Väder Lidingö

Lidingö tisdag 3 oktober 2023 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

MP: Stoppa avvisningarna från Lidingö av ensamkommande

onsdag 6 december 2017 09:39

I fredags beslutade omsorgs- och socialnämnden att avslå en 18-årig ensamkommandes ansökan om att få bo kvar på Lidingö. Miljöpartiet röstade emot beslutet och förslår istället att unga får möjlighet att bo kvar, få utbildning för jobb och en bättre integration. Nu skickas de iväg från sin trygga vardag för att bo bland äldre främlingar på ett anläggningsboende, i väntan på asylbesked från Migrationsverket. Varför agerar Lidingös majoritet så här? Svaret är principer. Det skriver de tre miljöpartisterna Arvid Molin, Patrik Sandström och Sofia Hallström.

I helgen tvingades en ensamkommande som blivit 18 år bort från Lidingö, skola och vänner – till ett boende för vuxna någonstans i landet. Det är ingen värdig hantering och försvårar integrationen. Miljöpartiet kräver att staden stoppar avvisningarna. Vi ska ta ansvar för de människor vi tagit emot.

Omsorgs- och socialnämnden beslutade på fredagen att avslå en ensamkommandes ansökan om att bo kvar på Lidingö. En ung person skickas iväg från sin trygga vardag för att bo bland äldre främlingar på ett anläggningsboende, i väntan på asylbesked från Migrationsverket.

Miljöpartiet röstade emot beslutet. Vi vill att kommunen tar ansvar för våra ensamkommande. I våra förslag får unga möjlighet att bo kvar, de får utbildning för jobb och en bättre integration. Lagen tvingar inte Lidingö stad att avbryta ensamkommandes skolgång och skicka bort dem. Ansvaret för boende efter 18-årsdagen ska inte skjutas över på Migrationsverket, gode män eller privatpersoner. I andra kommuner väljer man istället att låta dem bo kvar och gå klart skolan.

Är det en ekonomisk fråga för Lidingö? Nej. Regeringen ger bidrag och Lidingö har ett överskott för ensamkommande på 34 miljoner kronor. De räcker för att låta de 27 ungdomar som blir 18 år bo kvar för att gå klart skolan på Lidingö. Dessutom sänks kommunalskatten med 15 öre, vilket motsvarar ytterligare cirka 25 miljoner för 2018.

Varför agerar Lidingös majoritet så här? Svaret är principer. De är emot att kommunen måste ta emot flyktingar enligt bosättningslagen. Den principen får alltså gå före ungdomars trygghet, skolgång och integration.

Avvisningarna måste stoppas. Ytterligare 26 unga ensamkommande på Lidingö ska inte tvingas bort till okänt boende för vuxna någonstans i Sverige. Det är inte värdigt, varken för dem eller oss. Vi kräver att Lidingö avbryter avvisningarna, ändrar beslutet och låter ensamkommande gå klart sin skolgång här.

Arvid Molin MP, ledamot i omsorgs- och socialnämnden
Patrik Sandström MP, gruppledare
Sofia Hallström MP, gruppledare

Dela MP: Stoppa avvisningarna från Lidingö av ensamkommande

Kommentarer

Johan Persson 2017-12-06 17:58

MP visar sig gång på gång inte vara mogna uppgiften att ta ansvar. Såg ni ligger under riksdagsspärren nu. Fler och fler inser att MP är odemokratiska när lagar och regler ständigt ska kringgås med känsloargument.

Birgitta Sköld 2017-12-06 13:35

Svar till MP-Skälen till Omsorgs- och socialnämndens beslut
Det beslut som MP refererar till och som togs i Omsorgs -och Socialnämnden i fredags är ett principiellt beslut om hur Omsorgs -och Socialförvaltningen ska hantera, värdera och bedöma när Migrationsverket gjort en åldersuppskrivning.
En kommun har alltid det yttersta ansvaret för de som vistas i kommunen. Särskilt tydligt gäller det ansvaret för barn vars behov av skydd och stöd ska utredas i särskild ordning enligt kapitlet 1, i Socialtjänstlagen.
I de fall frågan om ett barns ålder aktualiseras genom Migrationsverkets beslut om uppskrivning är det därför viktigt att kommunen tar ställning till om ett barn riskerar att fara illa om det överlämnas till Migrationsverket.
I den bedömningen är det oundvikligen så att kommunen måste ta ställning även till åldersfrågan. Ett barn ska inte skickas till Migrationsverket och dess anläggningsboende om det innebär att barnet får bo med vuxna och i övrigt behandlas som en vuxen.
En vuxen kan däremot skickas till ett sådant boende.
Utgångspunkten i bedömningen ska vara den ålder som den enskilde själv har uppgivit.
Men socialnämnden bör göra en egen bedömning av åldern och den bedömningen bör grunda sig även på andra omständigheter där inte minst Migrationsverkets åldersuppskrivning och därmed sammanhängande utredning och bedömning,spelar en stor roll.
I det aktuella fallet delar nämnden Migrationsverkets bedömning.
Om en ensamkommande, via god man eller andra kontakter med civilsamhället skaffar ett eget boende på Lidingö då kan han/hon gå klart gymnasiet här.
Alla partier i nämnden -bortsett från MP- stödde majoritetens förslag till beslut.

Birgitta Sköld,LP
Omsorgs- och socialnämndens ordförande

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google