Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Olympiabjörkar förnyas

tisdag 6 november 2018 18:34

BREVIK. Idag hördes motorsågar arbeta nära Breviks brygga, vid Västra Allén. Ett tiotal björkar i den s.k. Olympiadungen sågades ned, på Lidingö stads uppdrag. Björkarna hade dött eller var i dåligt skick. Staden vill bevara dungen så redan nästa vecka planteras ett 60-tal nya, och de kommer att ha en diameter på 16-18 centimeter, vilket betyder att de är rätt stora redan från första dagen.

Fällda "olympiabjörkar". LäsarbildFällda "olympiabjörkar". Läsarbild

Flera som bor i Brevik blev helt förfärade när de hörde motorsågsljudet och såg björkarna som föll. Men Eric Rickberg, projektledare från Natur & Skog, kunde ge det lugnande beskedet att björkarna behövde förnyas och att de nu fällda träden körs till Värtans värmeverk för att flisas.

Förklaringen. LäsarbildFörklaringen. Läsarbild Eric Rickberg, projektledare från Natur & Skog. LäsarbildEric Rickberg, projektledare från Natur & Skog. Läsarbild

Men varför heter björkdungen "Olympiadungen"? Vid olympiaden i Stockholm 1912 anlades här en fotbollsplan som skulle användas som träningsplan för framför allt det nordamerikanska laget. På platsen fanns också en höjd- och längdhoppsgrop.

När olympiaden var slut föll planen i glömska. Men det visade sig att matjorden som planen anlades på innehöll stora mängder björkfrön som grodde och på så sätt uppstod en björkdunge, spontant. Lunden har internationella mått för dåtidens träningsplan, 25x50 meter. Och snart är den pigg och frisk igen, efter drygt 100 år.

LäsarbildLäsarbild Dagens skörd. Snart går färden till Värtans värmeverk. Foto: Bengt JanssonDagens skörd. Snart går färden till Värtans värmeverk. Foto: Bengt Jansson

Dela Olympiabjörkar förnyas

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google