söndag 11 december 2016 18:24
ÖPPET MÖTE. Kristdemokraternas representant i Europaparlamentet Lars Adaktusson kom till Lidingö museum i torsdag och talade på ett öppet möte i en välfylld Magdasal. Arrangör var KD:s lokala partiavdelning på ön. Före mötet ställde Lidingösidan några frågor om det lokala politiska livet kontra det europeiska.
Hur mycket påverkas en kommun av de beslut som EU-parlamentet tar?
- Vid Europaparlamentsvalet 2014 gjorde SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) en beräkning över hur mycket enskilda kommuner är kopplade till Europapolitiken och beslutsfattandet i Europasammanhang. Tar man den vanliga politiska agendan så emanerar omkring 70 procent från EU-samarbetet. Det handlar om upphandlingsregler, stadsplanering och om alla de områden där Sverige som EU-medlem påverkas av beslut, som i sin tur sipprar ner till kommunal nivå.
Kan Lidingö göra något extra för att få en extra del av EU:s gottepåse? Vi hissar t.ex. EU-flaggan vid alla officiella flaggningar på ön.
- Att EU-flaggan hissas tycker jag är bra. En hissad flagga symbolisera något och skickar en signal att Lidingö är en del av både en europeisk region, ett europeiskt säkerhetssystem och ett samarbete som tjänat Europa väl under 70 år. Den lokala politiken är en del i en större helhet. Och för att helheten ska fungera att det viktigt att tänka på att vi är del av den.
- Det vi nu pratar om är väl i grunden klyftan som finns mellan EU:s medborgare och beslutsfattarna i Bryssel. Man måste möta den skepsis som finns på lokal nivå. Där har vi mycket att göra för att öka tilltron till EU-samarbetet. Vi tror att man ska renodla EU:s arbetsuppgifter så man inte lägger sig i de delar av politiken som kan skötas bättre på nationell nivå, långt borta från Bryssel. Bryssel ska syssla med de stora utmaningarna, alltså sådana saker som inga länder kan sköta själva, som kampen mot terrorismen, åtgärder mot organiserad brottslighet, klimatfrågan, den inre marknaden, frihandel, mänskliga rättigheter, flyktingfrågan. Om man pratar med folk i allmänhet får man ofta synpunkter som vår stora byråkrati, som ibland handlar om lutningen på gurkor osv. Där kan man på det lokala planet hjälpa till med att informera om vad EU är bra på och understryka vikten av att det finns politiska företrädare som ska stå för att EU sysslar med rätt saker.
Kristdemokraterna i Europaparlamentet ingår i konservativa EPP (Europeiska folkpartiets grupp) som är den största partigruppen i parlamentet med 214 ledamöter av 751.
- Det är praktiskt att vara med i en stor grupp, för en stor grupp ger mer muskler, säger Lars Adaktusson.
Arbetar du stenhårt sju dagar i veckan?
- Ja det är ett tufft program, med både utskottsmöten och partigruppsmöten. Jag är med i fem utskott men sedan tillkommer många fler andra uppdrag. Arbetets upplägg är att vara på plats i princip måndag till torsdag. De flesta delegater kommer måndag morgon och åker hem på torsdagar. Idag har jag t.ex. varit med på ett VU-möte i KD här hemma, är med på detta möte i kväll, jag reser ofta ut i landet på fredagar och besöker partiavdelningar och större distrikt, och är med även i andra sammanhang, som paneldebatter.
- Jag skriver väldigt mycket men har även ett kansli med fyra medarbetare. Det är omöjligt att följa allt som händer i de drygt 20 utskott som finns. De fyra följer frågorna så inför voteringarna i Strasbourg vet mina handläggare vilka frågor som tas upp. De har även andra funktioner som att skriva och förbereda tal och resor.
Vilket språk använder du i parlamentet, svenska eller engelska?
- I debatterna i parlamentet är det ofta många talare och extremt kort debattid, så där pratar jag oftast engelska så de flesta som sitter i lokalen ska förstå. Det finns 24 officiella språk som talas av de 28 medlemsnationerna. I parlamentet är talartiderna ofta två-minutersinlägg, ibland bara en minut. Replikerna är aldrig längre än 30 sekunder. I vissa debatter har man inte rätt att ställa mer än en replik, i andra inte alls.
Hur ofta träffas ni 20 svenska EU-delegater? Har ni kanske en gemensam jullunch?
- Nej, vi träffas oftast på bara på flygplatserna. Sedan har vi inte så mycket gemenskap mellan svenskarna utan det blir mer i de stora partigrupperna och om vi sitter i samma utskott. Fast då är inte nationsgränserna viktiga, då är det frågorna som gäller, säger Lars Adaktusson.
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google