fredag 15 december 2017 12:25
Sverige är inget jämställt land, även om vi kommit långt jämfört med många andra länder. Liberalerna vill ta vara på kraften från Metoo och fortsätta driva på för ett samhälle där individens frihet och okränkbarhet är lika självklar för både kvinnor och män, både flickor och pojkar. Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L), som skrivit artikeln, har i interpellationer frågat vad Lidingö stad gör för att för att uppmärksamma och motverka förekomsten av sexuella trakasserier i vården och omsorgen, liksom i skolan av både personal. brukare och elever.
Uppropet ekar över hela världen. Från Hollywood till den svenska medieeliten, till din skola, din arbetsplats, din bekantskapskrets, ditt offentliga utrymme.
Modiga kvinnor och flickor berättar om kränkningar de varit med om, men har förtigit därför att omgivningen har sänt signalen att de ska glömma och gå vidare. Det systematiska förtryck som halva mänskligheten löper stor risk att drabbas av har äntligen kommit fram i ljuset.
Liberalismen handlar om att varje människas frihet är okränkbar. Därför har liberaler alltid stått i främsta ledet i arbetet för kvinnors och mäns lika rättigheter, från kampen för lika rösträtt till våra dagars arbete mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck. För oss är det självklart att friheten inte är vunnen om jämställdhet inte råder.
Under Metoo-kampanjen har kvinnor världen över visat solidaritet med offer och berättat sina egna historier. På några timmar fylldes sociala medier med kommentarer och hjärtskärande berättelser, efter några veckor ser vi en kampanj utan motstycke.
Hashtaggar som #imaktenskorridorer, #tystnadtagning och #tystiklassen är bara några av de upprop som ytterligare förstärker budskapet i Metoo. Ingen plats är fredad och på Lidingö har bl.a. elever i Hersby gymnasium reagerat.
Det är begripligt att en utsatt person känner behovet av att berätta vem som var förövaren, men i Sverige finns inga parallella rättssystem. Men när brottsutredningar inte leder fram till åtal växer frustrationen. Rapporter om våldtäktsutredningar som läggs på hög, och den låga uppklarningsgraden för de våldtäktsärenden som ändå behandlas, får förödande konsekvenser för tilltron till rättsväsendet. Historier om kvinnor som inte blir trodda eller som får sina klädval utvärderade i rätten bidrar också negativt. Vi måste därför ha en förståelse för frustrationen och se frågans allvar. Ett fungerande rättsväsende är demokratins kärna.
På nationell nivå föreslår Liberalerna ett antal åtgärder som ska stärka rättssamhället och se till att det kan garantera det skydd som borde vara självklart. Fler poliser, hårdare straff och kvalificerad hjälp till offren för sexuellt våld är viktigt, men det preventiva arbetet måste också vara på plats. Nu måste det vara slut med att småflickor från tidig ålder möts av signalen att deras jämnåriga pojkar är mer värda. Det måste vara slut med vuxenvärldens acceptans. Det är inte ”pojkstreck” när pojkar trakasserar flickor genom tafsande och kränkningar.
På Lidingö har jag i två interpellationer ställt frågan till Birgitta Sköld (LP), ordförande i stöd- och omsorgsnämnden, om vad Lidingö stad gör för att för att uppmärksamma och motverka förekomsten av sexuella trakasserier i vården och omsorgen både av personal och av brukare, samt till Hans Barje (M), ordförande utbildningsnämnden, om vad Lidingö stad gör för att för att uppmärksamma och motverka förekomsten av sexuella trakasserier i skolan av både personal och elever. Jag ser fram emot diskussionen om denna viktiga fråga på kommande kommunfullmäktige.
Men det handlar också om vårt gemensamma ansvar som medmänniskor. Det handlar om civilkurage. Den gamla sanningen att ”barn gör som man gör, inte som man säger” är precis lika sann som alltid. En enda tillsägelse till den sköna snubben i killgänget som ”inte menar det egentligen” kan rädda en kvinna från en upplevelse som följer med henne resten av livet.
Sverige är inget jämställt land, även om vi kommit långt jämfört med många andra länder. Vi vill ta vara på kraften från Metoo och fortsätta driva på för ett samhälle där individens frihet och okränkbarhet är lika självklar för både kvinnor och män, både flickor och pojkar.
Låt Metoo kan bli startskottet för ett modernt samhälle där varje individ behandlas med respekt. Låt Metoo-kampanjen lämna stora spår i samhällsdebatten, och se till att de övergrepp som nu kommer fram i ljuset inte faller i glömska.
Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google