Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Moderaterna förlorarna på Lidingö. SD och L vinnarna

måndag 10 september 2018 02:22

FÖRLORAR 5 MANDAT. FÅR ENDAST 13, Valets förlorare på Lidingö är Moderaterna, som minskade stort i alla tre valen. Vinnare på Lidingö lokalt är Sverigedemokraterna som ökar sitt mandatantal från 1 mandat till 3. Liberalerna är en annan vinnare, med en ökning från 4 mandat till 6. Även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har ökat med 1 mandat vardera. Lidingöpartiet ligger kvar på sina 7 mandat, liksom Socialdemokraterna på sina 5 och Centerpartiet med sina 9 mandat, Miljöpartiet minskar med ett mandat.

Moderaternas Daniel Källenfors såg samlad ut när Lidingösidan besökte partiets valvaka på Jernet.Moderaternas Daniel Källenfors såg samlad ut när Lidingösidan besökte partiets valvaka på Jernet.

I riksdagsvalet på Lidingö minskade Moderaternas röster med hela 8,6 procentenheter till 35,9 procent (44,5 år 2014). I kommunalvalet ligger minskningen på 6,7 procentenheter till 26 procent. Även i landstingsvalet är nedgången stor, runt 10 procent. En minskning med 5 mandat, till 13 mandat, i lokalvalet på Lidingö är en historiskt låg siffra. Moderaterna har "alltid" varit det största partiet men frågan är om avståndet varit så litet som nu till det näststörsta partiet. Skillnaden är endast fyra mandat till Centerpartiet,

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande, skriver:
”Jag vill tacka Lidingöborna för att Moderaterna återigen har fått stort förtroende och är fortsatt det största partiet på Lidingö. Lidingöborna valde att i ökande omfattning rösta på andra partier i riksdagsvalet och detta slog nästan fullt igenom i kommunvalet. Vi kommer nu att samtala konstruktivt och pragmatiskt med de andra partierna på Lidingö för att hitta ett stabilt styre för mandatperioden.”

Den majoritet som styrt Lidingö under de senaste fyra åren har haft sammanlagt 27 mandat av fullmäktiges 51. Enligt de preliminära siffrorna är mandatantalet nu 23. Antingen så tar majoriteten in ytterligare ett parti så man får minst 26 mandat, eller så väljer man att regera som minoritet, eller så ingår man nya överenskommelser. Men de tre partierna som styrt verkar vara intresserade att fortsätta sitt samarbete.

Iréne och Göran Borgenvik tyckte att det var mycket roligt att SD nu ökar från 1 till 3 mandat.Iréne och Göran Borgenvik tyckte att det var mycket roligt att SD nu ökar från 1 till 3 mandat.

Valets ena vinnare, Sverigedemokraternas gruppledare Iréne Borgenvik, säger hon är lite besviken över det nationella resultatet, men att hon och partiet lokalt är mycket glada över de nya mandaten. "Det känns skönt att folk börjar acceptera partiet även på Lidingö. Det märktes vid vallokalen där det var en positiv stämning och de flesta var väldigt artiga, även när de tackade nej till våra valsedlar".

Även Liberalerna hade en glad kväll, fast de firade i Stockholm. Partiledaren Jan Björklund i mitten. Till vänster står Nancy Mattsson och till höger Amelie Traschys Ingre. Foto: LiberalernaÄven Liberalerna hade en glad kväll, fast de firade i Stockholm. Partiledaren Jan Björklund i mitten. Till vänster står Nancy Mattsson och till höger Amelie Traschys Ingre. Foto: Liberalerna

Amelie Tarschys Ingre säger att "Liberalernas resultat känns som en fantastisk framgång. Det är jätteroligt. Vi har haft en bra valrörelse och vi känner ett starkt förtroende från lidingöborna".

Centerpartiet lyckades behålla sina nio mandat vilket gladde Rebecka Öberg och Patrik Buddgård.Centerpartiet lyckades behålla sina nio mandat vilket gladde Rebecka Öberg och Patrik Buddgård.

Centerpartiets gruppledare Patrik Buddgård hade räknat med 10 mandat, men får 9 mandat. "Vi har vunnit de två distrikten i Rudboda och ett på Näset, där vi är största parti". På frågan hur han ställer sig till en fråga från majoriteten att ingå i någon form av koalition säger han att "vi är bara med om vi får igenom vår politik, men det är ju en förhandlingsfråga. Först ska vi diskutera valresultatet internt. Centerpartiet på Lidingö ligger kvar på en historiskt hög nivå för tredje valet i rad och partiet är fortfarande näst störst på Lidingö.

