Väder Lidingö

Lidingö lördag 7 september 2024 v. 36

Senaste kommentaren - Se fler

Ida Drougge (M) vill fortsätta fyra år till

onsdag 27 september 2017 15:21

FULLMÄKTIGE OCH RIKSDAG. Ida Drougge, som sitter i både Lidingös kommunfullmäktige och riksdagen för Moderaterna, ställer upp för ännu en fyraårsperiod i de båda församlingarna. Men först ska partiets medlemmar säga vad de tycker och bestämma på vilken plats hennes namn ska placeras på respektive valsedel. Sedan är det väljarna som bestämmer.

Ida Drougge. ArkivbildIda Drougge. Arkivbild

- Jag kandiderar för jag vill bekämpa slöseriet med skattepengar. Den här mandatperioden har jag bland annat producerat en rapport åt vår partiledning med 19 konkreta reformförslag hur vi kan minska slöseriet. Många av förslagen skulle vi behöva och kunna införa på Lidingö, säger Ida Drougge.

Lidingösidan har ställt några frågor till henne:

Motionsperioden i riksdagen lider mot sitt slut. Vilka områden har du som riksdagsledamot från Lidingö motionerat om?
- Jag har motionerat om många olika saker men några av de viktigaste motionerna handlar om att reformera den kommunala utjämningsskatten, minskat slöseri med skattepengar och hur vi skapar bättre förutsättningar för kommunerna att kunna ta emot och ordna boende för nyanlända.

Slöseri med skatt, hur kan man stoppa det menar du?
- Jag har träffat över 100 olika experter och landat i totalt 19 förslag som skulle minska slöseriet med skattebetalarnas pengar. Framförallt handlar det om att alla ska veta och se hur mycket skatt de betalar, kunna följa hur skatten används, granska politiker bättre och att ansvar ska kunna utkrävas enklare än idag.

Moderaternas ordförande på Lidingö, Daniel Källenfors, har i intervjun med honom sagt att han kan tänka sig en skattesänkning med en krona på Lidingö eftersom 140 miljoner kronor förmodligen försvinner i intet på Lidingö. Är du inne på samma linje?
- Ja! Med sänkt skatt får människor själva bestämma vad de vill lägga sina pengar på. Då blir det vi politiker som får prioritera bättre, istället för att vi genom hög skatt tvingar lidingöborna att göra det.

Du vill alltså ha bättre granskning av politikerna?
- Ja, visserligen är det jobbigt att bli granskad och ifrågasatt. Men det är också avgörande för att våra beslut ska bli så bra som möjligt. Idag förankras inte besluten tillräckligt. Ta snabbcykelvägen vid Norra Kungsvägen på Lidingö, om mina förslag hade varit införda tror jag det slöseriet hade stoppats.

Du var ordförande i tekniska nämnden 2010-2014 när beslutet om trafikplanen arbetades fram. I den planen är cykling prioriterad. Snabbcykelbanan utmed Norra Kungsvägen arbetades väl fram av tjänstemännen med stöd av trafikplanen? Politikerna sa ja eftersom allt var enligt den tidigare inriktningen. Var det rätt av politikerna att säga ja till tjänstemannaförslaget? Var de svaga som ändrade sig när de märkte att deras väl underbyggda beslut ifrågasattes?

- Trafikplanen gav enligt min mening inte utryck för ett behov av någon snabbcykelväg utmed Norra Kungsvägen. Särskilt inte på bekostnad av bilvägen. Det är en alltför offensiv tolkning. Politikerna borde självklart sagt nej till förslaget.

Hur anknyter motionerna till lidingöborna?
- Utjämningsskatten t.ex. gör att en barnfamilj på Lidingö, med två vuxna och två barn, betalar 44 000 kr mer skatt om året.

- Framförallt är det fel eftersom utjämningsskatten för det mesta inte går till exempelvis kommuner i glesbygd som har svårt att ha bra och tillgänglig vård, utan istället till Malmö och Göteborg som bygger arenor, simhallar och berg- och dalbanor för pengarna.

- Ännu värre är det att utjämningssystemet tar bort kommunernas drivkrafter att minska arbetslöshet och utanförskap. Ökar arbetslösheten i en kommun så utjämnas det helt och andra kommuner som sköter sig får betala och täcka den kostnaden.

Vilken motion har du störst chans att få igenom?
- Svår fråga. Mina förslag om slöseri har jag tagit fram på uppdrag av partiledningen så dessa har bra chans att bli moderat politik. För att få det igenom riksdagen behöver jag ytterligare lite mer tid på mig.

När får vi reda på hur det går för motionerna?
Före nästa sommar. Riksdagen måste behandla alla motioner under varje mandatperiod och eftersom att det är val om ett år, så behöver allt vara klart tills dess.

Sista frågan: Eftersom många verkar undra så känns denna fråga relevant: Vem stödjer du till posten som KSO (kommunstyrelseordförande), Daniel Källenfors eller Anna Rheyneuclaudes Kihlman?
- Det är bra att partiet har en öppen process. Jag kommer samarbetar gärna med den kandidat medlemmarna väljer.

