Väder Lidingö

Lidingö tisdag 25 september 2018 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Margaretha Hellman 24 sep 13:18 om V: Om främlingsfientliga stängs ute är vi öppna för samtal med (M)

Torsviksdammen ska rivas och byggas upp

fredag 6 oktober 2017 12:18

ETT NYTT FÖRSÖK. "Snart är tekniska förvaltningens upprustning av Torsviksparken klar." Så började Lidingösidans artikel den 21 november 2014, efter att dammen rustats upp. Men Torsviksdammen har aldrig rustats färdig. Vid slutbesiktningen i oktober 2014 (för tre år sedan) noterades att vattnet i dammen började sina, och statyerna med sjölejonen fick det alltmer torrt om fenorna. 2015 började Lidingö stad en diskussion med konsulten Tyréns AB om varför vattnet försvann.

Den torra Torsviksdammen med sjölejonen till höger. ArkivbildDen torra Torsviksdammen med sjölejonen till höger. Arkivbild

Det visade sig att när man lagt ut makadam på den tätande gummiduken så jämnades allt till med en hjullastare, varpå den tätande gummiduken gick sönder. Och där har frågan befunnit sig sedan dess. Se t.ex. Lidingösidans artikel 26 april 2016.

Men vid teknik- och fastighetsnämndens senaste möte beslutade man följande, för att försöka få ordning på dammen:
Dammen ska rivas och byggas upp igen. En ny byggentreprenad har startats. Under rivningen ska man leta efter orsaken till läckan. När man konstaterat detta kan man gå vidare och får klart vilken part som tidigare gjort fel. "Förhoppningsvis (kan det) leda till ekonomisk kompensation."

Upphandlingen av byggentreprenaden är nu genomförd och Lidingö stad kan skriva avtal med Becthel Entreprenad AB. Kontraktssumman uppgår till 962 125 kronor exklusive rivning som är upphandlad på löpande räkning. Uppskattad kostnad för rivningen är 390 000 kronor. Avtalstiden för rivning och återuppbyggnad av Torsviksdammen startade den 1 oktober och pågår till den 1 april nästa år, med möjlig förlängning av ett år.

Utöver det görs vissa mindre tillägg och justeringar från förra ombyggnationen. Denna kostnad kommer staden att stå för.

Skiss över Torsviksdammen. Illustration: Lidingö stadSkiss över Torsviksdammen. Illustration: Lidingö stad

Dela Torsviksdammen ska rivas och byggas upp

Kommentarer

Micke Böckman 2017-10-10 21:32

Lägg inte ner några mer pengar på detta misslyckade projekt utan ibland är det bästa att bara gå vidare.

Jonas Persson 2017-10-07 17:57

Vilken klockren och smart grej detta! Som skattebetalare är det extra härligt när våra medel förvaltas väl och här har vi ju ett projekt som överlevererar verkligen - denna kostnadsexplosion är ju bara 1,5 MSEK i jfr med cykelbanor på Norra Kungsvägen som byggdes och revs utan någon nytta alls. Här får vi ju i vart fall behålla vattnet i dammen fler fåglar och brödkastande personer! Sen prioriteringar - detta har ju givetvis ett totalt övertag över andra utgifter i staden för hur vore det om detta fick anstå - det hade ju blivit kris givetvis!! Ett bullerskydd på annat ställe kan ju inte mäta sig med denna, återigen, klockrena åtgärd. Sen att det blev fel och att pengarna dessutom rinner mellan fingrarna får vi skattebetalare ju bara ta.. jag vet att tekniska nämndens ledning med sin ordföranden är så totalfokuserade på detta - det vi ser är bara några 10-tal miljoner som råkar gått snett och några prioriteringar som blev fel. Beslutsprocesserna bakom är helt konsistenta - när man kollar lite saknas beslut och protokoll och beslutsvägarna är luddiga men tro mig - allt är i ordning - vill någon som läser detta få belägg så kan ni läsa om buller vid Gåshagaleden - en fråga som till skillnad från en ankdamm inte har prio i vår kompetenta nämnd.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google