Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Musikskolan nådde målet

fredag 28 december 2018 00:01

INGEN KÖ LÄNGRE. Den 20 december nådde Lidingö Musikskola det mål som stadens politiker formulerade i budgetdirektiven för 2018. Man bad Musikskolan utöka till 1400 elevplatser samt förkorta kötiden. Målet nåddes för en vecka sedan med en liten råge, på terminens sista dag - antalet elever är nu 1402 stycken.

Musikskolans chef Lena Söderström håller alltid dörren öppen för nya elever.Musikskolans chef Lena Söderström håller alltid dörren öppen för nya elever.

- Vi upplever ett stort engagemang och stöd för vår breddade verksamhet, samtidigt som vi tar väl hand om dem som redan är inne i verksamheten. Det säger Musikskolans chef sedan nästan fem år, Lena Söderström. 2014 hade Musikskolan cirka 1000 elevplatser och 2015 stod ungefär 1000 elever i kö.

- Från i höst är kösystemet borta och det finns fortfarande lediga platser, så alla har chansen via vårt digitala bokningssystem. Och vi ser redan att det blir flera bokningar i vår. Vi tog uppdraget på fullaste uppdrag, trots att vi fick ett mindre anslag per elev för att utöka. Nu har vi sprängt målsnöret.

- Politikerna ändrade på förutsättningarna men gav oss den tid som behövdes för att kunna vända trenden. Vi behövde inte göra allt under en natt utan fick tid att jobba målmedvetet för att kunna hålla kvalitén under hela förändringsperioden.

- Genom att ha kvar det som är så efterfrågat – en anpassad metodik med enskilda lektioner, lektioner för två eller för en liten grupp, men utökat utbudet till en större grupp, har vi kunnat ta emot alla elever som önskat pröva sig fram till vilken musikform och vilket instrument de tyckt vara intressant. I våra "musikmix"-grupper går 25 barn och då finns fyra lärare på plats. Dessa grupper är oerhört populära och de fylls direkt, men vi har också grupper i piano, gitarr, stråk, sång m.m. I pianogrupp spelar man på digitala pianon med hörlurar, så det är inte 25 flyglar i samma rum...

- Våra lärare är goda pedagoger, de flesta med minst fem års högskoleutbildning, och vi får hela tiden höga vitsord, säger Lena Söderström.

- Förutom det vi lovat göra har vi nu fler ensembler och konserter än någonsin, men också externt finansierade projekt för nya målgrupper och spännande samarbetsprojekt för musiklivet på Lidingö. I vår samarbetar vi t.ex. med Sagateatern i en gemensam produktion med arbetsnamnet Alice Inferno, och tillsammans med Lidingö Jazzklubb blir det musikafton med en av Sveriges främsta jazzmusiker, Magnus Lindgren.

- Vi har också från i höst ett externt finansierat avancerat program för ett antal ambitiösa elever med musik som specialintresse.

- Det mest roliga är faktiskt att det på Lidingö är nästan exakt lika många pojkar som flickor som går i musikskolan. Det är helt unikt. Riksgenomsnittet är nämligen att två tredjedelar är flickor.

- Vi har skapat en ek, ett starkt musikaliskt träd, som växer i framtiden, säger en mycket stolt Lena Söderström.

Lena Söderström och elever i Musikens hus stora sal, alltså Elverket.Lena Söderström och elever i Musikens hus stora sal, alltså Elverket.

Dela Musikskolan nådde målet

Kommentarer

Anders Håkansson 2018-12-30 22:09

Så bra att musikskolan når fler.
Trots den chockhöjning från 850kr till 1200kr som Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna genomförde till detta året 2018.
Pia Wieck från Lidingöpartiet jämförde i budgetdebatten efter valet 2018, höjda avgifter för musikskolan eller i idrottsföreningar med att man får köpa en påse chips mindre till fredagsmyset.?

350kr i höjd avgift kan vara precis det som gör att ett barn inte längre får köa till musikskolan eller vara med. Barnet får kanske inte vara med i handbollslaget eller gymnastikklubben.

På tal om chipspåsar! Har sittande majoriteten inte råd att bjuda barnen i musikskolan på några chipspåsar i sänkt avgift. Några chipspåsar kan inte sänka kommunens ekonomi?
Om det nu är en icke ansenlig summa för det enskilda barnets föräldrar?
Vad må det då vara för en av landets toppkommuner vad gäller skattekraft?
Sänkt avgift är en droppe i Atlanten.

Liberalerna var tidigare i opposition och i förra årets budget mot en höjning av musikskolans avgift.
De olyckliga barn blir som kanske får välja bort musikskolan på grund av avgiftens nivå idag?
Vi får väl hoppas att Liberalerna i nya sittande majoriteten kan ta ner avgiften några hundra kronor?
För Lidingöpartiet som räknar i chipspåsar, så betyder det ca 10-12 stora chipspåsar i sänkt avgift.

Glädjande att fler är med i musikskolan, nu behöver vi bara justera avgiften neråt så att alla som vill också har möjlighet.

Anders Håkansson (S) ersättare i Kommunfullmäktige

Hans Barje 2018-12-28 17:05

Ett stort tack för ert stora engemang och långsiktiga arbete med att bygga upp en mycket bra verksamhet. Vi hade som mål att kön skulle försvinna och att alla som vill får utveckla sitt musikintresse, det har ni lyckats med.
Hans Barje (M)

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google