Väder Lidingö

Lidingö lördag 15 mars 2025 v. 11

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingö i framtiden

tisdag 17 maj 2016 06:27

MÅNGA IDÉER. Hur borde Lidingö utvecklas? Vilka tankar finns om hur ön ser ut om 30 eller 40 år? Har de olika stadsdelscentra som finns utvecklats eller avvecklats? Hur många nya bostäder har då byggts? Det var några av de frågor som diskuterades under måndagskvällen när Liberalerna på Lidingö arrangerade ett öppet möte på Lidingö museum. Ett tjugotal intresserade hade kommit.

Fr.v. Bo Göran Hellers, Amelie Tarschys Ingre, Jan Ågren och kvällens moderator Nancy Mattson (som även är ordförande för Liberalerna Lidingö).Fr.v. Bo Göran Hellers, Amelie Tarschys Ingre, Jan Ågren och kvällens moderator Nancy Mattson (som även är ordförande för Liberalerna Lidingö).

Mötet inleddes med att Jan Ågren, Hembygdsföreningens ordförande, gav en snabb bildresumé över vad som hänt på ön sedan 1930. Bo Göran Hellers, professor em vid arkitekturskolan, KTH, fortsatte och det liberala oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre gav en kort information om hur Sverigeförhandlingen fortlöper.

Bo Göran Hellers sa att vi aldrig har sett en teknikifiering på Lidingö utan det har varit spontaniteten som präglat utbyggnaden. Den mest separerade staden som finns i världen är Brasilia, där alla trafikslag är åtskilda. Nu finns en stark trend att planera med det som kallas för "space syntax", en metod som försöker hitta samband mellan människors beteenden och byggd miljö. Det är både roligt och trångt att bo nära varandra, och det blir nästan som en slags pub-kultur, sa Hellers.

- Den känsla man har är att Lidingö är en stad som ska växa, på kort sikt. Men vad sker på lång sikt? Centrum borde varit högre eller större redan tidigare. Så när vi nu talar om utbyggnad borde omkring 50 % av antalet bostäder som byggs hamna i själva centrum. Resten får byggas i de småcentra vi har, för att där kunna få köpkraft så en livsmedelsaffär kan existera. Ytterst handlar det om vilka värden vi vill ha, där kvalitet och god smak är riktmärken för Lidingö.

Amelie Tarschys Ingre gav alltså en kort information om Sverigeförhandlingen, där alla politiker på ön nu är frustrerade över bristen på besked och siffror. Liberalerna är positiva till tunnelbana till ön och har, liksom snart de flesta, insett att Ropsten inte längre är ett trafiknav för Lidingö. Det viktigaste är dock att hitta en helhetslösning för kollektivtrafiken på Lidingö.

Delar av publiken kom med olika synpunkter. "Vi är vilsna över den situation som råder och politikerna är handlingsförlamade". "Det finns en del som inte vill ha några förändringar alls, vilket är tråkigt. Men att gå ut med en enkät för att fråga lidingöborna vad de vill ha, är för tidigt". "Ta fram en vision som är positiv för ön. Vad är viktigt för Lidingö? Vad kan Lidingö erbjuda, finns det några kluster eller näringsgrenar som lockar lidingöborna till något som de kan tycka är kul, som t.ex. Aga var på sin tid och som Bosön är nu". "Vi har alltid varit tvungna att bygga arbetarbostäder för annars får vi ingen arbetskraft. Vi var en av de första kommunerna som byggde hyreshus, redan 1911 i Brevik. Vi har svårt att attrahera arbetskraft för vi är en ö". "Vi måste bygga bostäder för både unga och äldre". "Betona miljön. När Willys kom till Lidingö minskade bilåkningen på bron. Vi måste kunna köpa sällanköpsvaror på ön, för att just minska bilåkandet".

Anders Ulfvarson visade sedan några bilder över hur man, runt Torsviksdiket, kan bygga cirka 1000 bostäder på mark som ingen ens tänkt på.

Ytterligare några inlägg från publiken:
"Rudboda är en skräckupplevelse och de stadsdelscentra vi har behövs inte". "Vill man ha innovationskraft till ön, kanske en filial till KTH, ja då måste man kunna erbjuda en innovativ miljö. Den finns inte här". "Begreppet hälsa kan vara värt att exploatera, det gäller att utvidga begreppet". "Kanske kan man skapa ett kluster med hälsa, kultur, film, idrott, design som ett embryo, för att göra Lidingö attraktivt".

