Väder Lidingö

Lidingö onsdag 1 februari 2023 v. 05

Senaste kommentaren - Se fler

LP: Äntligen ändrar Moderaterna kurs i byggfrågan

torsdag 21 september 2017 12:09

Lidingöpartiet hälsar med glädje den moderata partiföreningens radikala kursändring när det gäller byggandet på ön, som aviserats under senare tid. Vi är inte nöjda med den föreslagna utformningen av Lidingö Centrum utan anser, som både den moderata partiföreningen och Centern, att förslaget måste bantas och bli mer lidingömässigt. Det skriver Lidingöpartiets ordförande Lars H Ericsson och partiets kommunalråd Birgitta Sköld i denna artikel.

Lidingöpartiet hälsar med glädje den radikala kursändring när det gäller byggandet på ön som aviserats av den moderata partiföreningen under senare tid och som redovisats här på Lidingösidan. Äntligen börjar Lidingömoderaterna ta till sig av den politik som Lidingöpartiet med framgång drivit både i opposition och majoritet under drygt 40 år. Hade Lidingöpartiet inte funnits hade med stor sannolikhet någon av de fem gigantiska framtidsbilderna för Centrum/Torsvik, som presenterades av den dåvarande moderata ledningen, riskerat att bli verklighet.

Att det finns en splittring i byggfrågan inom dagens politiska majoritet på ön har nog inte gått att ta miste på. Annars hade vi i majoriteten inte behövt gå ut med det särskilda yttrandet och förtydligandet om Centrumförslaget som vi gjort. Lidingöpartiet är inte nöjda med den föreslagna utformningen av Lidingö Centrum. Vi anser som både den moderata partiföreningen och Centern att förslaget måste bantas och bli mer lidingömässigt.

Lidingöpartiet är sedan mer än 40 år tillbaka det pålitliga originalet när det gäller måttligt byggande på Lidingö. Det är inte M och inte KD och definitivt inte Liberalerna. Det senare partiet sällar sig snarast till de rödgröna partiernas bygghysteri.

Problemet alla rikspartier har, även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern, är att deras nationella och regionala ledare ivrigt driver på för ökat byggande även här på Lidingö. Då gäller det att hålla emot med alla till buds stående maktmedel - så länge dessa finns kvar!

Vi minns med förfäran hur den förra Alliansregerings bostadspolitiska företrädare till och med hotade med att upphäva det kommunala planmonopolet för att driva fram ökat byggande. En sådan tvångslagstiftning vill Lidingöpartiet absolut inte se, och vi hoppas naturligtvis att en framtida Alliansregering för gott kastar sådana idiotiska förslag i papperskorgen och aldrig plockar upp dem därifrån. Lidingö är redan den femte mest tätbefolkade kommunen i landet, och den fjärde mest tätbefolkade kommunen bland Stockholms läns 26 kommuner. Ska det byggas nytt i stor skala måste andra kommuner i länet ta ansvar för det.

Lidingöpartiet kommer även i nästa års val att vara det absolut säkraste alternativet att rösta på om man vill behålla Lidingös grönska och småskalighet och vi genomför naturligtvis väldigt gärna den politiken i samverkan med ett i bygghänseende reformerat Lidingömoderaterna.

Vi håller även med den moderata partiföreningen om att kommunens ekonomi måste synas ytterligare i sömmarna. Lidingöpartiet var pådrivande när det gäller de redan genomförda effektiviseringarna av stadens organisation. Det är nu dags att ta nästa steg i syfte att ytterligare reducera skatteuttaget från lidingöborna. Även de missförhållanden i kommunens förvaltning som bland annat tvingat fram ett antal ”återställare” när det gäller vägombyggnader och borttagna övergångsställen måste också rättas till genom tydligare politisk styrning av aktuella förvaltningar.

Lars H Ericsson
Ordförande i Lidingöpartiet

Birgitta Sköld
Kommunalråd, Lidingöpartiet

Dela LP: Äntligen ändrar Moderaterna kurs i byggfrågan

Kommentarer

Johan Andersson 2017-09-22 16:58

Pia,

Tack för ditt typiska politikersvar som berör en icke ställd fråga. Nu får det för 17 vara slut på majoritetens väljarförakt. Det var en mycket rak fråga som ställdes av Patrik i sitt senaste inlägg och som jag tydlighets skull repeterar "vem är det som styr i staden?" På den frågan finns det 4 svar (M, LP, KD eller tjänstemännen). Du svarade på något helt annat. Antingen för att du inte förstod frågan eller för att du inte ville svara på frågan.
Väljarkåren förväntar sig en tydlig, transparent, ödmjuk och framförallt hushållande ledning. För mig är det uppenbart att varken M eller LP delar den synen på ledarskapet.
Så för tydlighets skull och med viss onformulering ställer jag frågan igen "vilka i stadsledningen tog fram och står bakom samrådsförslaget som lades fram"?
Svara gärna om betesmark på Elfvik när den frågan ställs men nu önskar jag endast ett konkret svar på samrådsförslagsfrågan.

