torsdag 15 mars 2018 16:25
Vid någon tidpunkt måste ansvaret att försörja sig själv och sin familj gå från staten och skattebetalarna till individen. Därför är det minst sagt oanständigt gentemot lidingöborna och kommunen att, som bostadsministern gör, beskylla oss för att inte ta vårt ansvar. Det är istället regeringens anvisningslag som tvingar kommuner med stor bostadsbrist att prioritera och ge förtur till nyanlända för att undvika böter. Det är inte rätt gentemot andra invånare och behövande, skriver Lidingömoderaternas styrelseordförande Nils-Henrik Tideberg, moderaternas KSO-kandidat Daniel Källenfors och styrelseledamoten Pauline Holst Blomqvist.
Vi välkomnar att bostadsministern och regeringens representanter bevittnar konsekvenserna av den egna politiken - men vi tycker det är ohederligt att kommuner som gör rätt för sig dras till skampålen.
Lidingö har i många år legat i framkant vad gäller både mottagande av nyanlända och framgångsrik integration. Lidingö stad har under flera år, självmant och på egen begäran, haft ett större mottagande via kvotsystemet än vad regelverket föreskrivit.
Lidingöborna är generösa och välkomnande, civilsamhället har varit, och är, en fantastisk källa av starkt engagemang, drivna individer och frivilliga insatser.
Lidingö kommuns mottagande av nyanlända och ensamkommande är mycket stort relativt sin befolkning. Under 2018 ska Lidingö ta emot ytterligare 144 nyanlända utöver de många hundra som kommunen tagit emot hittills.
Tillsammans med privata aktörer har Lidingö stad vänt på alla stenar, byggt och omvandlat fastigheter till bostäder för att möta upp regeringens krav om att ta emot nyanlända och vi har hittills lyckats ta hand om alla de individer som har anvisats till Lidingö.
Därutöver finansierar vi och stöttar svagare kommuner som tagit emot många nyanlända (Malmö, Göteborg) via det kommunala skatteutjämningssystemet.
Mellan 2015 till och med 2018 kommer Lidingö ha betalat drygt 1.3 MILJARDER genom utjämningssystemet. Medel som hade kunnat komma väl till nytta även på Lidingö.
Det är mot den bakgrunden minst sagt oanständigt gentemot Lidingöborna och kommunen att, som bostadsministern gör, beskylla oss för att inte ta vårt ansvar.
Vad gäller de individer som kom till Lidingö 2015/16 som nyanlända och som placerades i kommunens stödboende så behöver de nu, efter den lagstadgade 2-års periodens slut, göra plats för nästa grupp nyanlända. Precis på samma vis som de som bodde där innan fick lämna för att göra plats åt dom som nu fått bo där i två år.
I Sverige är ingenting gratis om du är en förvärvsarbetande medborgare men för nyanlända är allting gratis. Det finns goda skäl till det och lika goda skäl till att de som mottagit vårt stöd också snabbt blir självförsörjande och börjar bidra till det kollektiva samhället.
Vi, medborgare och skattebetalare, har inte bara öppnat våra hjärtan utan också våra plånböcker och investerar årligen enorma belopp i dem vi välkomnar in i vårt samhälle, för att dessa ska kunna delta på likvärdiga premisser efter den 2-åriga etableringsfasen, varefter man inte längre anses vara nyanländ.
Vi betalar kollektivt för uppehälle; hyra, värme, el och mat för alla familjemedlemmar, kläder, mobiler, sjukvård, tandvård, andra förnödenheter, fritidsaktiviteter, barnomsorg och barnbidrag.
Eftersom det kan vara svårt att komma från ett annat land med helt annan kultur, statsskick och inte minst språk, betalar vi för samhällsutbildning. Vi betalar självfallet för svenskspråksutbildning. Vi betalar också för utbildning i yrkessvenska för de som har arbetslivserfarenhet och yrkeskunskaper, så att dessa kan börja jobba så snabbt som möjligt.
För de som vill skola om sig eller som inte har yrkesutbildning betalar vi för, och erbjuder, yrkesutbildning inom bristyrken där efterfrågan är stor. Allt är organiserat och upplagt för att man ska komma in i samhället och i arbete så fort som möjligt.
Vad som också är bra att veta om, är att de flesta som blir kommunplacerade har befunnits sig i landet i upp till 2 år innan de flyttas ut i kommunerna. Man har därvid haft möjlighet att orientera sig och testa språket en längre tid redan innan etableringsfasens början.
Vid någon tidpunkt måste ansvaret att försörja sig själv och sin familj gå från staten och skattebetalarna till individen, med förmånen att leva i Sverige med tillgång till allt som vi alla gemensamt ska finansiera och bära kostnaderna för. Riksdagen har beslutat att den tidpunkten är efter två år i kommunen.
Vi är för ett delat ansvar för integration; stat, kommuner, civilsamhälle och individer emellan. Dock ser vi att regeringen anvisningslag tvingar kommuner med stor bostadsbrist att prioritera och ge förtur till nyanlända för att undvika böter. Det tycker inte vi är rätt gentemot andra invånare och behövande. Ska vi få integrationen att fungera och leva i en gemenskap utan motsättningar måste vi alla följa samma regler och behandlas på lika villkor.
Lidingömoderaternas styrelse
Nils-Henrik Tideberg, ordförande
Daniel Källenfors
Moderaternas KSO-kandidat
Pauline Holst Blomqvist
Styrelseledamot
Anna Bohrn 2018-03-17 09:41
Karin Wallgren 2018-03-16 18:44
Kerstin Norberg 2018-03-16 15:32
Karin Wallgren 2018-03-16 09:44
Lena Schalin Bergman 2018-03-16 08:03
Carl Östring (m) 2018-03-15 18:47
Johan Persson 2018-03-15 18:37
Jan Monahov 2018-03-15 18:24
Per Welander 2018-03-15 16:37
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google