Väder Lidingö

Lidingö fredag 5 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Gunilla Dyfverman (L): Förslaget till översiktsplan alldeles för storskaligt

måndag 24 oktober 2011 08:22

Översiktsplanen1.jpg
“Så blir det på Lidingö 2030” skriver Lidingö stad samtidigt som man vill höra lidingöbornas åsikter, skriver Gunilla Dyfverman (L).

Utställningen med förslaget till översiktsplan ska visas, som ett led i den demokratiska processen. Men vi anser att förslaget är alldeles för storskaligt och att en dubblelt så stor folkökning, som under den tidigare 20-årsperioden, är direkt skadlig för Lidingö. Det skriver Gunilla Dyfverman från Lidingöpartiet i ett inlägg.

Översiktsplanen1.jpg
“Så blir det på Lidingö 2030” skriver Lidingö stad samtidigt som man vill höra lidingöbornas åsikter, skriver Gunilla Dyfverman (L).

Utställningen med förslaget till översiktsplan ska visas, som ett led i den demokratiska processen. Men vi anser att förslaget är alldeles för storskaligt och att en dubblelt så stor folkökning, som under den tidigare 20-årsperioden, är direkt skadlig för Lidingö. Det skriver Gunilla Dyfverman från Lidingöpartiet i ett inlägg.

Gunilla Dyfverman:

Just nu visas i Lidingö stadshus entréhall en mycket liten utställning om ett mycket stort ämne: Lidingös tillväxt och utveckling fram till år 2030. I taket hänger en pil som visar fram mot skärmarna. På den står det: “Så blir det på Lidingö 2030”.

Om man studerar de tre skärmarna finns många färgglada visioner om Lidingös framtid. Det ska byggas attraktiva bostäder i attraktiva områden som Torsvik – Lidingö Centrum, där en stor del av bebyggelsen koncentreras. (Attraktiv är ett favoritord – är inte Lidingö redan en mycket attraktiv plats att flytta till?).
Ingenstans står att man har för avsikt att bygga 3000 nya bostäder i det området och på skärmarna syns inte heller att Lidingös befolkning ska öka med 11.000-15.000 personer under de närmaste 20 åren, dvs dubbelt så många som under de senaste 20 åren!

Det kan man däremot se i själva Översiktsplanen, som ligger på ett bord bredvid och som man kan ta med sig hem. Gör det, bästa Lidingöbo, läs den noga och fundera över om du vill att den gröna småskaliga skärgårdsstad vi lever i ska förvandlas till en satellitstad till Stockholm för att svara upp mot Norra Djurgårdsstaden, med mycket tät stadsmässig bebyggelse från Torsvik till Lidingö Centrum – ett minimanhattan som avlöses av förtätade bostadsområden.

Vill du att folkmängden ska öka så radikalt? Om inte – hör av dig till kommunen. Alla synpunkter är viktiga. Det är lidingöbornas egna åsikter som ska bestämma öns framtid.

Lidingöpartiet ville att utställningen skulle visas, det är ett led i den demokratiska processen. Men vi anser att förslaget till översiktsplan är alldeles för storskaligt. Vi har tidigare accepterat en överdäckning av “diket” vid Torsvik med viss bebyggelse. När Dalénum byggts och smärre förtätningar gjorts i Lidingö Centrum anser vi ön färdigbebyggd när det gäller större bostadsområden. Vi är också övertygade om att en dubblelt så stor folkökning som under den tidigare 20-årsperioden är direkt skadlig för Lidingö.

Gunilla Dyfverman
Lidingöpartiet

Översiktsplanen2.jpg

Dela Gunilla Dyfverman (L): Förslaget till översiktsplan alldeles för storskaligt

Kommentarer

Mikael 2011-10-24 22:47

Lidingöpartiet är ju mest intresserat av att allt ska vara som förr. Det får inte utvecklas och inga pengar får gå till infrastruktursinvesteringar.

Det är ju lite jobbigt att bo intill Sveriges absoluta tillväxtcentrum om man tycker så.

Det är dags att bygga Södra Huvudleden!

www.huvudledennu.blogspot.com

Tore Kullgren 2011-10-24 20:27

“Grönt” är ett buzzword som ofta missförstås.

Den mest miljövänliga bebyggelsen och infrastrukturen är den som förbrukar minst mark och bränslen per capita, dvs skyskrapor med tunnelbana.

Den mest miljöskadliga bebyggelsen är glesa småhusområden.

Vad de befintliga tomterna ska användas till, ska förstås vara upp till fastighetsägarna, men om ett parti som kallar sig “grönt” sa vara trovärdigt, så måste de åtminstone kunna tänka sig förtätning i glesbebyggda områden.

Jonas Lundgren (v) 2011-10-24 16:50

Ber om ursäkt. Det märkliga förhållningssättet tillskrivs Centerpartiet, inte Lidingöpartiet.

Jonas Lundgren (v) 2011-10-24 14:43

Om jag inte fattat helt galet röstade Lidingöpartiet mot utställningen med motiveringen att man inte ville ha den föreslagna förtätningen, nu påstår man att man är för utställningen, det verkar konstigt i mina ögon.

Jag tycker förtätningen är bra. Dock tycks man ha lagt Agenda21 i översiktsplanen vilket är olyckligt.

lidingöbo 2011-10-24 09:54

Jag flyttade till Lidingö för 8 år sen, av en stor anledning att det var en grön oas, det blir det inte i framtiden om vi inte väljer en fortsatt grön ö.Vi behöver flera( inte företag från Stockholm som driver verksamhet här) Lidingöföretag, då kan vi också sänka kommunalskatten framöver.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google