tisdag 17 maj 2016 06:27
MÅNGA IDÉER. Hur borde Lidingö utvecklas? Vilka tankar finns om hur ön ser ut om 30 eller 40 år? Har de olika stadsdelscentra som finns utvecklats eller avvecklats? Hur många nya bostäder har då byggts? Det var några av de frågor som diskuterades under måndagskvällen när Liberalerna på Lidingö arrangerade ett öppet möte på Lidingö museum. Ett tjugotal intresserade hade kommit.
Mötet inleddes med att Jan Ågren, Hembygdsföreningens ordförande, gav en snabb bildresumé över vad som hänt på ön sedan 1930. Bo Göran Hellers, professor em vid arkitekturskolan, KTH, fortsatte och det liberala oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre gav en kort information om hur Sverigeförhandlingen fortlöper.
Bo Göran Hellers sa att vi aldrig har sett en teknikifiering på Lidingö utan det har varit spontaniteten som präglat utbyggnaden. Den mest separerade staden som finns i världen är Brasilia, där alla trafikslag är åtskilda. Nu finns en stark trend att planera med det som kallas för "space syntax", en metod som försöker hitta samband mellan människors beteenden och byggd miljö. Det är både roligt och trångt att bo nära varandra, och det blir nästan som en slags pub-kultur, sa Hellers.
- Den känsla man har är att Lidingö är en stad som ska växa, på kort sikt. Men vad sker på lång sikt? Centrum borde varit högre eller större redan tidigare. Så när vi nu talar om utbyggnad borde omkring 50 % av antalet bostäder som byggs hamna i själva centrum. Resten får byggas i de småcentra vi har, för att där kunna få köpkraft så en livsmedelsaffär kan existera. Ytterst handlar det om vilka värden vi vill ha, där kvalitet och god smak är riktmärken för Lidingö.
Amelie Tarschys Ingre gav alltså en kort information om Sverigeförhandlingen, där alla politiker på ön nu är frustrerade över bristen på besked och siffror. Liberalerna är positiva till tunnelbana till ön och har, liksom snart de flesta, insett att Ropsten inte längre är ett trafiknav för Lidingö. Det viktigaste är dock att hitta en helhetslösning för kollektivtrafiken på Lidingö.
Delar av publiken kom med olika synpunkter. "Vi är vilsna över den situation som råder och politikerna är handlingsförlamade". "Det finns en del som inte vill ha några förändringar alls, vilket är tråkigt. Men att gå ut med en enkät för att fråga lidingöborna vad de vill ha, är för tidigt". "Ta fram en vision som är positiv för ön. Vad är viktigt för Lidingö? Vad kan Lidingö erbjuda, finns det några kluster eller näringsgrenar som lockar lidingöborna till något som de kan tycka är kul, som t.ex. Aga var på sin tid och som Bosön är nu". "Vi har alltid varit tvungna att bygga arbetarbostäder för annars får vi ingen arbetskraft. Vi var en av de första kommunerna som byggde hyreshus, redan 1911 i Brevik. Vi har svårt att attrahera arbetskraft för vi är en ö". "Vi måste bygga bostäder för både unga och äldre". "Betona miljön. När Willys kom till Lidingö minskade bilåkningen på bron. Vi måste kunna köpa sällanköpsvaror på ön, för att just minska bilåkandet".
Anders Ulfvarson visade sedan några bilder över hur man, runt Torsviksdiket, kan bygga cirka 1000 bostäder på mark som ingen ens tänkt på.
Ytterligare några inlägg från publiken:
"Rudboda är en skräckupplevelse och de stadsdelscentra vi har behövs inte". "Vill man ha innovationskraft till ön, kanske en filial till KTH, ja då måste man kunna erbjuda en innovativ miljö. Den finns inte här". "Begreppet hälsa kan vara värt att exploatera, det gäller att utvidga begreppet". "Kanske kan man skapa ett kluster med hälsa, kultur, film, idrott, design som ett embryo, för att göra Lidingö attraktivt".
Sven Joseph 2016-05-18 14:29
Mattias Reinholdson 2016-05-18 10:28
Erik Centerlind 2016-05-17 20:50
Anders Jensson 2016-05-17 20:47
Anders Odéen 2016-05-17 17:21
Anders Håkansson 2016-05-17 08:07
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google