Väder Lidingö

Lidingö torsdag 21 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Tio bostadsinbrott på Lidingö under sex veckor

torsdag 5 juli 2018 09:14

POLISRAPPORTEN. Under de senaste sex veckorna har polisen fått sex anmälningar om inbrott i villor och radhus och fyra anmälningar om inbrott i lägenheter på Lidingö. Samma period 2017 anmäldes 26 villainbrott och 3 lägenhetsinbrott. En (1) bilstöld plus 23 bilinbrott anmäldes, 16 av dem stölder av takboxar, däck, rattar och instrumentpaneler. 3 motorcyklar, 13 mopeder och 41 cyklar anmäldes också försvunna under samma period. Dessutom anmäldes 8 "båtbrott": 2 stulna båtar och 5 stölder från båtar plus ett försök att stjäla en vattenskoter på släp. Så ser kommunpolis Fredrik Walléns sammanställning ut på Lidingö för perioden 25 maj till och med 4 juli.

Bostadsinbrotten
Under perioden gjordes 425 polisanmälningar i Stockholms län som bostadsinbrott. Under 2017 var motsvarande siffra 622 anmälningar.

Villainbrotten på Lidingö:
* Fredag 180601, ”förmiddagen”, Gösvägen . ”Via altandörren”.
* Fredag 180608, ”under dagen”, Mjölnarstigen. ”Avlyft terrassdörr”.
* Fredag 180608, ”under dagen”, Högbergavägen. ”Uppbruten altandörr”.
* Onsdag 180613, ”under eftermiddagen”, Ängsklockevägen. ”Uppbruten ytterdörr”.
* Mellan fredag 180223 och lördag 180623, Hererudsvägen. ”Lirkat upp fönster”.
* Måndag 180625, cirka klockan 10. Apelvägen. ”Via källarfönster”.

Lägenhetsinbrotten på Lidingö:
* Mellan torsdag 180531 och måndag 180604, Larsbergsvägen. ”Låsslunga (eller motsv. teknik) via brevlådeinkastet.
* Fredag 180629, ”under dagen”, Klippuddsstigen. ”Uppbruten ytterdörr”.
* Fredag 180629, under dagen/tidig kväll”, Agavägen. ”Uppbruten ytterdörr.
* Mellan måndag 180618 och lördag 180630, Larsbergsvägen. ”Uppbruten ytterdörr”.

Vid inbrottet på Larsbergsvägen, månadsskiftet maj-juni, användes troligen en så kallad ”låsslunga”. Att öppna en lägenhetsdörr genom att gå in med detta verktyget, se bilden, är en mycket väletablerad inbrottsmetod, känd lika länge som vi haft brevlådeinkast och ytterdörrslås med vred på insidan. Metoden omöjliggörs dock enkelt genom en kåpa över vredet.

"Låsslunga". Foto: Polisen"Låsslunga". Foto: Polisen

"Grannsamverkanstänk”, vaksamhet och beredskap att larma vid pågående brott, ledde den 25 juni klockan 10.15 till att ett inbrottsförsök i en villa på Roskullsvägen avbröts. "Sannolikt skedde försöket strax efter inbrottet på Apelvägen samma dag, skriver Fredrik Wallén. Även ett försök till lägenhetsinbrott på Larsbergsvägen torsdagen den 31 maj avbröts när det upptäcktes och polisen larmades. Vid dessa tillfällen flydde gärningsmännen när de förstått att de blivit upptäckta. De eftersöktes av utryckande polis, men hann försvinna från brottsplatserna".

Bilddelsstölder, övriga bilbrott samt cykelstölder
Under mätperioden anmäldes totalt 1326 bilinbrott i Stockholms län. Minst 424 av dessa rörde stölder av bildelar. På Lidingö anmäldes alltså 23 bilinbrott, 16 av dessa gällde bildelar. Endast en bil stals på Lidingö under perioden.

Bilstölderna sker i princip uteslutande nattetid men föregås av rekognosering dagtid. Ingen av de aktuella stölderna på Lidingö har upptäckts vid själva brottstillfället. Det cirkulerar olika metoder bland bilddelstjuvarna för att tekniskt manipulera larm- och låssystem på nya bilar. Generellt lyckas man dock inte starta bilen.

Ibland har gärningsmännen tillgång till mer exklusiv bilbranschutrustning avsedda för märkesverkstäder i form av olika ”kodavläsare”, ”nyckel-programmerare” mm. men det finns åtskilliga exempel där gärningsmännen helt enkelt krossat sidorutan, böjt sig in och monterat loss panel och ratt. Stöldsskyddsmärkning på ratt, instrumentpanel, takbox, lyktor etc. förebygger stölder, liksom märkning med dekaler och ett högt ljudande larm.

På ön anmäldes under perioden 13 mopedtillgrepp och 41 cykelstölder. I Stockholms län stals 265 mopeder och hela 2554 cyklar. I synnerhet vad gäller nyare cyklar är stölderna generellt organiserade och cyklarna säljs vidare. Även här upptäcks stölderna ofta först i efterhand. Men, gör polisanmälan snarast och ha då ramnummer/chassinumret uppskrivet hemma.

Båtmotorstölder och båtbrott i övrigt
Under perioden från den 25 maj har 70 båtmotorer anmälts stulna enbart i Stockholms län. 315 i hela riket. Det finns dock inga stöldanmälningar av just båtmotorer på Lidingö. Däremot finns åtta "båtbrott" anmälda: Två stölder av motorbåtar, ett försök till tillgrepp av en vattenskoter på släp samt fem stölder från båtar. På Lidingö finns en etablerad tradition att båtklubbarna bevakar sina hamnar, vilket sannolikt förebygger många stölder.

”Sommarbedragarna”
En mängd olika varianter av ”lurendrejerier”, allt ifrån försök att sälja undermåliga och/eller helt onödiga tjänster till uppenbara bedrägerier och stölder är aktuella för närvarande i hela Stockholms län, skriver Fredrik Wallén. De som på olika sätt försöker tjäna pengar på detta inriktar sig gärna på äldre personer. Det är en kontinuerlig problematik året runt. Det kan handla om ”asfaltsläggare”, ”fasadtvättare”, ”mattförsäljare”, ”falska fastighetsskötare” mm. Inrapporteringarna är dagligen återkommande från i första hand villa- och radhusområden i hela stockholmsregionen.

Dela Tio bostadsinbrott på Lidingö under sex veckor

Kommentarer

Anders Bergstedt 2018-07-05 10:14

Det är ju glädjande att bostadsinbrotten har gått ner kraftigt. Jag skulle vilja se en jämförelse första halvåret 2018 jämfört med första halvåret 2017 på Lidingö,Stockholms stad och Stockholms län. Det finns tydliga tecken på att de utländska ligorna gått över till andra stölder.

Beträffande Lidingö så sitter enligt uppgift både 27-åringen och 42-åringen i fängelse. Det är sannolikt förklaringen till att bostadsinbrotten också i Torsviksområdet upphört.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google