Väder Lidingö

Lidingö onsdag 6 november 2024 v. 45

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingöhem ombildas. Ingen folkomröstning

tisdag 24 maj 2016 12:24

TRE DELAR. Ett av senare års stora politiska diskussionsämnen på ön har varit kommunägda Lidingöhem. Efter försäljningen av lägenheterna i området Kantarellen i Gångsätra fylldes Lidingöhems kassa på med drygt 600 miljoner kronor, pengar som nu ligger skattetekniskt låsta. Pengarna behövs för kommande investeringar, som den nya bron. Säljs bolaget öppnas möjligheten att få använda guldet. Men för ett drygt år sedan drogs en kampanj igång om folkomröstning för att behålla Lidingöhem och äldreboendena, i stadens ägo.

Patrik Buddgård (C), Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), Birgitta Sköld (LP) och Carl-Johan Schiller (KD) på Sturevägen. I bakgrunden till vänster skymtar Lidingöhems stora skylt.Patrik Buddgård (C), Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), Birgitta Sköld (LP) och Carl-Johan Schiller (KD) på Sturevägen. I bakgrunden till vänster skymtar Lidingöhems stora skylt.

Nu har den politiska majoriteten och Centerpartiet arbetat fram en medelväg - behåll de tre äldreboendena, utveckla lägenhetsbeståndet och sälj vissa delar till en seriös bostadsaktör. Lidingöhems totala lägenhetsinnehav är just nu 530 stycken. Vid kommunstyrelsens möte i morgon kommer Lidingöhem och folkomröstningsfrågan upp. Vid kommunfullmäktiges möte den 20 juni blir beslutet med all säkerhet att gå vidare med den träffade fyrpartiöverenskommelsen.

Igår presenterade Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet sin plan för Lidingöhem. Under ett år har representanter för de fyra partierna diskuterat hur man bäst tar tillvara lidingöbornas stora egendom, Lidingöhem. Man har nu kommit fram till att en omstrukturering är den rätta vägen.

Efter försäljningen av Kantarellen år 2010 fick bolaget en välfylld kassa (just nu finns 659 miljoner i den) som i dessa lågräntetider i stort sett inte genererar någon avkastning alls. I en nära framtid behöver Lidingö finansiera en ny bro (Lilla Lidingöbron) som kommer kosta minst 550 miljoner kronor. Med Lidingöhems kassa inlåst enligt skatteregler vill man därför pröva olika lösningar för att kunna använda pengarna.

Så här ser de fyra partiernas lösning ut med utgångspunkten att Lidingöhem, som kommunägt bolag, är involverat i att säkerställa stadens bostadssociala ansvar.
Behåll: Äldreboenden i Tor, Baggeby Gård och Frimuraren behålls i stadens ägo.

Utveckla: Lidingöhems bestånd i stadsdelarna Centrum/Torsvik och Rudboda blir kvar i stadens ägo och förädlas med nya detaljplaner i samband med utvecklingen av stadsdelarna.

Sälj: Delar av lägenhetsbeståndet säljs till en långsiktig och seriös bostadsaktör med inriktning på hyresfastigheter.

Genom att lägga de tre delarna i olika bolag och sälja av ett av dem kan man få tillgång till Lidingöhems kassa. Men detta är något som måste göras på ett helt korrekt sätt, betonade kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

"Vi kommer arbeta med flera alternativ för att klara det bostadssociala ansvaret, genom avtal med nuvarande fastighetsägare och genom att ställa krav i avtal med exploatörer på att en andel av nyproduktionen ska används för just bostadssociala ändamål", säger kommunalråden Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), Birgitta Sköld (LP) och Carl-Johan Schiller (KD) i ett gemensamt uttalande. Nu går cirka 65 lägenheter varje år till just bostadssociala ändamål. Snart kommer antalet att öka till cirka 90.

Över 4 700 personer begärde för ett år sedan att en folkomröstning ska hållas beträffande Lidingöhem, om bolaget ska säljas eller behållas. Men att avgöra det med ett enkelt ja eller nej anser de fyra partierna inte är lämpligt. "Det finns alternativ som inte tidigare varit uppe i den offentliga debatten men som möter stadens långsiktiga behov", skriver de fyra i ett pressmeddelande. Och i kallelsen till morgondagens kommunstyrelse står i sammandraget att "folkomröstning inte ska hållas på grund av frågans komplexitet".

M+LP+KD+C påpekar också att allmännyttiga bostadsbolagen inte kan ha lägre hyror eller bygga billigare än andra fastighetsbolag, utan att det är samma marknadsmässiga principer som gäller för alla. Därmed, menar de fyra, faller det grundläggande argumentet för att ha ett kommunalägt bostadsbolag.

Centerpartiets gruppledare Patrik Buddgård är glad över att de fyra partier är eniga om att starta ett pilotprojekt när det gäller att bygga just ungdomsbostäder på Lidingö. Flera fastighetsägare har förklarat sig intresserade att bygga. Antalet bostäder är inte bestämt, inte heller var de kan tänkas ligga, men projektet ska starta direkt.

I en kommentar till uppgörelsen säger Liberalernas oppositionsråd Amelie Tarschys Ingre:
För ett år sedan krävde drygt 4700 lidingöbor en folkomröstning om Lidingöhems framtid. Nu har majoriteten och Centerpartiet gjort upp om Lidingöhem bakom stängda dörrar. De föreslår nu en mycket komplicerad konstruktion för att stycka upp och sälja delar av Lidingöhem. Detta utan att först ha lyssnat på lidingöborna.

