fredag 1 december 2017 08:49
Cirka 4 000 barn och ungdomar på Lidingö går idag i någon av de 30 förskolor och skolor som drivs av fria aktörer på ön. Valfriheten är viktig inte bara för att kunna välja utförare utan också för att konkurrensen gör att alla aktörer blir bättre. Att som socialdemokraterna påstå att friskolor skulle ha sämre kvalitet än kommunala skolor samt att friskolorna skatteplanerar är att tala mot bättre vetande. Lidingös friskolor levererar höga genomsnittliga meritvärden som ligger på samma nivå som våra kommunala skolor. Det skriver de fyra moderaterna Hans Barje, Sofia Krigsman, Eric Centerlind och Christel Söderberg i denna artikel.
Vid budgetdebatten i kommunfullmäktige den 27 november talade Socialdemokraterna mot bättre vetande och framhöll att friskolor skulle ha sämre kvalitet än kommunala skolor samt att friskolorna skatteplanerar. Lidingös friskolor levererar höga genomsnittliga meritvärden som ligger på samma nivå som våra kommunala skolor. Vi är övertygade om att den mångfald av utövare som Lidingös förskola och skola kännetecknas av skapar förutsättningar för en hög kvalitet.
I Lärarförbundets senaste rankning presterade Lidingös skolor Sveriges högsta genomsnittliga meritvärde i årskurs 9. Inte nog med det: Lidingö skolor kom på tredje plats avseende andel elever med godkända betyg i alla ämnen i årskurs 9. Det är en underdrift att konstatera att vi har bra skolor på Lidingö.
Genom fritt skolval och friskolesystemet ges Lidingös unga och deras familjer möjlighet att välja en huvudman, undervisningsform och inriktning som passar den enskilde elevens intresse och önskemål. På Lidingö drivs 23 av 47 förskolor, 6 av 17 grundskolor och en av två gymnasieskolor av fria utövare. Cirka 4 000 lidingöbarn och ungdomar tillbringar sina dagar hos fria aktörer. Valfriheten är viktig inte bara för att kunna välja utförare utan också att konkurrensen mellan olika aktörer gör att alla aktörer blir bättre.
I motsats till Socialdemokraterna ser vi styrkan i valfriheten och vi är oroliga för den kritiserade Reepaluutredningen som föreslår vinstreglering. Utan möjlighet att erhålla ekonomiska incitament, vinst, kommer med största sannolikhet ett flertal huvudmän avsluta sin verksamhet. Lidingö har varken tomma skollokaler eller lärare för att ta hand om 4 000 nya barn. Skulle vinstreglering införas kommer lidingöbarnen drabbas.
Istället bör fokus ligga på att Lidingös barn och elever erhåller bra utbildning med en hög kvalitet oavsett huvudman. Vi Moderater står upp för valfrihet och kvalitet. Vad är Socialdemokraternas besked till de tusentals barn och föräldrar som med Reepalus förslag riskerar att stå utan barnomsorg, förskola, skola eller gymnasium?
Hans Barje, kommunalråd (M)
Sofia Krigsman, ledamot kommunfullmäktige (M)
Eric Centerlind, ordförande MUF Lidingö
Christel Söderberg, ledamot Moderaterna på Lidingös föreningsstyrels
Daniel Larson, Socialdemokraterna, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen 2017-12-05 12:13
Katarina Palmstierna, Ordförande i Företagarna Lidingö 2017-12-03 16:06
Ulf Norhammar 2017-12-01 19:23
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google