Väder Lidingö

Lidingö fredag 7 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Var nyfiken när du blir äldre

söndag 20 maj 2018 23:19

ÅREN GÅR. "23 saker som jag vill att ni påminner mig om när jag blir äldre". Så heter en ny bok som journalisten Hanne Kjöller skrivit. Den handlar om att saker och ting förändras när man blir gammal. Men när blir man "gammal" idag? Vid 80 år? Eller när man "tröttnar"? Om detta talade hon vid sitt besök på Akademibokhandeln i Lidingö centrum i veckan.

Hanne Kjöller talade om sin nya bok, på Akademibokhandeln.Hanne Kjöller talade om sin nya bok, på Akademibokhandeln.

Hanne Kjöller, 53, googlade för att hitta en definition av "gammal" och hittade bara en artikel. Man kan vara "yngre äldre" om man är mellan 65 och 79, sedan är man "äldre äldre", men inte "gammal". Partiet Liberalerna skriver i sina skrifter att man är "årsrikare" om man är gammal. Är man yngre är man - "årsfattig". Man borde få bli gammal någon gång, tyckte Kjöller.

- Tidigare kunde jag komma ihåg var, och till vilken person, jag sagt saker, men redan nu har det blivi svårare.

Att man ska träna fysiskt för att hålla både hjärnan och kroppen igång är det ingen som ifrågasätter. Den idag 105 år gamla Dagny Karlsson, landets äldsta bloggare, har slutat springa, men går istället långa promenader och kör lite armhävningar för att hålla fysiken i trim.

- Det viktiga är att man gör något och det gäller även att vara aktiv socialt. Fyll på med nya bekantskaper, sa Kjöller, en uppmaning som lät enkelt. Lär dig nya språk, studera på universitet, med andra ord "use it or lose it". Och gör allt som är skitjobbigt själv, som städning och matlagning, för man blir inte piggare av att "sunka ner sig". Tänk på Stilla Havs-laxen som dör efter sin första kärleksnatt och inse att det faktiskt finns många år efter de fertila.

Hon började skriva boken när hon hörde sig själv, på frisörens fråga hur hon ville ha håret, säga "vad som helst bara det inte är tantigt". Måste det vara så här, att ha en "neggig" inställning och hur förändras man när man blir äldre? Kan man påverka inställningen och hur beter man sig i så fall?

Ett trettiotal åhörare hade kommit.Ett trettiotal åhörare hade kommit.

- Var nyfiken! Gör något av egen fri vilja! Ansträng dig och håll kontakt med vänner. Övervinn tröskeln inför resor!

Vi är väldigt åldersfixerade i Sverige, och man kan tycka att det nästan är genant med den som försöker låtsas vara yngre än den är, bara för att andra ska tro att man är yngre. Och detta med att "alla" ska vara tjejer. Hanne Kjöller vill vara kvinna och hon tycker man ska våga säga sin ålder.

- Ordet "gammal" är inte så belastat som många tycks tro. Så låt oss visa förnöjsamhet när vi blir äldre, sa Kjöller och de runt trettio åhörarna nickade instämmande.

Och som avslutning blev det boksignering.Och som avslutning blev det boksignering.

Dela Var nyfiken när du blir äldre

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google