Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Vittnen såg ubåt vid Bosön

fredag 26 oktober 2018 07:03

ASKRIKEFJÄRDEN. I somras, den 28 juni, vid 09.30-tiden på dagen, såg deltagarna i ett seglarläger som Lidingö Jolleseglare drev på Bosön, ett föremål på Askrikefjärden som liknade en u-båt. Föremålet filmades när det var på väg i riktning mot Stora Höggarn. Det skriver DN.se idag i en stor artikel.

Enligt DN:s beskrivning bör observationen har gjorts ungefär där den röda pricken placerats av Lidingösidan på denna arkivbild.Enligt DN:s beskrivning bör observationen har gjorts ungefär där den röda pricken placerats av Lidingösidan på denna arkivbild. Karta: SCB. Markeringen vid Bosön och möjlig observationsplats ditsatt av LidingösidanKarta: SCB. Markeringen vid Bosön och möjlig observationsplats ditsatt av Lidingösidan

Seglarläget med barn i åldern 8-13 år var i full gång och ett 20-tal optimistjollar var ute på fjärden, när en av seglingsintruktörerna såg hur det började bildas bubblor i vattnet bakom en av följebåtarna, skriver DN. Flera barn och ledare skrek att de såg någonting svart i vattnet. En av instruktörerna såg något större, kantigt i vattnet – kanske bara en halv meter över ytan.

En annan av instruktörerna såg en stund senare att det kommit upp en stor ubåt där bubblorna befunnit sig. Han ser ett ubåtstorn från sidan, fyra till sex meter långt och cirka två meter högt, med flera antenner. Den är väldigt nära land och det känns helt verklighetsfrämmande.

Instruktörerna berättar för DN hur de såg farkosten gå i sakta fart med tornet synligt i cirka 20 minuter. De såg med blotta ögat hur den blev mindre och mindre tills inte längre syntes i farleden bort mot Karlsudd i öster.

Det var ingen svensk militär ubåt som instruktörerna såg. Försvarsmakten bedrev ingen verksamhet i Askrikefjärden när observationens gjordes, skriver DN.

Dela Vittnen såg ubåt vid Bosön

Kommentarer

Björn Lundqvist 2018-10-29 02:52

Anders, att ryssarna tidigare har bedrivit ubåts aktiviteter runt Lidingö, är ju inget nytt. Att det också har simmat omkring ryska dykare i vattnen runt ön, är heller inget nytt.

Och eftersom försvaret säger sig veta vad det var och sen inte vill gå ut offentligt och berätta vad, så får man väl ändå anta att det var en ubåt. Sen är ju frågan om det var en Nato båt eller grannen i öst som var här, det får vi nog aldrig veta.

Vad vi dock vet, är ju att vi här i Sverige knappast har något ubåts försvar längre. Dörrarna är nu ganska vidöppna.
80-talets resurser är för länge sedan bortsopade av olika regeringar.

Anders Bergstedt 2018-10-26 08:38

Efter redovisningen av alla ryska etableringar på Lidingö har vi kanske förklaringen till observation av misstänkta ubåtar just runt Lidingö. Det var ju nu ett väldigt tydligt foto och närheten till ryske ambassadörens bostad är ju häpnadsväckande !

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google