Kristdemokraternas Carl-Johan Schiller säger att det är "jätteroligt och att han är glad och tacksam att KD gått fram. Förklaringen till ökningen på Lidingö är mycket kopplad till att ha man haft en försiktig byggpolitik. Lidingöborna vill ha ett borgerligt styre med satsningar på bl.a. föreningsverksamhet. Kanske finns det även en "Ebbaeffekt". Men det är första gången sedan 1998 som KD ökat i ett val".

Hos Lidingöpartiet var all glada åt att man trots fyra år i koalition kunde behålla sina sju mandat. Partiordföranden Lars H Ericsson längst till vänster på bilden.Hos Lidingöpartiet var all glada åt att man trots fyra år i koalition kunde behålla sina sju mandat. Partiordföranden Lars H Ericsson längst till vänster på bilden.
Lidingöpartiets Lars H Ericsson säger att "vi är oerhört glada att vi trots att ha varit med i en styrande majorttet, där det varit lite skakigt p.g.a. skiftet i moderaterna, kunnat behålla våra 7 mandat. De som varit med i koalitioner brukar ju förlora. Men vi tror att det beror på att vi har en konsekvet politik, vilket betalar sig".

Miljöpartiets Patrik Sandström betonar att partiet gick bättre på Lidingö än i riket, vilket är bra och en lokal framgång, trots förlusten av ett mandat. "Moderaternas resultat är en kollaps och visar att sovstadspolitiken på Lidingö inte fungerar. Vi vill ha en aktiv stad och vi står upp för medmänsklighet när det gäller nyanlända. Valresultatet visar ju att vi gjorde rätt som ifrågasatte om den föreslagna nya ordföranden i kommunstyrelsen hade mandat för att svänga om politiken. Det hade han inte".

Uppdaterad. Vänsterpartiets förstanamn Jonas Lundgren skriver att "Jag, och vi, är väldigt glada över att Vänsterpartiet fått ett stärkt förtroende på Lidingö. Vår politik är tydlig och vårt inkluderande och solidariska budskap har gett genomslag. Det känns fantastiskt och vi kan bara vara ödmjuka för den uppgift vi har att driva den politiken under de kommande fyra åren".

Socialdemokraternas Daniel Larson, här på väg till den centrala valvakan på andra sidan bron, kunde nöjt notera att partiet fortfarande har fem mandat.Socialdemokraternas Daniel Larson, här på väg till den centrala valvakan på andra sidan bron, kunde nöjt notera att partiet fortfarande har fem mandat. Illustration: SVTIllustration: SVT

Valdeltagandet på Lidingö var 85,7 %. 2014 var siffran 85,1 %.

Dela Moderaterna förlorarna på Lidingö. SD och L vinnarna

Kommentarer

Daniel Larson (S) 2018-09-10 17:05

Socialdemokraterna på Lidingö vill rikta ett stort tack till lidingöborna, för ett högt valdeltagande och uppriktigt engagemang för hur Lidingö ska utvecklas.

Under de närmaste dagarna räknas de sista rösterna, så den slutliga sammanräkningen dröjer.
Som det ser ut idag har lidingöbornas stöd för Socialdemokraterna ökat i valen till riksdagen och landstinget. Bland röstberättigade lidingöbor röstades Socialdemokraterna fram till det näst största partiet, såväl i valet till landstingsfullmäktige som i valet till riksdagen. Väljarstödet ökade även något i valet till kommunfullmäktige på Lidingö.

Vi ser nu fram emot att tillsammans med andra partier på Lidingö genomföra alla de förslag som vi tillsammans kan samla majoritet för.
Vi kommer fortsätta driva en ansvarsfull politik för att Lidingö ska utvecklas på ett hållbart och framtidsinriktat sätt, med syfte att alla lidingöbor ska kunna känna trygghet och framtidstro genom livets alla skeenden.

Återigen, ett stort och varmt tack till alla lidingöbor för goda samtal och visad entusiasm under valrörelsen, för våra förslag, både på riks- och regional nivå, för landstinget och för vår vilja att såväl värna det unika på Lidingö som att utveckla vår vackra skärgårdsö för framtiden.

Daniel Larson (S)
Ordförande Socialdemokraterna på Lidingö

Tomas Ericsson 2018-09-10 15:22

Procentenheter, snälla. Procentenheter!

OK, tillagt. Kan bara skylla på total utmattning under nattskiftet.
/Jan Sjöberg

Kommentera

Fler artiklar från Val 2018

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google