Dela Ida Drougge (M) vill fortsätta fyra år till

Kommentarer

Marcus Berg 2017-09-28 23:03

Det ska tilläggas att Ida stöttade Anna RK istf. Hans Barje vid förra valet av KSO. Det skall också tilläggas att hon under denna mandatperiod inte har reserverat sig i gruppen då byggplaner på uppdrag av tjänstemännen lämnats fram av Anna RK.

Gång på gång har alldeles för omfattande planer presenterats av Anna RK tvärt emot vad väljarna tycker. Och det har Ida tillsammans med flera andra gladeligen stöttat utan reservera sig.

Jag tycker man ska ha det i åtanke när man väljer företrädare för Lidingö i både riksdag, landsting och framför allt kommun.

Så trots ditt engagemang och det du påstår dig att göra för eller mot Lidingö så min röst får du INTE.

Jag och många andra glömmer inte det som hände förra gången du tog ställning för vem du valde stötta.

Ulrika Levihn 2017-09-28 17:42

Vad hände med kravet som framställdes från Ida till Morgan Johansson? Framställdes kravet på fler ställen än Lidingösidan? Vad blev svaret?

Alf Lundberg 2017-09-28 14:45

Alf Lundberg, Ordförande LIDINGÖVILLOR-Villaägareföreningar i Samverkan:

Bra Ida! LIDINGÖVILLORS 19 medlemsföreningar, med ca 10000 boende var mycket tacksamma när du som nämndordförande i Tekniska nämnden ställde upp på vårt medlemsmöte och - utanför din programpunkt - i detalj tog del av resp. förenings önskemål och krav på trafiken och boendemiljön. Och du återkom själv med svar från staden och förvaltningen - en unik åtgärd.

Lidingövillor driver sedan ca 10 år ett trafikprojekt i samverkan med tekniska förvaltningen för att slippa inlagor och skriverier och i stället komma till gemensamma beslut i om åtgärder för berörda föreningar. Vi kallar det DIALOG, där man LYSSNAR på varandra och utbyter åsikter i stället för att staden ensidigt BESTÄMMER vad som gäller. Det senare var vad som gällde före projektets start och i de flesta frågar fick de boende då NEJ av staden - ibland med kommentaren "De boende kan inget om detta".

På senare tid har stadens attityd tyvärr förändrats. Den senaste förvaltningschefen (nu avskedad) har hela tiden vägrat att delta i våra möten i trafikprojektet (1 timme två ggr per år). Och som alla märker här saknas dialogen med de boende alltför ofta. Våra villaföreningar finns över hela ön och både förvaltningen och nämnden har namnen på alla kontakter och även andra berörda boende vore lätt att få kontakt med. Trots det handlar man först och samrådet hoppas man slippa, men det kommer ju surt efteråt i stället. Som t ex cykelbanan på Norra Kungsvägen, busshållplatsen på Kottlavägen och för snabbt borttagande av tysta asfalten på Gåshagaleden. Och nu mullrar det på nya ställen som byggs om utan samråd och tillräcklig information. Vi återkommer om detta.

Nej,Ida det var bättre på din tid och även under Hans Barje som också är en "lyssnare". Mycket pengar kan sparas om man stannar upp och låter även de boende vara delaktiga.

Julius Soreff 2017-09-28 11:08

Utmärkta ämnen att motionera för, riksdagsledamot Ida Drougge.
För min del, i beaktande av att du sitter i Riksdagens utbildningsutskott, skulle jag önska att du motionerade även för avskaffandet av s.k. hemspråksundervisningen. Saken tär på kraft och resurser och i sig motverkar integrationen. Dessutom är majoriteten hemspråkslärare utan vidare pedagogisk kompetens.
Jag är medveten att det finns pedagoger som påstå att man behöver ett språk för att lära sig ett annat, men den uppfattningen – teori är ifrågasatt.

Jag vill inte här gå i en teoretisk diskussion om saken utan vill åberopa praktisk erfarenhet, som stöd för nämnda uppfattning, ty som romarna sa – när fakta talar tiger även gudarna.

Israel har tagit emot miljoner ny emigranter från världens alla hörn. Alla i Israel talar hebreiska. Landet har utvecklat en egen motsvarighet till vår SFI, som lär vara ytterst effektivt. Hemspråksundervisning existerar inte som offentlig initiativ.

Jag är medveten att särskild i vissa kretsar ordet Israel kan vara laddat, men att prata pedagogik med israeliska representanter är säkerligen inte pestsmittande. Vi måste koncentrera på svenskan, som är nyckeln till integrationen. Sveriges problem med invandringen är inte migrationen i sig utan integrationen och utan ett gemensamt nationellt svenskt språk fallerar integrationen. Satsningen på hemspråket är bidragande orsak för bildandet av parallella samhällen.

Motionera för den saken Ida och lycka till!
Julius Soreff, docent, f.d. Universitets lektor.

Jesper Karlsson 2017-09-27 19:29

Har alltid gillat Ida Drougge. Hon verkar genuin och kunnig. Inte många politiker är det idag...

Johan Persson 2017-09-27 19:03

Vad sägs om att införa demokrati/röstning på internet på test i Lidingö? Rösta en gång i månaden eller nåt sånt..lär ju dagens IT-personer kunna hacka ihop på en fikarast, säkert gratis dessutom.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google