Dela Lidingö i framtiden

Kommentarer

Sven Joseph 2016-05-18 14:29

De av Anders Ulfvarson framlagda förslagen är synnerligen intressanta och borde göras till förslag från liberalerna som man skulle försöka ena de olika partierna inför de senare förhandlingarna om de stora bostads och infrastrukturprojekt som väntar på sikt.
Fördelen med Anders förslag är att man i närtid har en lättare kostnadsbedömning och kan till en begränsad kostnad påbörja ett genomförbart projekt
Man skapar på så sätt ett "rent" topografiskt markområde för kommande bostadsplanering från Torsviksområdet och fram till Lidingö Centrum och redan före en ny bebyggelse en bättre miljö i området.
Detta skulle också medföra att man t.ex kunde flytta påfarten till Lidingöbron från Torsvik längre österut och på så sätt kunna utnyttja platsen där busshåll-platserna mot Ropsten ligger för ny byggnation.

Mattias Reinholdson 2016-05-18 10:28

Centerlind har rätt vad gäller Kultur- och fritidsnämndens organisatoriska framtid fram till valet 2018. Problemet är att nämnd och förvaltning i praktiken drabbats av besparingar. Anslaget är oförändrat 2016, men det innebär att när löner och andra fasta konstnader stiger måste nämnden skära ner på själva verksamheten. Det som är lättast att stryka är pengar till spännande framtidssatsningar för ungdomskultur och -fritid.
Vad som händer med nämnden efter valet 2018 vill jag inte ens gissa. Majoriteten har slagit ihop socialnämnden med äldre- och handikappnämnden. De handikappade och deras anhöriga klagade redan innan att deras frågor hamnade i skuggan av den betydligt större hemtjänsten och äldreboendena. Nu ska samma politiker hinna behandla ytterligare ett viktigt ämne.
Mattias Reinholdson

Erik Centerlind 2016-05-17 20:50

Anders, kultur och fritidsnämnden blir kvar! Den organisatoriska förändringen som sker är att Kultur och Fritidsförvaltningen slås samman med Utbildningsförvaltningen. Nämnden behålls för att kultur och fritidsfrågorna inte ska hamna i i skuggan av utbildningsfrågorna dvs att nämnden har samma ansvarsområde som tidigare + musikskolan. Genom att nämnden blir kvar behålls det demokratiska inflytandet i stadens kultur och fritidsfrågor vilket är av högsta vikt för att kunna fortsätta att utveckla Hälsans Ö!

Erik Centerlind (M)
Ersättare Kultur och Fritidsnämnden

Anders Jensson 2016-05-17 20:47

Anders O,
Håller absolut med dig, men...
Det är inte lätt för våra folkvalda att få till förändringar eller framtidssatsningar sålänge som alla goda initiativ aktivt motarbetas av högröstade medborgare som gång efter annan säger sig representera "alla på ön" trots att de egentligen bara driver efter sina egna intressen. Exv. Så kallade NIMBYs.

För att ta ett tydligt exempel så hade vi haft ett mycket bättre trafikläge och en möjlighet att lokala centrumbebyggelserna i Brevik, Käppala och i viss mån Skärsätra om inte det utmärkta initiativet till Södra huvudleden röstats bort 2010. Den hade kunnat vara på plats idag annars och den kommer att behövas byggas i framtiden.

Den nya återvinningsstationen i Stockby som är en formidabel succé blev också ca 10 år försenad.
Tyvärr kommer alla initiativ om förbättringar och framtidssäkringar att gå samma väg.

Anders Odéen 2016-05-17 17:21

Med tanke på Lidingös handlingsförlamade politiker så är väl den centrala frågan om Lidingö har någon framtid över huvud taget?
På andra sidan bron händer det stora saker – på denna sida verkar ingenting hända. Begreppet "Ju flera kockar..." besannas för varje dag som går. 4 kommunalråd på lilla Lidingö..! Ja men så gör något då!

Anders Håkansson 2016-05-17 08:07

Härligt med bra möten med framtidstro.
Kultur,film, idrott och design nämns som framtiden för Hälsans ö?
Det som är trist i sammanhanget är att majoriteten nu börjar en nedläggning av kultur och fritidsförvaltningen.
Nämnden läggs ner, ett slag mot demokratin och medborgare. Det är en förminskning av Hälsans ö, kulturen och idrotten.
Den är inte viktig i moderaternas, Lidingöpartiet och Kristdemokraternas framtida Lidingö.
Det är viktigare att spara pengar och hålla Sveriges lägsta skatt.
Det får konsekvenser för demokratin och för Lidingöbornas service.
Anders Håkansson (S)

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google