Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Nu blir det högt på ön

torsdag 21 september 2017 15:01

22 VÅNINGAR. Igår beslutade miljö- och stadsbyggnadsnämnden att ge bygglov för att bygga det höga huset vid Dalénum. 22 våningar ska det bli. Bredvid byggs även ett åttavåningshus. Totalt ska kvarteret innehålla 129 lägenheter på mellan 2 och 5 rum, och stå klart för inflyttning 2020. Huset byggs nära kajen till Larsbergs brygga.

De två nya byggnaderna, sedda från Brostugevägen, som går ner till Larsbergs brygga. Illustration: Wingårdhs arkitektkontorDe två nya byggnaderna, sedda från Brostugevägen, som går ner till Larsbergs brygga. Illustration: Wingårdhs arkitektkontor Ner mot vattnet. Illustration: Wingårdhs arkitektkontorNer mot vattnet. Illustration: Wingårdhs arkitektkontor

De ritade pilarna visar var Fyrtornet respektive Parkhuset ska ligga. Beteckningen "Larsbergs brostuga" visar var Restaurang Villan ligger. Illustration: Wingårdhs arkitektkontorDe ritade pilarna visar var Fyrtornet respektive Parkhuset ska ligga. Beteckningen "Larsbergs brostuga" visar var Restaurang Villan ligger. Illustration: Wingårdhs arkitektkontor
Lidingösidan skrev den 13 oktober 2016 om huset i samband med att idétävlingens resultat blivit offentligt. Fyra arkitektkontor hade bjudits in av markägaren JM för att skapa en hög byggnad som skulle kunna bli ett landmärke för Lidingö. Wingårdhs arkitektkontor vann. Det är också deras förslag som nu beviljats bygglov. Byggstart beräknas till mars 2018.

- Höghuset har tydlig skulptural form och har förutsättningar att bli ett landmärke på Lidingö, säger stadens bygglovschef Agneta Tarandi i en kommentar.

Via länken ovan kan man läsa de reaktioner som det vinnande förslaget väckte när det presenterades 2016.

Lite fakta:
Höghuset, Fyrtornet, ska ha 82 lägenheter om 2 till 5 rum och kök. Åttavåningshuset, Parkhuset, omfattar 47 lägenheter om 2 till 5 rum och kök.

Fyrtornets översta våning innehåller ett fläktrum. Högsta nockhöjd får vara +68. Alla lägenheter i höghuset har balkong, inglasade och i varierande storlek mellan 9 och 26 kvadratmeter. Fasaden blir i skiffer. Namnet "Fyrtornet" är en "blinkning" till Gustaf Dalén, som hade sina stora verkstäder i Dalénumområdet. Någon blinkande fyr kommer inte finnas på taket.

Sammanlagt blir det 142 parkeringsplatser till de boende. Behov av cyklarförvaring beräknas 393 personer ha.

På grund av översvämningsrisk i framtiden har fastighetsägaren och Lidingö stad kommit överens om att byggnaderna ska utföras med vattentät konstruktion upp till +2,2 meter.

Denna bild visar hur kvarteret ser ut från Larsbergs brygga. Illustration: Wingårdhs arkitektkontorDenna bild visar hur kvarteret ser ut från Larsbergs brygga. Illustration: Wingårdhs arkitektkontor Dalénum sett från Lidingöbro Värdshus. Illustration: Wingårdhs arkitektkontorDalénum sett från Lidingöbro Värdshus. Illustration: Wingårdhs arkitektkontor

Dela Nu blir det högt på ön

Kommentarer

CF Risbecker 2017-09-26 21:09

Ingen jag talat med om detta tycker att detta är klokt. En överväldigande majoritet av kommentarerna här tycker att det är förskräckligt, ogenomtänkt och inte passar på Lidingö. Om ni vet att det är ett dåligt beslut så är det klart att ni kan ändra på detaljplanen. Lidingös svar på Burj Khalifa i skinkfärg är ju ännu inte uppfört. Det är kanske inte schysst mot fastighetsägaren och denne har jag stor sympati för. Det kanske skulle kosta någonting, men ändra kan ni, om ni bara vill.

Bra att ni tydligt uttalar en ny inriktning, inte en dag för sent!

Staffan Strömbäck 2017-09-26 17:30

Har i annat sammanhang betonat vikten av att politiker ska följa lagar och förordningar, även i de fall man personligen inte tycker att det är rätt. Det gäller även i detta fall.

Så vitt jag förstår skulle den här byggnaden inte ha minsta möjlighet att få byggas med Lidingömoderaternas politiska handlingsprogram som vi går till val på 2018, HP18. Dock lever vi nu, som Fredrik Vinstock tydliggör, med konsekvenserna av de beslut som fattades för mer än fem år sedan då detaljplanen för Dalenum beslutades.

