måndag 4 december 2017 16:40
För ett par veckor sedan skrev centerpartisten Ulf Weidling en saga här på Lidingösidan som handlade om den nya bro som Lidingö ska bygga, med plats för både dubbla spårvägsspår och dubbelfiliga cykelbanor. Även de gående får en egen gångbana. Weidling skärskådar nu den nya brons planerade balkonger och kostnaderna för dessa.
Det sägs att kinesiska muren är synlig från rymden – vilket påstås vara osant, men åtminstone kan man se den när man går på den och njuta av upplevelsen när man promenerar nedanför!
Omvänt gäller för Lilla Bron med den längsgående balkongen som ska saliggöra den arkitektoniska gestaltningen – som man ser på de perspektiv som publicerats, kan den hyllade balkongen bara ses från luften – hoppas att måsarna vet att uppskatta synen! Från vägbron intill syns den inte på grund av spåren med alla master och el-ledningar och från vattnet ser man ju bara kanten underifrån.
Den som står i snålblåsten på balkongen 10 meter över vattnet ser ju inte härligheten på grund av perspektivet. Och att meta från den höjden måste vara ett skämt!
Dom lyckliga boende i de högsta våningarna i husen på Torsviksberget kan nog avnjuta utsikten mot Värtan med balkongen på bron – men den åskådarskaran är ju begränsad.
Men, balkongens inverkan på brons produktionskostnad är brutal. En rationell produktion av sådana broar är att först lansera brobalkarna och därefter gjuta broplattan med form, som hängs på en stålkonstruktion som rullas ut på brobalkarna. Detta förutsätter givetvis att broplattan har samma bredd- och höjdmått hela vägen – vilket balkongen omöjliggör.
För hur man producerar en broplatta med utsvävande balkonger på sidan vet jag inte. Sedan mitt första brobygge (Hägerstensdelen av Essingeleden), där vi lanserade förtillverkade brobalkar av betong och sedan gjöt broplattan i sektioner med hjälp av en stålkonstruktion som rullades ut, känner jag inte till någon bro som Lilla Bron med längsgående balkong, eller balkonger, om dom ska ha två. Merkostnaden för detta utförande svävar – det finns inga förelägg – men allt från 60 miljoner till bortåt 100 har skattats från olika håll.
Så det hialösa förslaget att acceptera 15 % merkostnader för arkitektonisk utformning räcker nog inte till….
Klart att kommunledningen och arkitekten vill föreviga sin skapelse som unik och som ett framtida landmärke även om man måste hyra helikopter för att se hela härligheten. Så lite kanske det får kosta – men över 60 miljoner??
Ulf Weidling
Ulf Weidling 2017-12-10 12:08
Andreas Bengtsson 2017-12-05 10:50
Gunilla Appelgren 2017-12-04 16:54
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google