fredag 10 juni 2016 07:07
KOLLEKTIVTRAFIKPLANER. I onsdags kom trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till Skogshem & Wijk, inbjuden av Företagarna Lidingö och Lidingö Näringsliv, för att tala om kollektivtrafikplaner och Spårväg City.
Kristoffer Tamsons gjorde först en grundlig genomgång av trafikläget i Stockholms län,det område som näst efter Oslo växer mest i hela Europa, med en årlig inflyttning av 40 000 personer. År 2040 beräknar man att det bor 3 miljoner människor i länet.
Några siffror: 800 000 personer gör varje dag 2,8 miljoner resor med SL. Enbart stombuss 4 har cirka 60 000 resenärer per dag, SJ i hela landet har 80 000resenärer per dag. Gärdets tunnelbanestation har fler av- och påstigande per dag än Göteborgs central.
Det som är aktuellt för Lidingö är diskussionen om förlängning av tunnelbanan från Ropsten till Lidingö centrum. För knappt ett år sedan bad Sverigeförhandlingen Lidingö stad ta fram underlag för en diskussion om att bl.a. dra tunnelbana till ön, se Lidingösidan 4 september 2015.
Det viktigaste under förhandlingarna är begreppet "bostadsnytta", alltså hur många bostäder som Lidingö vill bygga för att få tunnelbana till ön. Andra viktiga faktorer är vad Stockholms stad vill göra med Ropsten och vad Lidingö vill med Lidingö centrum. En sammankoppling av Lidingöbanan och tunnelbanan i Lidingö centrum kräver en kostnadseffektiv lösning.
- Är det värt pengarna? Vad innebär det för konsekvenser? Det är en komplicerad historia, sa Kristoffer Tamsons.
- Jag tror inte att man, parallellt med att dra tunnelbanan till Lidingö centrum, samtidigt diskuterar en förlängning av Lidingöbanan vidare inåt stan, som Spårväg City. Varför inte? För att de två alternativen tar ut varandra i restidsnyttor.
- Vad innebär det i förlängningen? På vilket sätt ska vi trafikförsörja nya Norra Djurgårdsstaden, väl medvetna att de ligger efter sin tidsplan vad gäller inflyttning, bostäder och arbetsplatser? Här behöver vi göra ett omtag.
- Vi kommer inte kunna ta upp en fråga som rör Spårväg Citys förlängning till Norra Djurgårdsstaden eller en ihopkoppling till Lidingöbanan förrän efter år 2020. Det har vi en bred överenskommelse om i landstinget. Där ligger frågan här och nu, slog Kristoffer Tamsons fast.
- Sverigeförhandlingens resultat blir väldigt avgörande för vilken typ av kollektivtrafik vi ska ha när det gäller Lidingö. Vi har inte svaren idag. Det finns många frågetecken kring finansiering, sträckningar, restidsnytta, bostadsbyggande, arbetsplatser och annat.
- Man får komma ihåg att vi nu befinner oss i ett förhandlingsläge, därför ska man vara försiktig, avslutade Kristoffer Tamsons.
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google