Väder Lidingö

Lidingö tisdag 31 januari 2023 v. 05

Senaste kommentaren - Se fler

175 miljoner för 92 av Lidingöhems lägenheter

torsdag 15 juni 2017 10:29

KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUTAR. Uppdaterad. Fastighetsbolaget Podium köper delar av Lidingöhems fastighetsbestånd. Totalt rör det sig om 92 lägenheter som byter ägare. Lidingöhems övriga 439 lägenheter berörs inte av affären. Köpeskillingen är på 175 miljoner kronor. Beslutet tas av kommunfullmäktige på måndag.

"Frimuraren" blir kvar i Lidingöhems ägo."Frimuraren" blir kvar i Lidingöhems ägo.

De fastigheter som säljs är Trasten 1, Svalvägen 33-39 och Tärnan 3, Oskarsvägen 84-88 + Gammelmoran 1 och 2, Dannemansvägen 25-35 och en parkering.

Det fanns en rad villkor uppställda för den som ville köpa delar av Lidingöhems fastighetsbestånd. Bl.a. skulle köparen ha en dokumenterat långsiktig plan för förvaltningen av bostäderna.

- Podium svarar väl upp mot de krav vi ställde inför försäljningen. Vi har bland annat försäkrat oss om att de boende inte kommer att drabbas av några försämringar av villkoren, säger Bjarni Gudmundsson, vd för Lidingöhem.

Innan försäljningen är formellt genomförd måste kommunfullmäktige godkänna köpeavtalet, vilket kan ske på nästa fullmäktigemöte den 19 juni. Fram till dess vill varken staden eller Podium kommentera villkoren i affären. Men kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) är nöjd med affären.

- Genom affären och omstruktureringen får staden tillgång till Lidingöhems stora kassatillgångar som blir en påtaglig förstärkning av stadens ekonomi. Pengar som kommer väl till pass inför de stora investeringar staden står inför, som exempelvis nya Lilla Lidingöbron, säger hon i ett uttalande.

Inför försäljningen genomfördes en omstrukturering av Lidingöhem där huvuddelen av fastigheterna överfördes till nybildade dotterbolag i stadens ägo. Bland annat gällde det stadens äldre- och seniorboenden Tor, Baggeby gård och Frimuraren, detta för att långsiktigt kunna säkerställa verksamheterna.

- Vi är väldigt glada över att ha nått en överenskommelse med Lidingöhem. Fastigheterna på Lidingö passar väl in i Podium Fastigheter AB:s strategi som är att långsiktigt äga och i egen regi förvalta bostadsfastigheter, säger Mats Nyman, vd för Podium Fastigheter AB.

Det var den 30 januari i år som kommunfullmäktige beslutade att ge Lidingöhem uppdraget att omstrukturera och genomföra en försäljning av de aktuella fastigheterna.

Frågan om Lidingöhems försäljning har debatterats på Lidingösidan under åren. Här är en länk till en artikel den 13 december 2016 som ger bakgrund.

Dela 175 miljoner för 92 av Lidingöhems lägenheter

Kommentarer

Daniel Lindgren 2017-06-16 20:48

Tack Björn för förklaringen. Det är sant att jag tog fel siffror, det var snitt för alla typer av lägenheter jag råkade välja hos SCB, så det var bra att du rättade det.

Så vi på Lidingö säljer för strax över produktionspris (jämfört med priser från 2015) med befintliga hyresgäster i husen, intäkter från dag ett och en parkeringsplats på köpet.

Enligt mig en väldigt svag affär med dagens bostadspriser och bristen på mark och hyresrätter. Men alla ser vi väl olika på affärer.

Henry Duhs 2017-06-16 16:48

Enligt Mäklarstatistik.se är snittpriset på försålda bostadsrättslägenheter på Lidingö år 2017 nu 57 580 kronor per kvadratmeter.

https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/stockholms-lan/lidingo/#/bostadsratter

Björn Samuelson 2017-06-16 15:22

1. Köparen har sedan verksamheten startade år 2000 inte sålt en enda lägenhet. I avtalet ingår ett villkor att fastigheterna inte får säljas eller ombildas inom fem år. I annat fall utgår ett vite om 25 % av köpeskillingen.
2. 2015 var totala produktionskostnaden för hyreslägenheter 31.988 kr per kvm i Storstockholm (SCB och Sveriges Byggindustrier). Lindgrens uppgift inkluderar bostadsrätter vilket är en helt annan sak (äpplen resp päron...). Den nu aktuella försäljningen från Lidingöhem inbringar 35.332 kr per kvm.
Björn Samuelson
Ordf Lidingöhem AB

Daniel Lindgren 2017-06-16 10:45

2015 var produktionskostnad brutto per lägenhet för flerbostadshus i storstadsområde 3 242 300kr (49 351kr per kvadrat).
I dessa fall ligger man ute med stora pengar innan hyresintäkter börjar komma in.
Nu säljer vi gemensam egendom för 1,9 miljoner per lägenhet och intäkter från samma ögonblick.

Dessutom stiger priser för mark och bostäder fortfarande.

Hur resonerar politikerna runt denna i mina ögon dåliga affär?

Åke Andersson 2017-06-15 17:33

Skönt att lägga fingrarna på kassan men hur långt är långsiktigt ägande? Kan någon lägga in veto om det långa ägandet inte är tillräckligt långt?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google