Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

L: Äldreomsorgen kan utvecklas med VR

lördag 16 september 2017 07:28

Liberalerna i kultur- och fritidsnämnden har tagit ett s.k. nämndinitiativ, alltså väckt en fråga, vad gäller att använda Virtual Reality, VR, i äldreomsorgen. Då kan de som har svårt att ta sig ut ändå få en möjlighet att uppleva spännande miljöer som ökar både livskvalitet och välbefinnande, skriver Liberalerna i detta pressmeddelande.

Virtual Reality i äldreomsorgen. Klicka på YouTube-länken nedan för att se filmen.Virtual Reality i äldreomsorgen. Klicka på YouTube-länken nedan för att se filmen.

Virtual Reality. Många äldre har svårigheter att ta sig ut på kulturella evenemang eller i naturen. Film Stockholm och Södertälje kommun har genomfört ett spännande ett pilotprojekt med virtual reality-teknik i äldreomsorgen. Äldre har fått titta på specialproducerade 360-filmer från olika miljöer och projektet har bidragit med glädje och stimulerande upplevelser.

Filmerna, som är inspelade både lokalt i Södertälje och i andra miljöer har gett tittare en virtuell resa till platser som Skansen, Fjärilshuset och Stendörrens naturreservat. Virtual reality-tekniken har på så sätt gett äldre möjlighet att uppleva platser och miljöer som de annars kan ha svårigheter att ta sig till.

På Lidingö finns det gott om kultur och vackra miljöer. Man skulle t ex kunna spela in filmer på Millesgården, Långängen, Elfvik eller vid vattnet. Bara fantasin sätter gränser.

Redan idag används filmer i äldrevården på Lidingö och med hjälp av ny teknik och kultur skulle vi kunna ge människor, som annars kan ha svårt att ta sig ut, möjlighet att uppleva spännande miljöer som ökar både livskvalitet och välbefinnande. Det tycker vi Liberaler vore värdefullt!

Se detta exempel https://youtu.be/GEedmjW8R_E

Med anledning av detta yrkar Liberalerna:
att Lärande- och kulturförvaltningen ges i uppdrag att utreda frågan.

Jonas Vedin Forsberg (L)
Ledamot i Kultur- och fritidsnämnden

Dela L: Äldreomsorgen kan utvecklas med VR

Kommentarer

Amelie Tarschys Ingre (L) 2017-09-19 10:10

Kära Evelyn, som liberal tror jag på valfrihet och att använda den nya tekniken på ett positivt sätt. Människor ska inte, med dina ord "utsättas", utan erbjudas möjligheter. Där man kan tacka ja eller nej. Att främja glädje, upplevelser och kultur på olika sätt för både äldre och yngre tror jag är positivt.

Evelyn Lewandrowski 2017-09-18 22:46

Bästa Amelie,
Jag låter mig inte övertygas om att det är ett framkomligt sätt att utsätta våra äldre med en verklighet som inte är sann. Däremot kanske VR kan vara till glädje för de ”yngre äldre” som jag beskrev i mitt förra inlägg.
Jag brinner för att kulturen genomsyrar hela vårt samhälle och så även givetvis våra äldreboenden.
Vad Du och jag menar med ”kultur” förefaller dock inte ha samma innebörd.

Evelyn Lewandrowski (LP)
Kultur- och fritidsnämnden (ledamot)
Omsorg- och socialnämnden (ersättare)
Fullmäktige (ledamot)

Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd 2017-09-18 01:59

Hej Evelyn, om du tagit dig tid att titta på filmen och inte bara bilden som illustrerar artikeln kan du se hur roligt de äldre har. Naturligtvis vill inte liberalerna minska på den mänskliga kontakten i äldreomsorgen och självklart inte heller de verkliga upplevelserna. Men detta skulle kunna vara ett innovativt sätt att som komplement använda tekniken för att ge mer glädje i vardagen. Att kunna uppleva de kära miljöerna en sommardag när novemberregnet strilar ner utanför fönstret. Vi liberaler vill gärna har mer kultur i äldreomsorgen och tycker att detta är ett spännande projekt att inspireras av.

Evelyn Lewandrowski 2017-09-17 11:08

Förslaget, som Jonas Vedin Forsberg (L), presenterat ovan kan ju i en första anblick verka tilltalande. Så härligt för våra äldre att med hjälp av tekniken få lämna sin trista vardag och i stället besöka en mängd härliga platser och därmed berika sina liv! Jag håller inte med om detta. För flertalet äldre är det den mänskliga kontakten som betyder mest, att få sitta vid en porlande fontän, att känna doften av blommor i en ”sinnenas trädgård” och att få möjligheten att göra utflykter i verkligheten. Kan en åldrad hjärna verkligen tillgodogöra sig VR och hantera de närgångna bilderna? Bilden som visas i artikeln känns cynisk. Två ensamma människor i varsin virtuell verklighet... Jag tror också att det kan ligga en fara i att färre personer på våra äldreboenden erbjuds möjlighet att komma ut i friska luften. Närhelst intervjuer görs med boende inom äldreomsorgen så är det utevistelser som efterfrågas och efterlängtas! Med underbemanning på våra äldeboenden finns det kanske en risk att man tar till en VR-promenad på Långängen i stället för en runda i den riktiga naturen med doft, vind och en levande människa som ledsagare.
Den nya tekniken erbjuder förvisso många möjligheter som kan underlätta tillvaron för våra äldre. Utan statistik men med stor värme och omsorg om våra seniora lidingöbor ställer jag mig mycket tveksam till detta förslag.
Kanske menar Jonas Vedin Forsberg att VR-utrustningen ska appliceras på ”yngre äldre” som fortfarande bor hemma? I så fall kan de presenteras för möjligheten för att sedan fatta egna beslut om ev anskaffning av den och då på egen bekostnad. I övrigt vill jag endast tillägga, att detta är min personliga kommentar till Jonas Vedin Forsbergs inlägg. Skulle planer finnas för att starta ett projekt av detta slag får vi mötas i en seriös debatt om och när det blir aktuellt.

Evelyn Lewandrowski (LP)
Kultur- och fritidsnämnden (ledamot)
Omsorg- och socialnämnden (ersättare)
Fullmäktige (ledamot)

Johan Persson 2017-09-16 17:06

Riktigt dåligt förslag, sämsta på länge från politiker. Äldreomsorg ska vara IRL inte på nätet. Så dumt att man blir mörkrädd

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google