Anders Odéen 2017-09-22 16:06

Ni borde skämmas alla ni s. k. politiker. Under minst 20 år har ni tjafsat och kivats om vem som sagt vad och vem som var för eller emot olika projekt. Inte ett skvatt konstruktivt har hänt. Dra inte upp Centrum/Torsvik ett projekt tänkt att överdäcka det trista "diket". Där har ju inte hänt något alls annat än genererat digra konsultkostnader. Ni vek er för moderaternas envisa kamp för nya spårvagnsmonstret vid Dalenum, något som ingen verkar gilla eller förstå meningen med. Att Stockholms alla spårvagnar ska komma att stå där var en dröm och kommer att förbli en dröm. Kom gärna med konstruktiv förklaring och trovärdig prognos. För mig är det ett skammens minnesmonument. Att ni "fem i tolv" sade nej till Akvatiska är ett bedrövligt exempel på hur ni så totalt missat vad det hade inneburit för varumärket Lidingö. Som utflyktsmål och som läroanstalt för upplevelsetörstande Stockholmare och turister. Och sedan slutligen – det märkliga beslutet att godkänna utformningen av det nu planerade höghuset på Dalenum. Hur mycket Lidingökänsla fanns med på dessa möten? Eller är det bara ett exempel på att ni helt plötsligt inte vågar säga nej till byggherrarna? Vill bara upplysa om att feghet inte är någon tillgång i de många forum, där ni har så mycket inflytande. Trevlig helg!

Pia Wieck (LP) 2017-09-22 15:00

Patrik, LP har inte egen majoritet. Vi styr tillsammans med M och KD. LP's byggpolitik har alltid varit den samma. Men som du kan läsa i Daniel Källenfors insändare står det tydligt att Lidingömoderaterna under det sista året har omprövat sin byggpolitik. Makten ska ligga så nära människorna som möjligt och LP har alltid varit oerhört lyhörda för Lidingöbornas åsikter. Därför har det sällan hänt att vi behövt ändra våra riktlinjer. Vi har stadigt kunnat stå fast vi det vi sagt och tyckt frän början. C ansåg i maj 2012 att 1500 bostäder plus handelsyta var rätt nivå för centrum/Torsvik, något som LP självklart redan då insåg var orimligt. Att nu både C och M tillslut kommit fram till samma slutsats är vi självklart mycket glada åt.

Patrik Buddgård (C) 2017-09-22 11:13

Jag noterar nu en stor enighet mellan LP och C som går i linje med det vi lagt fram i vårt förslag med nya visionsbilder och plankarta. Det är bra att vi har kommit fram till samma slutsatser från olika håll.

Men om nu Lidingöpartiet har tyckt så här hela tiden - och är så konsekventa - är frågan varför samrådsförslaget som majoriteten tagit fram innehåller både otillgänglig trappa, rivning av kioskbyggnad, handelsbankshuset och har en missvisande bild av Friggavägen? Det är bra om vi vill samma sak men då skulle jag också vilja se att Lidingöpartiet levererar det från sin ställning i majoritet. Min fråga kvarstår, vem är det som styr staden egentligen om ingen i majoriteten står bakom samrådsförslaget?

Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2017-09-22 08:06

Amelie!

Jag håller med dig om att det är bra med olika borgerliga alternativ och att de olika borgerliga partierna är tydliga med vad de vill. För oss i LP är det naturligtvis väldigt roligt att det nu finns mycket tydlig majoritet för en radikalt förbättrad byggpolitik på ön som i hög grad bygger på den politik LP drivit under många år.

I och med Moderaternas kursändring till det bättre blir koalitionen M, LP och KD mycket stark för ett måttligare byggande på ön. Skulle även Centern stå fast vid vad de sagt på senare tid, fast de ofta är ombytliga, blir den kloka byggpolitiken ännu starkare och jag ser inga möjligheter för blocket Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att rubba den, tack och lov!

Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2017-09-22 07:58

Henry Duhs!

Höghuset i Dalénum är undantaget som bekräftar regeln. Beslutet om den detaljplanen togs för många år sedan (runt 10 år om jag minns rätt) och för Lidingöpartiets del kunde vi acceptera att ett enda hus stack ut i höjd just i detta område. Skälet var att det skulle byggas i ett redan hårt exploaterat område - ett industriområde - och i låglänt terräng. Dessutom var vi angelägna om att det gamla Aga-området skulle komma till vettig användning när industrin flyttade ut.

Henry Duhs 2017-09-21 21:17

Är det inte så att LidingöPartiet, LP, just nu varit delaktiga till beslutet av en skyskrapa i AGA-området?

