLITISKA SONDERINGAR. Nu börjar diskussionen på Lidingö om hur den politiska situationen ska hanteras under de kommande fyra åren. Det preliminära valresultatet blev, som Lidingösidans läsare vet, att den politiska majoriteten i stadshuset nu blivit en politisk minoritet. Av fullmäktiges 51 mandat har M+LP+KD 23 mandat, vilket innebär att 3 mandat fattas för att de själva ska kunna bestämma. Ännu har inga diskussioner mellan majoriteten och fullmäktiges övriga partier startat, men mot slutet av veckan har det säkert klarnat en del, säger några företrädare för Lidingös partier, medan andra tror att det tar betydligt längre tid.

De tre partier som styrt ön under mandatperioden verkar vilja fortsätta fyra år till, trots att det saknas tre mandat. Tankar finns att det inte ens behövs en majoritet i fullmäktige eftersom oppositionen sällan kan enas så den får majoritet. Klart är att det kommer gå ganska fort denna gång att få ihop det hela, jämfört med 2014, säger flera företrädare för "den nya minoriteten".

Moderaterna förlorade alltså fem mandat och ligger nu på historiskt låga 13 mandat, förmodligen det lägsta antal mandat som partiet någon gång haft sedan Lidingö blev egen kommun. Lidingöpartiet lyckades behålla sina sju mandat, trots att partiet regerat ihop med Moderaterna. Kristdemokraterna som också funnits med i fyra år, lyckades öka med ett mandat, en 50-procentig ökning om man så vill. Normalt brukar mindre partier får betala för att ha samregerat med ett större parti.

Centerpartiets ledning kommer ha en första diskussion om läget i kväll. Partiet behöll sina nio mandat och är fortfarande Lidingös näst största parti. Även Liberalerna har börjat sina interna diskussioner. De två partierna är intresserade av att vara med i en styrande majoritet, men vill då få gehör för egna frågor. Eftersom byggpolitiken på Lidingö är en central fråga, och både C och L vill att fler bostäder byggs än M, LP och KD, kanske det inte blir helt lätt att komma överens just där. C och L vill ju också att det byggs en 50 metersbassäng, till skillnad från de andras inriktning på 25 meter.

Varför gick det så dåligt för Moderaterna på Lidingö? Dels den allmänna trenden för partiet, fullt avläsbar även i Danderyd och Täby, men även på grund av efterspelet från 2014 års val. När kommunstyrelseordföranden skulle utses valde Moderaternas fullmäktigegrupp, med siffrorna 11 mot 7, att utse Anna Rheyneuclaudes Kihlman istället för Hans Barje, som stod först på valsedeln och som fick mer än dubbelt så många personkryss. Reaktionerna bland en del moderatväljare var ilska och besvikelse. Uttalade löften om att aldrig mer rösta på M kunde avläsas i kommentarer på bl.a. Lidingösidan. Dessutom har partiet under de fyra åren brottats med interna motsättningar, som resulterade i att Daniel Källenfors tillträdde som ny kommunstyrelseordförande så sent som den 1 augusti. Partiet har nu fyra år på sig återskapa förtroendet och bli ett lyssnande parti man kan lita på, som en av öns politiker uttryckte det.

Dela "Mot slutet av veckan"

Kommentarer

Victor Adamsson 2018-09-13 11:20

SD sitter ju på de tre mandaten som saknas för den blå majoriteten... Kanske dags för de maktfullkomliga politikerna att faktiskt lyssna på folket, eller?

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google