Väder Lidingö

Lidingö fredag 5 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

C - en röst för en öppen och grön folkkyrka

onsdag 6 september 2017 00:01

På Lidingö ställer Centerpartiet upp i kyrkovalet med flera kandidater som är engagerade i församlingen. Partiets vision är en öppen, hoppfull och grön folkkyrka dit alla alltid ska kunna komma. I nedanstående inlägg utvecklar Julian Kaijser, Maylie Flodmark och Magnus Magnusson sina ståndpunkter.

Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka med många viktiga uppgifter att fylla. Med sina oräkneliga körer, ungdomsgrupper, syjuntor och allt där emellan, är kyrkan en naturlig del av många svenskars vardag. Till kyrkan ska alla alltid kunna komma, i livets olika skeden, i tro och tvivel, för att söka Gud och växa som kristen och som människa.

I kyrkovalet ställer Centerpartiet upp för att vi vill vara med och ta ansvar för Svenska kyrkan som en folkkyrka, öppen för alla. Det ska inte spela någon roll om man är van kyrkobesökare eller på besök för första gången; alla ska känna sig välkomnade och sedda i kyrkan.

På Lidingö ställer Centerpartiet upp med flera kandidater som är engagerade i församlingen och som har god insikt i församlingsarbetet och hur det kan utvecklas ytterligare.

Vi föreslår följande:
Vi vill värna kyrkan som mötesplats. Gudstjänster, öppna förskolan, konfirmand- och ungdomsarbetet, körer, kyrkfika och andra sammankomster är de mötesplatser som utgör grunden i församlingens arbete.

Vi vet att de unga är kyrkans framtid och nutid. En förutsättning för att fortsätta med ett aktivt ungdomsarbete är att många blir konfirmerade på Lidingö.

Vi föreslår därför kostnadsfria lägerkonfirmationer; konfirmationen får inte bli en kostnadsfråga.

I det sociala arbetet är det viktigt att diakonernas möjlighet att hjälpa människor får fortsätta, särskilt omtanken om och mötesplatserna för äldre. Arbete bland socialt behövande är och förblir ett område där kyrkan ska vara en hjälpande hand i samhället.

Vi vill fortsätta stödja den musikaliska verksamheten i kyrkan. Körer, kyrkomusik och konserter engagerar alla åldrar och utgör en naturlig mötesplats för Lidingöborna.

Vi vill att Svenska kyrkan och Lidingö församling ska vara en föregångare i sitt miljöarbete. Ansvar för vår jord förutsätter att vi väl brukar våra tillgångar - inte förbrukar dem.

Delar du vår vision om en öppen, hoppfull och grön folkkyrka - Gå då och rösta på oss i kyrkovalet den 17 september!

Julian Kaijser, Maylie Flodmark, Magnus Magnusson
Centerpartiet Lidingö

Dela C - en röst för en öppen och grön folkkyrka

Kommentarer

Anders Lydén 2017-09-07 12:16

Redaktörens artiklar och kommentarerna här är missvisande. Så även församlingens broschyr. Det nämns inte att det är val till tre nomineringsgrupper: kyrkofullmäktige lokalt, stiftet och kyrkomötet. Lokalt finns bara fem partipolitiska grupperingar (Borgerligt alternativ är en avknoppning från M) att välja bland. I de övriga två valen finns också bl.a. de tre opolitiska grupperna med sina kandidater där t.ex Frimodig kyrka är en. Se kyrkovalets hemsida. Kyrkan ska vara opolitisk!

Birgitta Olsen 2017-09-07 09:00

Det finns inga politiska partier i kyrkovalet. Det är nomineringsgrupper. Vissa nomineringsgrupper har valt att behålla namnet som fanns innan nomineringsgrupper uppstod. Iochmed detta är ganska nytt med nomineringsgrupper så verkar de vara politiska men om ett par val så kommer nog den kopplingen försvinna. Se bara till att rösta på kyrkovalet så rätt grupp får flest röster. Vilken grupp som är rätt är upp till varochen.

Carl-Johan Schiller 2017-09-06 16:22

Hej och tack för frågan!

Det spelar roll för kyrkan är idag en fristående organisation. Varför ska politiska partier bestämma över en sådan? Jag tycker att politiska partier bestämmer tillräckligt mycket i det här landet ändå, vilket jag antar får ses som en hyfsat liberal och frihetlig åsikt. :)

Givetvis är det ett större problem med fanatiska religösa åsikter i politiken än politik i kyrkan (eller någon annan organisation) men för mig som är en vän av frihet är detta helt enkelt fel.

Vill också påpeka att jag aldrig har sagt att det är ett "lika stort problem" utan att både företeelserna var problem.

Mvh,

Carl-Johan Schiller

Johan Andersson 2017-09-06 15:56

Carl-Johan, vad en grupp individer gemensamt kallar sig (i detta fallet Centerpartiet) kan ju knappast vara en stor fråga. Det viktigaste måste ju vara vad dessa individer förespråkar.
Så menar du verkligen att politiska värderingar (ex liberala) i kyrkan är ett större problem än religiösa värderingar (ex kristna) i politiken..?

Carl-Johan Schiller 2017-09-06 08:53

Vissa av Centerns förslag är säkert bra men det är ändå problematiskt med politiska partier i kyrkan. Religion och politik är två skilda saker och därför borde de politiska partierna hållas utanför kyrkan och vice versa.

Carl-Johan Schiller (kd)

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google