Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Nationaldagsfirande med mycket sång och glädje

onsdag 6 juni 2018 23:52

MILLESGÅRDEN. Nationaldagens firande på Millesgården följer sina traditioner vilket känns helt rätt just denna dag. I år blev det en hel timme sånger med Hasse & Tage-texter, välbekanta och alltid aktuella. Sedan blev det Du gamla, du fria, nationaldagstal utdelning av "Årets ängel" och avslut med Lidingösången. Och vädret var perfekt med vindar lagom att få flaggorna att fladdra fint och lite solsnuttar då och då. De drygt 500 som var med under själva ceremonin såg ut att trivas ordentligt.

Göran Swedrup med utmärkelsen "Årets ängel". Fr.v. Carl-Johan Schiller och applåderande "ängeljuryn": Erik Wallin, John Svensson och Evelyn Lewandrowski.Göran Swedrup med utmärkelsen "Årets ängel". Fr.v. Carl-Johan Schiller och applåderande "ängeljuryn": Erik Wallin, John Svensson och Evelyn Lewandrowski. I Millesgårdens bassänger var det full fart med små båtar.I Millesgårdens bassänger var det full fart med små båtar. Sånggruppen Five Live och Jan Allans trio sjöng och spelade Hasse & Tage-musik.Sånggruppen Five Live och Jan Allans trio sjöng och spelade Hasse & Tage-musik.

Ackompanjerade av jazzgruppen Absolut Swing körde många modellbåtar runt i Millesgårdens fontänbassänger, till stor glädje för de barn som kom under de första öppettimmarna. Sedan kom sånggruppen Five Live och Jan Allans trio, som under en timme fick alla att minnas Hasse Alfredson och Tage Danielssons texter till de välkända melodierna. Och Lidingös kulturchef John Svensson läste upp den fortfarande aktuella texten som Tage Danielsson skrev om Harrisburg år 1979, den om den osannolika sanningen.

Och så var det dags för dagens konferencier Carl-Johan Schiller (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande, att be alla delta i Nationalsången. Därefter kom Millesgårdens intendent Maria Wiberg och berättade om den kommande utställningen som startar om tio dagar, men också om succéutställningen med den japanske konstnären Hokusai, som nyss slutade och som sågs av hela 21 000 personer under ett par veckor.

Cirka 500 personer var med vid själva Nationaldagsceremonin.Cirka 500 personer var med vid själva Nationaldagsceremonin. Dagens konferencier var kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD).Dagens konferencier var kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD). Millesgårdens intendent Maria Wiberg talade bl.a. om den kommande 1900-talsutställningen.Millesgårdens intendent Maria Wiberg talade bl.a. om den kommande 1900-talsutställningen.

Lidingöbon och docent i arkeologi Torun Zachrisson höll nationaldagstalet, som blev en historielektion med Lidingö i centrum. Om landhöjningen som givit Lidingö dess form med den djupa Kyrkviken, om "lidingarna", alltså de som bodde vid den ludna viken, den vass- eller gräsbevuxna viken, om "sticklingarna" som bodde vid dagens Tyktorpsväg, om Romarrikets påverkan på Skandinavien med alla föremål och seder som fördes hem av dem som reste dit ner för att vara hjälptrupper till den romerska hären. Man har t.ex. hittat romerska bronsmynt vid bl.a. Kottlasjön. Under 500-talet var segelfartygens tid ännu inte inne, utan man rodde. Lidingö ingick då i territoriet och kustområdet "Roden". Farlederna grundades upp, Mälaren bildades omkring år 1000 och Lidingö fick en alltmer strategisk roll. Innerst i Kyrkviken styrde en jarl på Vikby gård. Lidingö låg nu vid farledernas korsväg, i skärningspunkten. Det är något vi ska tänka på, att ha en blick inåt men också ha utblickar en sådan här dag. Det stämmer till eftertanke att minnas dem som lämnat spår här under tiden gång. Det gör att man kan både känna sig lite större och mindre på samma gång, avslutade Torun Zachrisson.

Torun Zachrisson höll Nationaldagstalet.Torun Zachrisson höll Nationaldagstalet. Göran Swedrup och alla andra sjöng "Vårfunderingar"Göran Swedrup och alla andra sjöng "Vårfunderingar"

Utmärkelsen Årets ängel delades sedan ut till en av Lidingös stora musikprofiler, Göran Swedrup, som under sina 47 år som musiklärare på ön även hunnit med att skriva många sånger tillsammans med bl.a. Lennart Hellsing, och varit Lidingösymfonins dirigent. (Läs mer om motivering på denna länk.)Efter överräckandet av vandringsstatyetten (trumpetblåsande ängel av Carl Milles) sjöng hela publiken tillsammans Swedrups "Vårfunderingar" innan det var dags för Nationaldagskören att avsluta med några svenska körvisor och Lidingösången, som även den sjöngs unisont.

Och sedan kom Nationaldagskören under ledning av Pär Jonsson...Och sedan kom Nationaldagskören under ledning av Pär Jonsson... ... och stod han inte där också och sjöng, Göran Swedrup.... och stod han inte där också och sjöng, Göran Swedrup. Så här glad är Årets ängel.Så här glad är Årets ängel.

Dela Nationaldagsfirande med mycket sång och glädje

Kommentarer

Inger Grimlund 2018-06-09 16:36

Vilken strålande dag vi fick uppleva - inte minst tack vare Hasse och Tages härliga musik och texter. Livslust, glädje, humor framförs av Five Live med Anna Skagersten i täten.
Vilken toppen- tjej!
Jag är glad att jag kom i god tid kl 14 så jag inte missade härligheten!
Nyligen fick jag uppleva hennes musik och sång i Ansgarskyrkans vårkonsert - är det någon som är värd en Årets ängel så är det hon!
Göran Swedrup var årets glada ängel och jag förstår att hans arbete med barn och ungdom betytt mycket - så sjung svenska folk! Kanske "För kärlekens skull" som Ted Gärdestad sjöng så skönt - nu från en oskyldigt blå himmel!
Tack för musiken! Och tack Millesgården som bjöd på kalaset.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google