Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 november 2024 v. 45

Senaste kommentaren - Se fler

"Maktfullkomligt säga nej till folkomröstning om Lidingöhem"

onsdag 25 maj 2016 11:55

PAMPFASONER. Beskedet att Lidingös politiska majoritet (M+LP+KD) och Centerpartiet väljer att dela upp Lidingöhems 530 bostäder i tre olika delar (behålla, utveckla och sälja) får hård kritik av kampanjgruppen ”Stoppa försäljningen av Lidingöhem".

Läs mer i Lidingösidans artikel 24 maj.

I ett pressmeddelande säger Suzanne Liljegren (L), kampanjens ordförande:
- Att de styrande säger nej till en folkomröstning är maktfullkomligt och rena pampfasonerna. Varför vågar inte M, LP, KD och Centern låta lidingöborna avgöra om deras förslag verkligen är det bästa?

- Det behövs fler bostäder med rimliga hyror på Lidingö, bostäder som Lidingöhem både har mark och pengar att bygga. Vi kan få bostäder med rimliga hyror som dessutom är en mycket god investering. Att behålla och utveckla Lidingöhem är det andra alternativet till Centerns och majoritetens förslag men det får alltså inte lidingöborna ta ställning till i en folkomröstning.

Daniel Larson, ordförande för Socialdemokraterna på Lidingö, som varit aktiv i kampanjens arbete, säger:
- Majoriteten och Centern hävdar att argumenten för att ha ett kommunalt ägt bostadsföretag faller utifrån ny lagstiftning som säger att allmännyttiga bolag ska verka under marknadsmässiga principer. De hänvisar också till utredningen om Lidingöhem som visade att bolaget i nuläget, efter försäljningen av ett stort bestånd i Högsätra och Gångsätra, är en liten aktör på Lidingös bostadsmarknad. Den retoriken syftar bara till att legitimera deras avsikt att tömma Lidingöhems välfyllda kassa, något som lidingöborna inte kände till vid valet 2014.

Dela "Maktfullkomligt säga nej till folkomröstning om Lidingöhem"

Kommentarer

Anders Håkansson 2016-05-29 22:00

Om jag minns rätt så var beslutet om nedläggning redan genomdrivet i alla beslutande delar.
En folkomröstning skulle komma till stånd först efter det att skolan redan lagts ner av den då sittande majoriteten.
En folkomröstning om Lidingöhem hade kunnat ske innan beslut om att stycka och råna skattebetalarna på Lidingö på deras investeringar i ett eget fastighetsbolag.
Men tack vare Centerpartiet så nekas Lidingös väljare att ta ställning innan beslut.
Det var aldrig möjligt med Gångsätra gymnasiet. Beslut var redan taget.
För övrigt återges nedan Socialdemokraternas ställningstagande i budgetförslaget om nedläggning av Gångsätra.
Hur ställde sig (C) till nedläggningen i budgetförslaget då?

Kopierad text nedan om Socialdemokraternas ställningstagande om nedläggning av Gångsätra:

S vill ha kvar Gångsätra Gymnasium

Vi har länge påtalat problemet att lokalkostnaderna tar en allt större del av skolpengen ochStudent resurserna för undervisningen minskar. Men vi tror inte att lösningen ligger i att lägga ner en omtyckt gymnasieskola, öka trängseln i den andra,och öka kostnaderna genom en dyr ombyggnad. Vi anser att det är kortsiktigt och defensivt.

En orsak till minskande elevantal är naturliga variationer i årskullarnas storlek. Redan efter några år, när de stora barnkullar som nu befinner sig i grundskolan kommer upp i gymnasieåldern, kommer vi åter att behöva fler gymnasieplatser. Vilka skolor som är populära brukar också variera över tiden. I takt med utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden är det möjligt att Lidingös gymnasier kan locka fler elever utifrån, om de fortsätter att hålla hög klass.

Den ökade valfriheten medför inte bara möjligheten för ett antal elever med höga betyg att få plats i de just nu populäraste innerstadsskolorna. Den innebär också att de elever som har lägre betyg och inte längre får plats i sin hemkommun – om Lidingö minskar antalet platser – tvingas ut i förorter på andra sidan sta´n. Det är en utveckling som vi Socialdemokrater vill motverka. Vi kan inte se något värde i att allt fler ungdomar avsätter en stor del av sin dag till resor i ett läge när vi eftersträvar att minska antalet dagliga resor både av miljöskäl och för att vinna tid för att minska stressen.

En kommun som ger sig ut för att ha Sveriges bästa skolor borde satsa offensivt på att bredda och utveckla verksamheten med högre kvalitet och fler program och linjer att välja mellan.

Därför yrkar vi återremiss på budgeten för att utreda möjligheten att behålla gymnasiet iGångsätra.

Malin Olsson (S) Mårten Dahlberg (S)
Slut på kopian.

Anders Håkansson (S)

Patrik Buddgård (C) 2016-05-25 15:43

Att säga nej till en folkomröstning är "maktfullkomligt och rena pampfasonerna" säger Liljegren (L). Då torde denna beskrivning gälla hela hennes parti och S som sa nej till folkomröstningen om Gångsätra gymnasium senast. Särskilt eftersom de gjorde det utan att ändra en stavelse i beslutet.

Vi har nu ändrat förslaget om att sälja hela Lidingöhem till att större delen av bolaget behålls!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google