Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Ny simhall på Lidingö en högaktuell fråga

måndag 7 april 2014 00:01

Mark Shay, ordförande för IFK Lidingö Simklubb. Medlemsantalet har ökat med 120 procent under de senaste två åren, så behovet av en ny simhall är stort. "Det behövs mer tid och mer plats för simning", sa han.

Mark Shay, ordförande för IFK Lidingö Simklubb. Medlemsantalet har ökat med 120 procent under de senaste två åren, så behovet av en ny simhall är stort. "Det behövs mer tid och mer plats för simning", sa han.

När Lidingö Simklubb och Centerpartiet på Lidingö i torsdags ordnade ett seminarium i stadshuset om ny simhall på ön, kom runt 200 personer i alla åldrar för att lyssna. Simhallsfrågan har seglat upp som alltmer aktuell politisk fråga och alla partier på ön verkar just nu vara intresserade att hitta en lösning.

I maj 2013 sa Centerpartiet att man ville ha en ny simhall för alla åldrar. Kommunalrådet Paul Lindquist (M) välkomnade initiativet sa att han skulle kalla till ett möte med alla politiska partier efter sommaren. Men inget möte har hittills hållits. Vid mötet om idrottens förutsättningar på Lidingö, som hölls i tisdags, meddelade de moderata representanterna att en utredning ska startas och att startbeslut tas på kommunstyrelsens majmöte.

Vid simhallsmötet i torsdags beskrev först ordföranden i Lidingö Simklubb, Mark Shay, den aktuella situationen. Gångsätrabadet byggdes 1965 som ett skolbad med fyra banor. Klubbens medlemsantal har ökar med 120 procent under de senaste två åren till 230 medlemmar. Över 100 barn står i kö för att få börja simma. Klubben disponerar endast bassängen cirka 15 procent av den öppna tiden. Och styrelseledamoten Jan Sjöström, som är klubbens ende SM-guldmedaljör genom tiderna (bröstsim 1978), sa att med en ny hall kan över 1000 ungdomar få en tillväxtmöjlighet de inte har idag. “Det behövs mer tid och mer plats för simning”, sa han.

Till mötet hade också tre representanter från Borås stad kommit för att berätta om hur man klarade att år 2012 bygga Borås Simarena med både en pressad tidsram och en mycket hårt begränsad budget. Många intressanta siffror presenterades för den nya 50-metershallen, som byggdes för träning, tävling och motion. Borås har nu fem simhallar, ett äventyrsbad och ett rehab-bad. I Borås bor cirka 106 000 personer. I Lidingö har man drygt 11 000 invånare per 25-metersbana, sa Mark Shay.

När Borås stad presenterade den pressade kostnadsramen valde de stora byggbolagen att inte komma med några offerter eftersom de inte skulle kunna ta ut de vanliga påslagen. Istället kom offerter från lokala byggföretag som därigenom fick möjlighet att visa sitt kunnande. Efter bygget har de fått flera uppdrag, och hela tiden har LOU (lagen om offentlig upphandling) naturligtvis tillämpats.

Borås Simarenas stora bassäng har nu måtten 50 × 25 meter, fördelade på 10 banor. Det betyder att man har både 25-metersbanor och 50-metersbanor. Djupet är 2 meter. Men, en mycket intressant lösning är att två av banorna endast har ett djup på 1,2 meter. De som inte vill ge sig ut på djupt vatten kan simma där, de som vill gå i vattnet kan göra det, handikappade kan känna sig lite säkrare. Bredvid den stora bassängen finns en undervisningsbassäng på 16 × 6 meter med 0,8 meters djup. Läktaren har en fast del för 300 besökare. Dessutom kan man bygga en mobil läktare för ytterligare 800 personer. Bastu, utrymmen för styrketräning, cafeteria och föreningslokaler finns i byggnaden.

Vad kostade kalaset? Ungefär 54 miljoner kronor med en total byggkostnad på 14 540 kronor per kvadratmeter. Entréavgifter är 75 kronor för vuxna och 45 för ungdom. Antal besök per år är beräknade till 118 000. Sättet att arbeta med simhallsbygget kallas för “Boråsmodellen” som förutsätter att både byggherren och beställaren är engagerade och att det finns en kompetent projekt- och byggledningsgrupp. “Har man inte detta ska man bygga som vanligt, och då blir det som vanligt”, som representanterna från Borås sa.

Några noteringar från frågestunden:

  • Vi vill behålla Breviksbadet, och fokusera på en bra rening, sa Christer Mohlin från arrangören Centerpartiet. Det var när vi såg summorna för en renovering av Breviksbadet som vi började fundera på andra lösningar.
  • Simhallar och ishallar går aldrig ihop. Man måste betala med kommunala medel. Men vinsten kan istället bli ökad folkhälsa. Det är sådana kalkyler man måste göra, sa Lars Nordin från Borås.
  • När kan man få besked om det blir en ny simhall, frågade den unge simmaren Axel i publiken.
  • I maj vet man om det ska göras en förstudie och i höst bör denna studie vara klar och då får man fatta politiska beslut, sa Christer Mohlin.
  • Vi försöker skapa ett intresse och en energi så att det blir av inom de närmaste två åren, sa Mark Shay.
  • Hur långt tid tar det från att ni får ett beslut? Lite längre än två år sa Olle Stadig från företaget Tagehus, som bl.a. driver Medley-baden.
  • Bland publiken satt representanter från två övriga politiska partier på ön, folkpartiet och socialdemokraterna. Båda var positiva till simhall men ville först få utredningen gjord.
  • Trenden bland de politiska partierna är positiv just nu till en simhall, sa Christer Mohlin.

Jan Olof Edman och Lars Nordin från Borås stad beskrev hur Borås Simarena byggdes på kort tid med total koll på byggkostnaderna.

Jan Olof Edman och Lars Nordin från Borås stad beskrev hur Borås Simarena byggdes på kort tid med total koll på byggkostnaderna.

Christer Mohlin. Centerpartiets ordförande på Lidingö och en av dem som satt i panelen.

Christer Mohlin. Centerpartiets ordförande på Lidingö och en av dem som satt i panelen.

Jan Sjöström, Sveriges snabbaste bröstsimmare (1978), medlem i IFK Lidingö Simklubbs styrelse.

Jan Sjöström, Sveriges snabbaste bröstsimmare (1978), medlem i IFK Lidingö Simklubbs styrelse.

Dela Ny simhall på Lidingö en högaktuell fråga

Kommentarer

Henry Duhs 2014-04-07 18:21

Göran,

Nja…, Lidingö har en ganska god skattebas för skatteuttaget oavsett skatteutjämningen. Lidingö är ingen låglönekommun.

Det är väl egentligen snarare en prioriteringsfråga om vad våra politiker anser skatten ska användas till.

Hitintills har en simhall varit av låg prioritet.

Göran Öberg 2014-04-07 15:05

Debatten är egentligen löjeväckande. Att vi på Lidingö inte har en ny fräsch simhall beror på att vi tvingas betala 270-300 miljoner kr i skatteutjämning varje år. Vi tvingas alltså finansiera andra kommuners upprustning framför vår egen. En folkrörelse mot skatteutjämningen är det första steget vi måste ta för att förbättra välfärden och upprustningen av Lidingö.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google