Väder Lidingö

Lidingö onsdag 1 februari 2023 v. 05

Senaste kommentaren - Se fler

63 dagar efter valet: Nu ingår även Liberalerna i majoriteten på Lidingö

söndag 11 november 2018 22:08

M+LP+L+KD STYR LIDINGÖ. Ikväll blev det klart att den tidigare politiska majoriteten med Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna, som kom i minoritet efter valet, åter blir en majoritet genom att Liberalerna från nu ingår i den styrande koalitionen. Sammanlagt får de fyra partierna 29 mandat av fullmäktiges 51. Alla partierna får också ett heltidsarvoderat kommunalråd, så där blir det ingen ändring från perioden 2014-2018 (*se även nedan de svar som partierna lämnade före valet). Vilket parti som tillsätter oppositionsrådet på Lidingö är inte klart. Att Liberalerna nu ingår i majoriteten är ingen överraskning sedan Centerpartiet deklarerat att det var för stora åsiktsskillnader vad gällde gymnasiefrågan och hur öns idrottsanläggningar ska utformas.

De fyra partierna tar hand om olika områden. Moderaterna kommer ha ordförandeposterna i kommunstyrelsen, miljö- och stadsbyggnadsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden. Lidingöpartiet fortsätter att ha ordförandeposten i omsorgs- och socialnämnden, Liberalerna får ordförandeposten i utbildningsnämnden och Kristdemokraterna tar hand om ordförandeposten i teknik- och fastighetsnämnden.

I ett gemensamt majoritetsprogram skriver partierna att de har fyra viktiga prioriteringar för Lidingö som ska vara vägledande under mandatperioden: att stärka verksamheterna, en sund kommunal ekonomi, en varsam och balanserad byggpolitik samt en förbättrad dialog med lidingöborna.

Den fråga som varit den mest diskuterade men minst synliga under den senaste mandatperioden är stadsutvecklingen. Ingenting har t.ex. hänt utåt under fyra år vad gäller Lidingö centrum. Nu utlovar den nya breda majoriteten att man kommer fokusera på tre projekt under den kommande mandatperioden vad gäller stadsutveckling.

Lidingö centrum, där nya detaljplaner tas fram i samverkan med ägaren Grosvenor Europe. Den nya majoriteten ska även ta fram en ny detaljplan för Rudboda centrum för att där göra "en småskalig uppgradering". Även arbetet med Högsätra ska påbörjas. Där prioriteras en ny detaljplan för idrottsområdet. Utöver dessa tre projekt ska Canada bygg-tomten vid Kyrkviken planläggas för nya villafastigheter. Den nya simhallen, som blir 25 x 25 meter efter att Liberalerna nu anslutit sig till majoriteten, ska byggas under mandatperioden "i nära samarbete med Lidingös idrottsföreningar".

Lidingösidan återkommer med fler punkter ur det nya majoritetsprogrammet och med kommentarer.

- o - o - o -

* I samband med de partiintervjuer som Radio Lidingö och Lidingösidan gjorde före valet ställdes flera frågor till alla partier. En fråga löd "Hur många kommunalråd behöver det vara efter valet (och här räknar vi inte in oppositionsrådet)?"

Här är partiernas svar:
C - Max 2
M - Förhandlingsfråga men det bör vara 2.
S - 1
MP - Helst 2, max 3
L - Förhandlingsfråga, men 1, Liberalernas
LP - Det bör vara 3
V - Betydligt färre än idag
SD - 3
KD - Det går inte att svara på den frågan

Dela 63 dagar efter valet: Nu ingår även Liberalerna i majoriteten på Lidingö

Kommentarer

Patrik Johansson 2018-11-12 00:01

Vart inte optimalt, men går att leva med, glad för att MP och C hålls utanför.

Per Lilja 2018-11-11 22:15

Bättre än Centerpartiet men varför i hela fridens namn gick det inte att köra utan "Liberalerna"? Hyggligt stark minoritet utan dessa..

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google