måndag 30 mars 2015 22:13
Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet lämnade Centerpartiet in en interpellation om fallolyckor som inträffar på Lidingö. Christina Wahlström undrar vad staden kan göra för att mer aktivt förhindra fallolyckor bland de äldre, som varje år drabbar cirka 300 lidingöbor över 80 år.
Här är motionens text:
Nästan 300 lidingöbor över 80 år läggs in på sjukhus per år pga. fallolyckor enligt "Öppna jämförelser 2014". Det är SKL och Socialstyrelsen som samverkar för att publicera Öppna jämförelser i form av kvalitet, resultat och kostnader som kommuner, landsting och regioner ansvarar för. Detta kunde vi läsa om i Lidingö Tidning för några veckor sedan och att Lidingö ligger bland de sämsta i landet, plats 276 av 290 kommuner.
Fallolyckor är i särklass den vanligaste olycksorsaken i vårt land. De flesta fallolyckor sker inomhus på plant golv. Utomhus, vet vi alla, att det beror på halkan. Det är 20.000 per år i hela Sverige som drabbats av fallolyckor på grund av bl.a. bristfällig snöröjning, dåligt gatuunderhåll, snövallar m.m.
På Lidingö har i år ett 100-talet klagomål inkommit till tekniska förvaltningen. Enligt Omsorgs- och socialförvaltningen har staden inte någon policy för skadeförebyggande arbete. Däremot sker ett förebyggande arbete genom en Äldrelots, som är anställd av kommunen. Äldrelotsen gör hembesök hos de som fyllt 80 år, information, hänvisning till primärvårdsrehabilitering, fixartjänst och möjlighet till fysiska aktiviteter. 2014 genomfördes ca 125 hembesök och ca 800 personer erhöll fixartjänster. Fixartjänsten bistår de äldre genom att byta glödlampor och gardiner mm och på så sätt förebygger fallolyckor.
Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga ordföranden i Omsorgs- och socialnämnden:
- Vad kan göras mera för att Lidingö mera aktivt ska förhindra fallolyckor för de äldre och förbättra placeringen i Öppna jämförelser?
- Är staden beredd att ta fram en handlingsplan/verksamhetsplan/policy för förbättra det skadeförebyggande arbetet?
- Vad kan göras för att förbättra framkomligheten för de äldre i stadens utomhusmiljöerna som t.ex. snö- och isfria trottoarer.
- Är staden beredd att förstärka möjligheten att få del av Fixartjänster och mer resurser till fria hjälpmedel?
Lidingö den 19 mars 2015
Christina Wahlström (C)
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google