Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

LP: Statens ekonomiska ersättning inte tillräcklig

onsdag 25 oktober 2017 18:07

Den statliga ersättningen för att ta hand om ensamkommande ungdomar, som under asylprocessen fyller 18 år, skulle behöva tiodubblas enligt omsorgsförvaltningens beräkningar. Men kommunens ansvar upphör när en ungdom i asylprocess fyller 18 år, enligt gällande lagstiftning och vi följer den lagen. Det skriver Birgitta Sköld (LP), som är ordförande i Omsorgs- och socialnämnden i denna artikel.

Ensamkommande ungdomar som under asylprocessen fyller 18 år ska även i fortsättningen hänvisas till Migrationsverket. Det beslutades på Omsorgs- och socialnämndens sammanträde i går kväll den 24 oktober.

Bakgrunden är att regeringen och Vänsterpartiet har föreslagit ett tillfälligt kommunbidrag med syfte att göra det möjligt för kommunerna att fortsatt ha ansvaret för de ungdomar som under asylprocessen fyller 18 år. Omsorgs- och socialnämndens beslut innebär att dessa ungdomar även fortsättningsvis ska hänvisas till Migrationsverket.

Orsaken till nämndens beslut är att kommunens ansvar upphör när en ungdom i asylprocess fyller 18 år, enligt gällande lagstiftning. Vi följer den lagen. Dessutom saknar nämnden resurser för att ta över ansvaret från Migrationsverket och handlägga dessa ärenden utifrån den ekonomiska ersättning staten ger. Ersättningen är långt ifrån tillräcklig, den skulle behöva tiodubblas enligt förvaltningens beräkningar. För majoriteten är det viktigt att vi är försiktiga med skattebetalarnas pengar.

I Lidingö stad berörs just nu 27 ungdomar av beslutet. Sannolikt kommer de ungdomar som studerar på gymnasiet att få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. De bereds då möjlighet att studera vidare på den ort Migrationsverket anvisar alternativt gå kvar i gymnasiet på Lidingö om de löser sin bostadssituation på egen hand. De pengar som tilldelats kommunen kommer i stället att användas för att täcka kostnader inom andra områden som rör denna grupp.

Liberalerna och Centerpartiet röstade på majoritetens förslag. Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig.

Birgitta Sköld, LP
Ordförande i Omsorgs- och socialnämnden

Dela LP: Statens ekonomiska ersättning inte tillräcklig

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google