Jag hoppas att Lidingöborna föredrar politiker som är att lita på, framför politiker som bryter avtal och trotsar lagar efter dagsformen.

Valentin Bart 2017-09-26 16:51

Äntligen. :-)

Fredrik Vinstock 2017-09-25 23:05

Tyvärr är det nog inte möjligt för Lidingö Stad att göra något åt det bygglov som Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beviljade vid sitt senaste sammanträde,eftersom det finns en detaljplan från 2010 som tillåter den här alltför höga byggnaden i Dalénum. Detaljplanen utarbetades och antogs under det tidigare kommunalrådet Paul Lindquists ledning, och vi kan idag bara beklaga hur detta utformades. Om ett liknande ärende hade varit aktuellt idag,så skulle Lidingömoderaterna ha stoppat detsamma i enlighet med det nya handlingsprogram som Lidingömoderaterna har antagit.

Fredrik Vinstock (m), nytillträdd ordförande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Anders Odéen 2017-09-25 13:30

Tina, eftersom bygglovet har godkänts, så innebär det i klartext att ingen vet! Och ingen som borde veta verkar bry sig...

Tina von Schinkel 2017-09-25 11:07

Vilka partier är för och vilka är emot? Är det någon som vet?

Mattias Svensson 2017-09-23 10:27

Mycket bra att det byggs bostäder, de är säkert efterfrågade på den alltför överhettade bostadsmarknaden. Utseendet har tydligen retat några estetsjälar i fältet här, men en stad kan inte vara ett dockskåp som ni får inreda efter behag och där allt måste passa just er smak. Det är upp till företaget vad de vill bygga på sin tomt. Är för min del mycket lycklig över mitt fyrkantiga, fula 70-talshus här på ön. Lägenheterna är nämligen utomordentliga att bo i. Jag tror de som flyttar in i Fyrtornet kommer att tycka detsamma.

Daniel Thulin 2017-09-23 10:13

Ser ut som en deppig DDR-hyreskasern, eller möjligen en spannmålssilo.

Hela Dalénum är rätt småtrist och monotont (no offence) så det behövs någon pärla som bryter av och höjer nivån. Då syftar jag inte på höjden utan den arkitektoniska nivån, men nu tog man den enkla vägen och drog till med en skyskrapa som maler på i samma stil som befintlig bebyggelse. Ett trist hus blir inte vackrare för att det är högt.

Det blir nog intressanta reaktionen när alla som bor i Dalénum inser att deras kvällssol bytts ut mot en stor skugga på himmelen.

Så här höga hus hade varit mer befogade i Torsvik.

Karin Wallgren 2017-09-23 06:46

Kan Stockholm så ska väl inte vi vara sämre. Patetiskt! Jag håller med de som i inlägg skriver att ett sådant här monsterhus inte hör hemma på Lidingö. Foresta och Millesgården är Lidingös landmärke.

Aron Franzen 2017-09-23 04:42

Kommunledningen gör verkligen allt för att reta upp de boende på Lidingö, genom det ena mer invånarfientliga beslutet efter det andra. Var är fingertoppskänslan? Var är ansvaret för våra skattepengar? Var är viljan för kommunledningen att sitta kvar efter valet? Totalt obegripligt att rena idiotier beslutas och genomförs GÅNG på GÅNG!

Staffan Anderberg 2017-09-22 23:25

Bygglovet är helt absurt på Lidingö. På min tid som KSO var ett sådant bygge helt otänkbart. Vi moderater hade i vårt valprogram att inte bygga höga hus.
Bygglovet bör snarast överklagas och modifieras till ett mer Lidingöanpassat förslag. Vem gör det?

Vad jag förstår, är att den kommande Lidingöledningen inte skulle godkänna ett sådant extremförslag, som är helt missanpassat och inte heller den som jag representerade på min tid. Vi skall naturligtvis fortsätta bygga på Lidingö, men inte så smaklöst, som detta.

Käte Wittorf Diederichsen 2017-09-22 21:34

Skämtar ni med oss ???

Christofer Popoff 2017-09-22 14:44

Fy satan vilket fult hus! Känns som att Sovjet återuppstår på Lidingö. Kan bara beklaga. Landskapsbilden blir helt förändrat till det värre. Stackars de som bor i huset bakom, de kommer att behöva stirra in i detta jättelika Stalinmonument istället för att blicka ut mot vattnet.

Gunilla Appelgren 2017-09-22 11:29

Som boende i Dalénum kan jag bara beklaga att detta monsterhus godkänts. Höghus finns i Bodal, Skärsätra och Näset, låt dessa höghus få stå tillsammans i stället för att förstöra hela Dalénums utseende. Det passar verkligen inte in i området. Det kan nog vara värt att ompröva beslutet. Huset kan ju byggas ändå, men på amnnan mer lämplig plats.

