Väder Lidingö

Lidingö lördag 7 september 2024 v. 36

Senaste kommentaren - Se fler

Frågor inför kyrkovalet

torsdag 14 september 2017 07:25

SAMFÖRSTÅND. Under tisdagskvällen var det utfrågning av de lokala nomineringsgrupperna på ön inför kyrkovalet på söndag. Ett fyrtiotal åhörare hade kommit till Lidingö kyrka och efter den inledande omgången med redan skrivna inlägg blev det lite friare meningsutbyte, som ändå präglades av stort samförstånd. Utfrågningen sköttes för tredje kyrkovalet i rad av lidingöbon Anita Jekander, som tidigare arbetat på bl.a. Aktuellt. De fyra som, sittande i koret, svarade på frågorna var Julian Kaijser (JK) - Centerpartiet, Daniel Larson (DL) - Socialdemokraterna, Helena Bargholtz (HB) - Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) och Suzanne Fredborg (SF) - Borgerligt alternativ. Alla fyra är respektive nomineringsgrupps huvudkandidat.

Fr.v. utfrågaren Anita Jekander, Julian Kaijser - Centerpartiet, Daniel Larson - Socialdemokraterna, Helena Bargholtz - Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) och Suzanne Fredborg - Borgerligt alternativ.Fr.v. utfrågaren Anita Jekander, Julian Kaijser - Centerpartiet, Daniel Larson - Socialdemokraterna, Helena Bargholtz - Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) och Suzanne Fredborg - Borgerligt alternativ.

Efter att kyrkoherde Carina Nilsson hälsat alla välkomna och sagt att hon var stolt över att vi har demokratisk kyrka som tillåter att val hålls, kom utfrågningen igång.

Församlingen har tappat medlemmar, förskola har lagts ned, hur ser framtiden ut och vad ska hända med lokalerna?
Lokalerna får fortsätta att användas för verksamheten (SF). Det kan behövas bättre lokaler för kyrkkaffe, ännu är inga beslut tagna (HB), vi hade ett underskott med 40 000 kronor per barn så vi måste göra något, vi har ännu ingen ny hyresgäst i Breviks prästgård, hyresintäkterna ska täcka de kostnader vi har (DL).

Hur ska de unga fångas upp frågade Anita Jekander.
Det finns barnkörer, barn- och ungdomsverksamhet behövs så framtiden säkras (JK), det finns ett ökat intresse nu för andliga värden, vi måste satsa på konfirmationen som ska vara kostnadsfri (HB), vi behöver prata med barn och ungdomar om vad en fri kyrka kan betyda (DL), viktigt att ungdomar som inte ha ekonomiska möjligheter ändå får hjälp så de kan konfirmera sig. Framtidsfrågan är vad vi ska göra med Grönsta. Lokaler vi inte använder måste vi göra oss av med (SF).

Bodals kyrka, ska det byggas en ny, var nästa fråga.
Vi har tagit fram projektritningar för ett nybygge som beräknas kosta 250 miljoner kronor. Jag är övertygad om att vi behöver Bodal. Hoppas att vi relativt snabbt kommer till beslut för att få en frisk byggnad (SF). Instämmer. Det är inte bara kyrksalen som måste ersättas, även utrymmena för barnverksamheten. Vi var lite naiva i början (HB). Det är en fantastisk plats. Vi ska vara modiga vad gäller kostnader. Men bygganden ska stå där i 150 år (DL). Självklart att vi ska ha kyrkan där, en av de mest attraktiva platserna på ön. Det ska vara rimlighet i kostnadsnivån, vi ska våga bygga men vara försiktiga med kyrkfolkets pengar (JK). Tomten sträcker sig flera våningar ner. Bygg inte så stort nu men planera för kommande utbyggnader (SF). Mitt över Lilla Värtan byggs snart kvarteret Valparaiso. Kanske en kyrkbåt därifrån till Bodal? (HB).

Nästa fråga: Ska kyrkan vara en fristad för dem som fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas?
Vi ska hjälpa alla. Det är fruktansvärt att inte hjälpa (JK). Håller med. Det är tradition att kyrkan varit en fristad. SD anser att de kyrkoanställda som hjälper ska få avsked. Människovärdet går först (DL). När beslutet är fattat kan jag inte se att man ska gå på linjen att i tid och evighet behålla dem i kyrkan. Lidingö församling och Svenska kyrkan kan aldrig ställa upp på lagbrott. Däremot har kyrkans företrädare möjlighet att påverka. Men, detta är svårt (HB). Är Centern beredd att avsätta medel för dem som gömmer sig i kyrkan (DL). Vi måste arbeta med integration, oavsett om de är kristna eller ej (JK).

Kyrkoherde Carina Nilsson inledde frågestunden.Kyrkoherde Carina Nilsson inledde frågestunden.

En publikfråga: Kyrkan marknadsför sig men hur ska församlingen arbeta med det religiösa arbetet?
Gudstjänsten är huvudstommen. Vi måste få människor som inte enbart kommer den första advent utan flera gånger om året (JK). Musik, natur, kultur. Kyrkan ska möta människor på alla plan. Det behövs ett utåtriktat utbud (HB). Kyrkomusiken. Kyrkan ska ha massvis med verksamhet. Viktigt att vi vågar stå upp för våra kristna värderingar. Vi ska sätta ner foten, men visa respekt för varandra. Vi har en uppgift (SF).

Ännu en publikfråga: Vad ska man göra åt reaktionen man får när man säger att man är kristen?
Vara stolt att vi är kristna, inte kompromissa bort det utan stå upp för det (JK). Jag får på middagar förklara allt som Svenska kyrkan står för. Sverige är ett oerhört sekulärt land. Men vi ska våga ta debatten varför vi är kristna (HB). Det finns 25 000 röstberättigade i Lidingö församling. Vi måste få igång samtalet varför vi är kristna. Det är viktigt att människor som står på valsedeln också engagerar sig (SF).

Och så var det slut.

Dela Frågor inför kyrkovalet

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google