Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

3,9 miljoner mer till öns politiker

söndag 25 november 2018 11:41

BUDGET 2019. 2,4 miljoner kronor mer för den centrala politiska organisationen under 2019. Det förslaget är en uppräkning från 2018 med 15 procent. Dessutom anslås ytterligare 1,5 miljoner kronor för ökade kostnader för den centrala politiska organisationen. Totalt kommer politikerna att kosta skattebetalarna 18,2 miljoner kronor. I morgon och tisdag ska Lidingös kommunfullmäktige ta ställning till förslaget när stadens budget för 2019 debatteras. Den centrala politiska organisationen består av kommunfullmäktige, kommunstyrelse, revisorer, överförmyndare och valnämnd.

Det finns ett reglemente, det senaste från 2017, om ekonomiska villkor för förtroendevalda som reglerar hur arvoden ska beräknas enligt olika modeller. En arvodesberedning utses vid varje ny mandatperiod. Beredningens uppgift är att föreslå arvoden enligt de olika beräkningsmodellerna. Till exempel ska kommunstyrelsens ordförande (KSO) ha ett arvode som motsvarar 65 procent av ett statsrådsarvode. Stadens nye KSO Daniel Källenfors (M) fick när han tillträdde 1 augusti ett arvode på 88.400 kronor per månad. De övriga kommunalråden, Birgitta Sköld (LP) och Carl-Johan Schiller (KD) har 66.300 kronor per månad. Amelie Tarschys Ingre (L) har som oppositionsråd fram till den nya politiska uppgörelsen ett månadsarvode på 44.200 kronor per månad.

Ordförandena i de olika nämnderna ska enligt reglementet ha sju procent av statsrådsarvodet, det vill säga 9.520 kronor per månad.

Om budgeten går igenom vid fullmäktiges möte på måndag och tisdag så är det troligt att kommunalrådens och övrigas arvoden, inom den centrala politiska organisationen, kommer att räknas upp rejält. Hur pengarna och arvodesprinciperna blir fördelade redovisar Lidingösidan så snart beloppen är klara.

Arvodesberedningen består idag av ordförande Solveig Fröberg (M), vice ordförande Hans Christner (KD), samt ledamöterna Torsten Engevik (L) och Helena Lundberg (MP).

Text: Susann Thorngren

Dela 3,9 miljoner mer till öns politiker

Kommentarer

Eva-Lotta Arvidsson 2018-11-26 15:42

Dags att byta ut "Hälsans Ö" mot "Välkommen till Crazy Town?

Om man läser "majoritetens" budgetförslag rätt, så ökas antalet kommunalråd till 4. Alla dessa kan se fram emot en fin löneutveckling med månadslöner runt 80.000 kronor/månad ( pensionsdelen oräknad), förutom herr KSO som får strax över 100.000 kronor(!). Lägg till det att man också har lagt in en liten "kudde" för att också kunna avlöna en ansvarig för moderaternas "idrottsråd", så ser man att kostnaden för den innevarande mandatperioden ökar betydligt. Samtidigt sänks skatten med 20 öre. Det liknar väldigt mycket en klassisk moderat-politik av en typ som jag trodde att man inte skulle våga utmana Lidingöborna med, där var och en betalar för sig och där man ogenerat yttrar att "föreningarna mår bäst av att utvecklas i frihet".

Krister Forsberg 2018-11-26 13:59

I Härryda kommun är moderaterna största parti. Där får KSO, som är moderat, 70 245 kr/mån i lön nästa år. Kommunen är till befolkning lika Lidingö. Inget annat än girighet kan motivera så stor skillnad i ersättning jämfört med två likvärdiga arbeten.

Anders Odéen 2018-11-26 11:26

Hur kommer vi tillrätta med problemet med 4 kommunalråd?
Har det någonsin marknadsförts mot oss lidingöbor? Eller är det ett resultat av de berördas bakgrund på dagis... Alla vill vara Lucia! Gör om och gör rätt och var sparsamma med skattepengarna. Vård, skola och omsorg borde vara prio 1.

paul matell 2018-11-26 08:16

Är det 18,2 milj kr/år med indexuppräkning? Men framför allt vad har kommunalråd för pensionsavtal?
Vi är många som haft uppdrag som fritidspolitiker utan rimlig ersättning. Den bollen gör väl uppdraget extra svårt för kommunalråden.
Under mina 10 år som fritidspolitiker var det många omorganisationer initierade av dåtidens kommunalråd där ersättning vid omplacering/uppsägning och pensionsvillkor var långt bättre jämfört med skattekollektivet som har att försörja politiken. Ska det vara så?

Ulla Ekbergh Levin 2018-11-25 14:48

I Sollefteå kommun har samtliga politiker sänkt sina arvoden-löner, pga den dåliga ekonomin i kommunen. Det nyinvald partiet "Västra Initiativet " genomdrev detta!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google