Ovan går att läsa: "Lidingöpartiet är sedan mer än 40 år tillbaka det pålitliga originalet när det gäller måttligt byggande på Lidingö."

Denna mening rimmar dåligt och beslutet är i otakt med den nu förslagna skyskrapan.

Pia Wieck (LP) 2017-09-21 16:47

Amelie, LP tror också på utveckling, men för oss handlar utveckling om så mycket mer än bara bostadsbyggande och förtätning, som t.ex. kvalitativ utveckling. Du borde dessutom vara fullt medveten om de byggplaner som redan är på gång, i Dalénum, Rudboda, Larsberg,Torsvik förutom då centrum, för att nämna några. Det handlar inte om att inte bygga något alls, det handlar om att bygga måttligt i en kommun som är en ö och redan är Stockholms fjärde mest tätbefolkade kommun. Jag vet att L precis som LP värnar om att bevara de stora naturområdena - skillnaden mellan vår syn och er, är att vi även värnar om de som redan bor på Lidingö, att de ska få behålla sina bostadsnära små gröna plättar och skogsdungar som finns kvar. Det är även viktigt att man bygger ett samhälle i balans, att allt annat som ett samhälle ska erbjuda utöver bostad, också hinner med i utvecklingen. Framför allt är det viktigt att lyssna på hur Lidingöborna själva vill att Lidingö ska utvecklas och med tanke på att ni tappade en hel del väljare i förra valet, så är jag inte så säker på att ni rätt uppfattat deras önskemål.

Pia Wieck (Lidingöpartiet) 2017-09-21 16:11

Patrik, först vill jag påminna dig om att C för några år sedan var helt positiva till att bygga ut Centrum/Torsvik med 1300 bostäder, samtidigt som LP sa att 600 kunde vara lagom. Så det är inte sant att ni alltid har stått för småskalighet. Ni var för "tunneln", men svängde precis innan valet 2010, till skillnad från LP som hela tiden var emot. Och nu har ni svängt igen åt LP's håll. När det gäller ert yttrande i MSN angående Lidingö Centrum står det att ni vill att bebyggelsen ska minska i volym och vara öppnare. Ni nämnde inget om att Friggavägen var för trång, eller att bilderna var missvisande (det var jag bl.a. som påpekade detta). Ni nämnde inget om den otillgängliga trappan, inget om att ni ville bevara Handelsbankshuset eller Pressbyråkiosken. Allt detta har ni kopierat från LP. Så det är väldigt trist att ni nu försöker hävda att detta är er politik sen urminnes tider. Jag ser fram emot att få se lite egna förslag från C framöver.

Erik Centerlind (Ordförande MUF Lidingö) 2017-09-21 14:48

Men Patrik Buddgård, det är ju inte sant att ni kämpar för det kommunala självstyret på alla politiska nivåer! Här har vi en artikel från Skånska Dagbladet där exempelvis Malmöcentern ger sig till känna och tydligt deklarerar att man vill riva upp planmonopolet. Hur är det med den decentralistiska politiken egentligen? Är det kommunala självstyret något som enbart Centerpartiet på Lidingö verkar försvara inom partiorganisationen?

http://www.skd.se/2013/03/03/centerpartiet-vi-tar-bort-byggbromsen/

Amelie Tarschys Ingre (L) 2017-09-21 14:32

Ingen över bron efter mig och absolut ingen utveckling, det verkar vara Lidingöpartiets paroll. Det är bra med tydliga skillnader i politiken, det gör det lättare för väljarna i valet. Vi liberaler är framtidsoptimistiska och tror på utveckling. Som lidingöbo sedan många generationer uppskattar jag att kunna handla på ön. Näringslivet berikar och underlättar vår vardag men måste också få förutsättningar att utvecklas. För att kunna attrahera bra personal till skolor, förskolor och äldreomsorg och för att äldre ska kunna flytta till ett anpassat boende behövs bostäder, också på Lidingö. Det som byggs måste naturligtvis vara av hög kvalitet och bidra till att göra Lidingö till en ännu trevligare plats att bo på. När nu M, LP, KD och C slåss om att vilja bygga minst är Liberalerna det borgliga parti som vill utveckla Lidingö.

Patrik Buddgård (C) 2017-09-21 13:04

Det är bra att Lidingöpartiet ansluter till Centerns kritik av samrådsförslaget. Det är dock lite märkligt att både M och LP anser att samrådsförslaget inte är bra nog, det är ju ni som sitter i majoritet och tagit fram förslaget! Eller vem är det som styr kommunen egentligen?

Centerpartiet står för en decentralistisk politik, vi vill att makten ska vara så nära människor som möjligt. Vi kommer alltså försvara kommunens självstyre på alla politiska nivåer.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google