fredag 4 maj 2018 20:18
HOT MOT FOLKVALDA. Lite får man tåla … eller ska förtroendevalda politiker verkligen behöva det? I torsdags kväll hade öns folkvalda inbjudits till ett informationsmöte om hat, hot och våld mot politiker. Kjell-Åke Eriksson från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) presenterade en rapport som visar att 25 procent av landets politiker utsätts för någon form av otillåten påverkan. I siffror för 2016 så trakasserades nästan 2.000 politiker vid över 17.000 tillfällen. Drygt 300 utsattes för våld, skadegörelse och stöld vid 3.600 tillfällen.
- Det är ett av de finaste uppdragen man kan ha, att vara folkvald. Men ibland måste man fatta obekväma beslut. Då ska man inte behöva utsätta sig för hot och trakasserier. Såna yttringar står inte för det öppna och demokratiska samhälle vi vill ha, sa han. Om den demokratiska diskussionen tystnar, vad får vi då för samhälle?
Trakasserier kan vara i form av obehagliga nattliga telefonsamtal eller att någon beställer en massa varor i politikerns namn. Allt är inte straffbart, men i vissa situationer kan det betraktas som ofredande eller olaga förföljelse.
De 70-tal lokala politikerna som deltog i mötet fick se exempel på olika former av trakasserier och hot, som exempelvis att man kan få se sin egen dödsannons på familjesidorna i en dagstidning; någon har upptäckt att alla hjulmuttrar är lösgjorda och hotfulla telefonsamtal, mejl och sms från missnöjda medborgare är mycket vanliga.
Men det är inte bara allmänheten som ger sig på politikerna, det förekommer också en del trakasserier inom de egna partierna.
- De farligaste är faktiskt inom det egna partiet, sa Kjell-Åke Eriksson och gav exempel på hur man baktalar varandra. Det måste råda etik och moral även inom partierna.
En av åhörarna kunde notera i sammanhanget att det många gånger handlar om rena maktkamper vilket driver upp trakasserierna.
Stadens säkerhetschef, Martin Västberg, gav många handfasta tips på hur man undviker att hamna i den ”röda” zonen när det gäller risker för våld. Att ha full koll på sina lösenord på nätet, att byta dem ofta och inte surfa på öppna wifi-nät var några av dem. Ha en separat mobiltelefon för familjen.
- Stäng av bluetooth när den inte behövs. Mycket av de som vi skickar iväg via mobiler, paddor och annat går lätt att lyssna av. Det kan sedan bli material till ”fake news” som på sikt kan riskera att ett valresultat plötsligt blir ifrågasatt. Var personlig, men inte privat ute på sociala medier.
- Utse en säkerhetsansvarig inom partiet som blir kontaktperson gentemot staden och polisen, uppmanade han vidare.
Sist ut var öns egen polis Fredrik Wallén. Han tycker att politikerna ska rapportera oönskade händelser även om det kanske inte är brottsliga. Men de kan vara ett tecken på att annan brottslig verksamhet finns med i bilden.
- Vi inom polisen lägger pussel, sa han.
Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneclaudes (M) avslutade kvällen med att ge exempel på några av de hot och trakasserier hon själv utsatts för de senaste åren. Men det hindrar henne inte att ändå att tycka att uppdraget som förtroendevald är värt att hålla högt och inte låta sig skrämmas till tystnad.
I höst går många av öns nya och gamla politiker ut i valkampanjer; förhoppningsvis med lite mer kunskap om sin egen säkerhet i bagaget.
Text: Susann Thorngren
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google