Den av majoriteten beställda utredningen som lämnades i januari var tydlig med att en försäljning skulle vara en riktigt dålig affär för lidingöborna. Förslaget innebär också stor osäkerhet kring hur Lidingö ska klara av sitt bostadssociala ansvar.

- Vi Liberaler anser att det är fel att lidingöborna inte får ta ställning till förslaget i den folkomröstning som de tydligt har begärt. Majoriteten och Centerpartiet hävdar att detta är en fråga som inte kan avgöras via en folkomröstning. Det är fel, det finns inget som hindrar att detta förslag ställs mot att behålla och utveckla Lidingöhem.

Dela Lidingöhem ombildas. Ingen folkomröstning

Kommentarer

Carola Hellström 2016-05-28 22:50

Vi är alla idioter tycker en del av Lidingös politiker!!

Anders Håkansson 2016-05-28 22:15

Försäljningen av energibolaget på 1990 talet har kostat Lidingöborna 4 gånger mer än vad staden tjänade på försäljningen har Liberalerna/Folkpartiet räknat ut.
På Lidingösidan här: http://www.lidingosidan.se/debatt/debatt-forsaljningen-av-lidingos-energiverk-en-forlustaffar/

Frågan är nu hur mycket en försäljning av Lidingöhem betyder om +30år?
I den djupa bostadskrisen där det saknas ett nytt miljonprogram bostäder.
Där man aktivt har möjlighet att bygga konkurrenskraftiga hyresrätter i skattebetalarnas gemensamt ägda fastighetsbolag
Så säljer man och rånar det kommunala bostadsbolaget på 650 miljoner kronor.
Moderaterna,Lidingöpartiet, kristdemokraterna och Centerpartiet.
Om 30år är jag 73år gammal.
Om det då är någon politiker som räknar fram en förlust på er planerade försäljning? (Jo det kommer kunna räknas fram vad staden förlorade på affären).
Jag hoppas Lidingös väljare ska kunna se tillbaka utan att känna sig lurade.
Ge skattebetalarna på Lidingö möjlighet att besluta om de vill va med i er dåliga affär eller inte!

Anders Håkansson (S)

Patrik A Edgren 2016-05-25 13:22

Man får en känsla av att majoriteten + C anser att Lidingöborna i en folkomröstning inte klarar av att bedöma deras komplexa plan för Lidingöhem i jämförelse med oppositionens (exkl. C) prel. förslag. Det luktar arrogans, inte bara mot de 4.700 som skrev på för en folkomröstning utan mot alla Lidingöbor.

carl-johan schiller 2016-05-25 12:15

"Majoritetens uttalande att ett allmännyttigt bostadsföretag inte kan ha lägre hyror eller bygga billigt är rent nonsens."

Ida Luther Näsholm menar alltså att lagen som säger att allmännyttiga bostadsbolag ska bedrivas i enlighet med marknadsmässiga principer är rent nonsens?

Carl-Johan Schiller (KD)

Ida Luther Näsholm (V) 2016-05-25 10:46

Tragiskt och defensivt beslut från majoriteten, och ett stort svek mot alla de som köar för en hyresrätt på ön! Den utredning majoriteten beställde visar tydligt att staden bör utveckla Lidingöhem genom att bygga och köpa hus. Inte sälja. Lidingöhem är den enda aktören som staden råder över. Genom ägardirektiv kan staden se till att Lidingöhem använder sitt stora kapital för bostadsbyggande, och att det sker med ambitionen att bygga så att hyrorna kan hållas nere. Majoritetens uttalande att ett allmännyttigt bostadsföretag inte kan ha lägre hyror eller bygga billigt är rent nonsens. Andra kommuner kan, varför inte Lidingö? Det handlar om politisk vilja. Och de fyra partier som nu kommit överens visar tyvärr att de inte bryr sig om behovet av hyresrätter folk har råd att bo i.

Lidingöhem har tillgodosett merparten av stadens bostadssociala åtagande trots sin litenhet. För att klara dagens och morgondagens behov behöver Lidingöhem växa. Genom att sälja ytterligare delar av Lidingöhems bestånd bäddar majoriteten för en bostadssocial katastrof.

Att med tunna argument köra över så många Lidingöbors önskemål om en folkomröstning om Lidingöhem visar på en rädsla för demokratiskt inflytande från Lidingöborna.

Ulf Norhammar 2016-05-24 23:31

Varför inte låta Lidingöhem bygga bron och äga (samt avskriva) den ett tag? Då slipper man de "korrekta" skatteplaneringsturerna. Lidingöhem tycks ju kunna betala bron kontant - med råge. För "rågen" skulle man t o m kunna bygga bron så att den anpassas till Stockholms hamnområdes segelfria höjd på 12,5 m.

Daniel Lindgren 2016-05-24 13:05

Att ett starkt kommunalt bostadsbolag inte kan påverka marknadspriset och nivån av service på hyreslägenheter positivt för invånarna är självklart bara trams.
Det behövs en stark motpart till de helt privata aktörerna, och om lidingöborna äger denna så kan det bara vara en god affär för alla.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google