måndag 9 oktober 2017 10:00
NY POLICY. Uppdaterad. Lidingös kommunstyrelse kommer vid kvällens sammanträde bl.a. att behandla förslag till revidering av stadens policy gällande korruption, jäv och bisysslor. Ärendet är en följd av det fall av jäv som diskuterades under våren och som resulterade i att dåvarande tekniska chefen avskedades.
Kvällens ärende innehåller två punkter. Den ena är policyn som "syftar till att stärka Lidingö stads arbete mot korruption", vilket ska ske genom både styrdokument, utbildning och intern kontroll. Policyn ska vara vägledande för både anställda och förtroendevalda och ska ha svar på vad som gäller när man får och ger gåvor och förmåner, liksom närmare bestämmelser och rutiner kring jäv och bisysslor. Tanken är att policyn ska antas av kommunfullmäktige på oktobermötet i år.
Den andra punkten heter "Riktlinjer om korruption, jäv och bisysslor" och gäller kommunstyrelsens övergripande ansvar för riktlinjer och rutinerna för arbetet. Vad gäller för gåvor som tas emot och ges, vilka risker, riskgrupper och riskområden finns inom stadens verksamheter och hur ska riskerna minimeras? Denna punkt ska beslutas vid kvällens sammanträde.
Den sista maj fick chefen för teknik- och fastighetskontoret sluta efter att en anonym anmälan lämnats in i november 2016beträffande jäv. Under detta halvår gjordes två av varandra oberoende utredningar om vad som förekommit, den ena av stadsledningen, den andra av stadens revisorer. Revisorernas utredning begärde att kommunstyrelsen (KS) skulle ta fram en åtgärdsplan för hur bl.a. otillåtna bisysslor och jäv kunde förebyggas. KS svarade med att denna plan redan var påbörjad innan revisorernas begäran kom. Men KS var också kritisk till att revisorerna låtit göra en egen utredning och till att revisorerna tolkat deras utredning som "ett försök till otillbörlig påverkan av revisorernas oberoende". Se Lidingösidan 13 juni 2017.
I de riktlinjer som nu läggs fram för beslut kommer kommunledningens fortsättning vad gäller revisorernas arbete. Under punkt 7, Utredning om misstänkta korruptionsbrott, kan man läsa följande:
"Om misstanke om korruption eller annan brottslighet anmäls till revisorerna bör revisorerna inte företa en egen utredning kring detta utan anmäla misstankarna till stadsdirektören eller stadsjuristen enligt dessa riktlinjer samt till den ansvariga nämnden."
Nu vill alltså kommunstyrelsen, som väljs av stadens högsta politiska organ kommunfullmäktige, att fullmäktiges revisorer inte gör egna utredningar om de får uppgifter om korruption eller brottslighet inom förvaltningen. Istället bör de ta upp detta med den högsta förvaltningschefen, alltså stadsdirektören.
Lidingösidan har kontaktat Lidingös stadsjurist Johan Alfredsson, som skriver följande:
"När det gäller anmälan om korruptionsbrott handlar det om misstankar om sådant som sker i organisationen där stadsdirektören är högsta ansvariga tjänsteman, och därmed ytterst ansvarig arbetsrättsligt och för att utreda misstankar, ta ställning till om brottsmisstankar ska polisanmälas etc. Att stadsjuristen också finns med är för att säkerställa att det ska finnas ytterligare en oberoende instans att anmäla till."
Uppdaterad klockan 14.15. Lidingös stadsjurist Johan Alfredsson har kommit med nedanstående tillägg:
I 9 kap. 9 § 3 st i kommunallagen anges att ”Om revisorerna i sin granskning finner att det föreligger misstanke om att brott av förmögenhetsrättslig karaktär förövats eller om att allmän förvaltningsdomstols avgörande åsidosatts, ska de anmäla förhållandet till berörd nämnd.”
Om revisorerna i stället skulle ha möjligheten att ta saken i egna händer, och företa egna utredningar i stället för att anmäla, är risken stor att den ansvariga nämnden inte kan ingripa i tid mot ett eventuellt allvarligt och pågående problem som dessutom kan kräva omedelbara arbetsrättsliga åtgärder. Bland annat därför ser lagstiftningen ut som den gör.
Det är nämnden som i första hand ansvarar för sin verksamhet, utredningar och åtgärder. Om nämnden inte vidtar åtgärder utan oskäligt dröjsmål ska revisorerna rapportera till fullmäktige. Alltså inte heller då utreda saken på egen hand. Det är helt enkelt inte revisorernas uppgift att utreda brottsmisstankar.
Kommunstyrelsens riktlinjer är alltså inte påhittade för att förhindra revisorernas arbete utan rutiner baserade på lagstiftningen för att undvika missförstånd, intressekonflikter och dubbelarbete.
Hasse Jakobsson 2017-10-09 16:33
Andreas Bengtsson 2017-10-09 15:55
Lars Skoglund 2017-10-09 14:08
Anders Wennberg 2017-10-09 13:35
Andreas Bengtsson 2017-10-09 13:25
Carl-Johan Schiller (KD) 2017-10-09 13:21
Patrik Buddgård (C) 2017-10-09 11:19
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google