Anders Odéen 2017-09-22 11:14

Stoppa nu dessa dumheter... Lidingö behöver inte vara experimentverkstad åt fantasifulla arkitekter som vill sätta egna avtryck. Eller är detta ytterligare ett bevis på att beslutande politiker verkligen vill bli bortröstade nästa höst? Låt bygga ett hus som verkligen liknar en fyr och se till att anlägga en riktig hamn nedanför, så att Dalenumkajen kan bli ett levande stråk med restauranger, butiker och folkliv. En gästhamn för besökande privatbåtar från övriga världen behövs i Stockholm. Idag finns endast ett begränsat antal platser i Vasahamnen på Djurgården. Lidingö är en ö, vilket då kan förstärkas i arbetet med att lyfta Millesgården och andra turistintressanta värden. Mycket stor mängd turister kommer med kryssningsfartyg som passerar direkt utanför – att inte passa på att ge alla dessa människor en hint om att Lidingö borde vara ett självklart utflyktsmål är näst intill korkat! Så snälla – sätt er ner och ta en funderare på hur denna viktiga strandremsa på Lidingö bäst kan utnyttjas. Den nu planerade mörka kolossen blir bara ett pinsamt minne över politiker som inte lyckades tänka hela vägen och för varumärket Lidingös bästa...

Stefan Åsbom 2017-09-22 11:07

Jag är själv boende i Dalenum och kan bara instämma i argumenten som ex. Sara Andersson framför! Området är inte klart än men vi känner alla att det kommer att bli bra! Detta kommer att bli en mysig brygga med flanörer, restaurangbesökare och fritidsbåtar som lägger till. I dag är är alla hus i området ungefär lika höga och bildar en harmonisk och trevlig miljö. Ett område där de flesta lägenheter har en relation till bryggan och vattnet. Höghuset passar helt enkelt inte in här! Rent ekonomiskt är detta garanterat ett prioriterad projekt för JM - lägenheterna kommer att betinga astronomiska priser! Satsa hellre på att utveckla hamn och skärgårdskänslan i området - det som utmärker Lidingö! Fyrtornet kommer att på fler sätt kasta skuggor över Dalenum!

Birgitta Olsen 2017-09-22 10:52

Borde inte husen byta plats? Parkhuset lär väl inte få någon sol under dagen. I övrigt så känns husen väldigt udda om man jämför med övriga hus. Gör om o gör snyggare. Gällande landmärke så har vi Foresta så inget höghus behövs för detta. Ev. höghus ska gå i harmoni med övrig bebyggelse på området o inte sticka ut på höjden.

CF Risbecker 2017-09-22 07:49

Nu är det dags för (m) att visa att de står för en ny mer måttfull byggpolitik och stoppa detta smaklösa skrytprojekt.

Mikael Olofsson 2017-09-21 22:08

Bostäder behövs visserligen men förr tävlade kommunerna i vem som hade flest cirkulationsplatser - nu verkar det vara höghus som gäller.

Anders Bergstedt 2017-09-21 21:55

https://www.lidingosidan.se/debatt/debatt-radda-kulturella-bostadskvarter/
Nu löper man linan ut då det gäller att helt förändra miljön på Lidingö. Räcker det inte med de förskräckliga bygglådorna och tåghallarna vid AGA ?

Sara Andersson 2017-09-21 18:58

Ingen flyttar till Lidingö för att kunna se höghus på nära håll. Hit flyttar garanterat de allra flesta för att de vill bo nära naturen i en kommun med småstadskaraktär som ligger nära stan. Om man vill ha höghus att titta på finns många bättre platser än Lidingö. Dessutom kommer Ropsten snart att karaktäriseras av flera höghus, då blir detta landmärke än mer ointressant. Det passar inte alls in på Lidingö och borde absolut inte godkänts. Förhoppningsvis får vi se starkt motstånd från Lidingöborna, så kan det här höghuset gå samma öde till mötes som snabbcykelbanan.
I nuläget är bostadsområdet i Dalénum väl avvägt. Den trevliga kustremsan längs husen tillför en mysig och ombonad känsla. Med ett höghus i ena änden försvinner den känslan helt. Det blir varken mysigt eller vackert runtomkring ett höghus. Jag hoppas vekligen på att beslutet ändras.

Anders Odéen 2017-09-21 15:19

Fyrtornet som jag lät skissa på för 6-8 år sedan såg faktiskt ut som en fyr och skulle utgöra landmärke för Lidingö samt bli ett minnesmärke över Lidingös nobelpristagare Gustaf Dalén. Min och arkitekten Nygrens idé var att huset borde bli ca 28 våningar högt – då hade det (enligt mätningar) synts från Lidingöbron också. Eventuellt med en roterande bar högst upp och klassisk ljussignal...
Att kalla detta för fyrtorn år bara larvigt. Och speciellt vackert är det inte heller enligt mig.

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google