tisdag 23 oktober 2018 11:14
500 000 KRONOR. Lidingö stad har fått nästan en halv miljon kronor för öppen verksamhet för nyanlända barn och vårdnadshavare. Pengarna kommer från Länsstyrelsen i Jönköping och ska användas under tiden 1 november i år till sista december 2019.
I dagsläget är det cirka 4 månaders kö till förskolan för de barn som bor i Högsätrahuset; det är också kö till undervisningen i SFI (Svenska för invandrare). Under hösten har Lidingö därför ansökt om extra pengar för att genomföra dagliga aktiviteter i Högsätrahuset där det idag bor 15 familjer med yngre barn. Familjerna har mellan ett och sex barn. Syftet med projektet är att skapa olika aktiviteter i gemensamma lokaler i huset.
Yngre nyanlända föräldrar deltar inte de verksamheter som ordnas ute i samhället, exempelvis kommer man inte till öppna förskolan eller sagostunderna på biblioteket. I längden innebär det att framför allt kvinnor med små barn blir isolerade i sina bostäder.
"Det är särskilt viktigt att stödja kvinnorna i deras försök att skapa nätverk och ta sig ur sin ofrivilliga isolering. Då får de en snabbare väg in i samhället och barnen får en lärande miljö där de ges möjligheter att utvecklas. Och både föräldrar och barn får tillfälle att höra svenska språket och träna svenska", står det i stadens projektansökan.
Nu hoppas Lidingö stad att de extra pengarna ska ge möjlighet till att skapa olika verksamheter där både föräldrar och barn kan delta. Sagostunder, musik- och sångstunder och studiebesök skapar aktiviteter för barnen och nya möjligheter till gemenskap och socialt stöd för föräldrarna. Tanken är att samtliga familjer ska delta och det ska erbjudas aktiviteter fem dagar per vecka.
I detta arbete är öns ideella organisationer viktiga samarbetspartners. Både Rädda Barnen, Nema Problema, Lidingö församling och Vänverksamheten kommer att delta tillsammans med biblioteket, Sagateatern och musikskolan.
För att kunna genomföra verksamheten ansöker Lidingö om pengar till en halvtidsanställning som ska ansvara för planering och genomförande. Efter projekttidens slut ska staden lämna en rapport över hur verksamheten har gått. Om det visar sig att det finns behov för liknande verksamheter i framtiden, hoppas staden att det kan drivas i mindre skala och på ideell basis.
Text: Susann Thorngren
Susann Thorngren 2018-10-25 11:48
Karl William Sokka 2018-10-24 21:25
Björn Hellerstedt 2018-10-23 21:52
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google