Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Nu prövas stadens beslut om uppsägning av bostadskontrakten

onsdag 17 oktober 2018 15:20

NYANLÄNDA. Kammarätten har beslutat att pröva Lidingö stads beslut att säga upp nyanländas bostadskontrakt efter två år. Ett ny dom kan påverka mottagande i alla kommuner i landet.

Lidingö stads kommunstyrelse beslutade i oktober 2017 att alla nyanlända som kom efter att bosättningslagen infördes ska sägas upp från sina bostadskontrakt efter två år. Bakom beslutet stod den politiska majoriteten (M, KD och LP). Miljöpartiet ansåg att beslutet försvårade integrationen och att stadens beslut också kunde strida mot bosättningslagen. Miljöpartiet ville därför få stadens beslut prövat juridiskt, se Lidingösidan 27 mars 2018.

– Det är glädjande att kammarrätten nu tar upp målet, säger Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet på Lidingö i ett pressmeddelande. Det visar att kammarrätten delar vår uppfattning att domen i förvaltningsrätten inte var tillräcklig. Förhoppningsvis kommer den fram till en annan slutsats. Det skulle vara ett stort steg framåt för en bättre integration av nyanlända,

Under 2018 kommer sammanlagt 82 vuxna och 40 barn att få sina bostadskontrakt uppsagda av Lidingö stad enligt Miljöpartiet.

– Det försvårar såklart integrationen för de familjer som etablerat sig på Lidingö. Barn går i skolan och föräldrar studerar på Komvux och andra ställen. Lidingö både kan och bör ta ett större ansvar för människor i svåra situationer, särskilt när barn är inblandade, fortsätter Patrik Sandström.

- Miljöpartiet vill att varje individ ska få stöd och hjälp att hitta arbete och eget boende. Bostadskontrakten ska prövas individuellt utifrån vad som främjar integrationen. Att hjälpa människor på flykt är inte enbart en juridisk sak utan också ett moraliskt ansvar. Vi vill ha ett mottagande på Lidingö i lidingösonen Raoul Wallenbergs anda, säger Patrik Sandström.

Dela Nu prövas stadens beslut om uppsägning av bostadskontrakten

Kommentarer

Mikael Olofsson 2018-10-18 21:56

Lagen ska ju gälla lika för alla så det är förvånande att det ens tas upp igen.

Att särbehandla vissa grupper är det effektivaste sättet att skapa motsättningar i samhället. Grattis MP.

Per Lilja 2018-10-17 23:37

R. Wallenberg räddade massor med judar från deportering och död. Jag tvivlar på att han skulle varit speciellt imponerad av aktivistiska journalister och miljöpartister som tar fight för rätten att bo på Lidingö och sedan använda hans (Wallenbergs) gärning för som ett argument för detta.

"Miljöpartiet vill att varje individ ska få stöd och hjälp att hitta arbete och eget boende." Jo men Patrik det kommer ju nya nyanlända som kommunen måste (lagen du vet) ordna boende åt. 630.000 personer i länets bostadskö är lite svårt att vifta bort. Bland dessa 100.000-tals personer i kön finns de med säkerhet massor med människoöden som Wallenberg skulle ha prioriterat över just de som du vurmar för. Jag förstår att aktivismen är som en drog - all gemenskap med likasinnade och att få känna godhetsvågorna skölja in över kroppen - det går att förstå. Men du vet kännas bra - och vara bra - hänger inte ihop om man låter sin konsekvensförnekande aktivism härja fritt.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google