fredag 13 november 2015 06:37
Trängselskatten. För en knapp vecka sedan fick Lidingö stad svar från regeringskansliet vad gäller trängselskatteportalernas placering vid Ropsten. Svaret var att placeringen är rättvis. Nu svarar de sju partier som sitter i Lidingös kommunstyrelse i ett brev, som andas både besvikelse och stridslust. Man vill att regeringen snarast omprövar sin ståndpunkt. Svaret skickades under torsdagen.
Lidingösidan skrev i en artikel den 9 november om regeringsföreträdarnas inställning till Lidingös önskemål om att kunna hämta och lämna passagerare vid Ropsten, utan att behöva betala minst 20 kronor i trängselskatt för detta.
I stadens svar betonar man att placeringen av trängselskatteportalerna medför "den negativa konsekvensen att lidingöborna inte längre kan hämta och lämna passagerare i Ropsten, eller pendlingsparkera vid tunnelbanans slutstation, utan att betala trängselavgifter".
I svaret sägs att eftersom man måste betala för att hämta eller lämna passagerare och infartsparkera bilen fortsätter lidingöborna istället köra direkt till Stockholm och parkerar där. Detta "riskerar att öka utsläppen och trängseln i Stockholm".
Lidingö stad konstaterar att regeringen i sitt svar varken nämnt miljö- eller kollektivtrafikaspekter. Det går emot såväl Stockholmsregionens klimatambitioner på dessa viktiga områden, som Lidingös mål om att 80 % av arbetsresorna ska ske med gång/cykel eller kollektiva färdmedel år 2030. Inte heller stämmer det med Trafikverkets mål att landet år 2030 ska ha en fordonsflotta oberoende av fossila bränslen.
Att regeringsrepresentanter valde de nya placeringarna av trängselskatteportalerna "utan att ordentligt diskutera konsekvenserna med Lidingö stad är förvånande". Att just lidingöborna, som enda kommun i länet, inte kan nå sin "överlägset viktigaste bytespunkt för kollektivtrafiken" utan att behöva betala, gör Lidingös situation unik. Det är en fråga om brist på rättvisa och likabehandling.
Men "tekniken för att lösa den orättvisa situationen för lidingöborna finns redan och kan genomföras relativt omgående" skriver staden och hänvisar till de undantag som planeras genomföras i Backaområdet i Göteborg.
"Vi samtliga partier med ledamöter i kommunstyrelsen manar samfällt regeringen att snarast ta upp sitt ställningstagande i frågan till nytt övervägande", skriver de sju partierna i brevets slutkläm.
Brevet är undertecknat av
Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), kommunstyrelsens ordförande
Birgitta Sköld (LP) vice ordförande kommunstyrelsen
Patrik Buddgård (C) gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen
Daniel Larson (S) ledamot i kommunstyrelsen
Thomas Bengtsson (MP) gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen
Amelie Tarschys Ingre (FP) oppositionsråd och ledamot i kommunstyrelsen
Carl-Johan Schiller (KD) kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen
Bo Jonsson 2015-11-19 16:03
Anders Johansson 2015-11-19 11:37
Björn Dietmann 2015-11-18 07:20
Joachim Hägg 2015-11-18 00:19
Anders Bergstedt 2015-11-14 00:39
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google