Väder Lidingö

Lidingö måndag 1 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Hjälpsändningen till Saldus hösten 2017

måndag 23 april 2018 15:55

Rapport från transporten till Saldus 2017. Texten skriven av Marina Hooper. Adrienne Cook och Ove Ernström har sedan många år arbetat hårt för att, tillsammans med många andra frivilliga, hjälpa invånarna i Saldus i Lettland. Saldus är Lidingös vänort men de ekonomiska förhållandena är mycket olika.

Över 30 trogna medhjälpare samlades 18 november förra året, vid Baggeby torg, för att lasta två långtradare. Behovet var två stycken på grund av att vi fick en donation med inventarier från en nerstängd förskola - möbler, köksinredning, hobbymaterial, helt enkelt allt som kan användas i liknande verksamhet på annat håll. När vårt förråd var fullt bidrog många vänner med garage, växthus, friggebodar och andra tillfälliga förvaringsplatser som sedan transporterades till själva lastningen. En lastning som bedömdes bli väldigt utdragen med spretiga svårpackade möbler samt den mängd inventarier som utrymmesmässigt krävde två bilar. Men, ett rekord slogs och vi var klara efter tre och en halv timma! Lastbilarna åkte med färjan redan samma kväll, 17.30 till Ventspils i Lettland. (Se Lidingösidan 18 november).

Söndag 19 november
08.10 lyfte vårt plan från Arlanda till Riga. En dryg timme senare satt vi i tolken Lauris bil på väg till Saldus. När vi kom fram till avlastningsplatsen var bägge lastbilarna redan där. Ett trettiotal personer lyfte, bar och sorterade alla gåvor. Många lådor var märkta med lappar, och hamnade på förbestämda platser i lagerlokalen. När en spjälsäng lastades av klev en man som varit mycket hjälpsam vid alla tidigare leveranser, fram och berättade att hans lilla dotter inte hade någon säng. Varpå Adrienne gav sängen till honom på en gång. En annan medhjälpare blev överlycklig för lånet av en rullstol och rollator till sin mamma som dagarna innan fått en stroke. De andra sakerna som mat, kläder, möbler, skor, cyklar, leksaker, idrottsredskap, medicinska hjälpmedel och hygienprodukter kommer att delas ut efter behov, ett behov som är så stort och konstant. Nöden i och omkring Saldus avtar inte eftersom många är arbetslösa året om, eller säsongsvis. Dessutom är socialbidragen mycket låga. Många familjer är beroende av gåvor för att överleva. I affärerna, bakom kassorna finns boxar där man kan lägga donationer till de fattiga. Detta såg jag även i kyrkan. Många människor måste flytta utomlands för att kunna försörja sig och sina familjer hemmavid. Det tog cirka tre timmar att tömma lastbilarna. Många kom fram och tackade Adrienne och vi blev hembjudna till en sjuksköterska på middag. Vi gick och la oss tidigt på kvällen på elevhemmet där vi hyrde rum.

Foto: Marina HooperFoto: Marina Hooper Foto: Marina HooperFoto: Marina Hooper

Måndag 20 november
Vi blev hämtade av diakonissan Inita, som är en av de betydelsefulla kontaktpersonerna i Saldusområdet. Hennes dotter var också med och hade arbetat i Norge, lärt sig språket och kunde tolka åt oss. Under dagen besökte vi fattiga familjer och fosterfamiljer. Trots att jag var med om samma sak förra året, blev jag lika tagen igen av den hemska fattigdomen. Fallfärdiga bostäder utan el, vatten eller avlopp. Vi träffade ett flertal arbetslösa, ensamstående mammor med sina barn, som bor under mycket enkla förhållanden. Priserna i affärerna, exempelvis Rimi, skiljer sig inte nämnvärt från de i Sverige. Däremot fanns det inga köer till kassorna och inga fulla kundvagnar, utan några få varor per kund. Hos en fosterfamilj träffade vi Rasmus som var 14 dagar gammal och hade lämnats kvar på BB av sina föräldrar som inte kunde eller ville ha honom. Fosterfamiljen hade tre egna barn och levde under enkla förhållanden. Deras sängar var byggda av lastpallar med madrasser på. Rasmus säng bestod av överdelen av en barnvagn som var upphängd i en krok i taket med en fjäder i mellan.

Tisdag 21 november
På morgonen blev vi hämtade av Daina, rektorn för Striki-skolan. Det var glädjande att se att alla redskap och möbler som skänkts tidigare var i fint skick och daglig användning. Jag såg till exempel donerade kontorsmöbler som blivit ombyggda för att passa till barnens storlek. Med egna nytillverkade säten och ryggstöd. Måttanpassade specialhyllor och skåp hade byggts av IKEA-möbler. Allting tas till vara och återanvänds.

Foto: Marina HooperFoto: Marina Hooper

Tack alla ni som donerade saker, bidrog med pengar och mat. Dessa gåvor har varit mycket uppskattade av de behövande i Saldus.

Tack Lions Lidingö, som även i år skickade med en mycket generös gåva till personer i Saldus som aldrig ätit på café eller restaurang. Nittiosex personer tog tacksamt emot inbjudan till julmåltiden, av etthundratjugo inbjudna. De som ej kom vågade inte gå! Lions gåva räckte även till transporten av de som hade ganska lång resa ut på landet, samt en liten julgåva till alla gäster.

Tack till alla er som hjälpte till med att bära upp från källaren, stuva på bästa sätt på lastflaken, att lyfta upp på bilarna, att åka och hämta utspridda grejor under lördagen.

Tack framförallt till eldsjälen Adrienne Cook som för 25:e året i rad gjorde allt det här möjligt.

Vid pennan: Marina Hooper

--------------

Utan stort stöd från nedanstående företag och enskilda hade det varit betydligt svårare att kunna genomföra en hjälpaktion av denna karaktär!

Digitaltidningen ”Lidingösidans” uppmaning att Swisha ett ekonomiskt bidrag (0707 691249 Adrienne Cook Ernström/Saldushjälpen) kom att bli mycket betydelsefullt, vilket vi är mycket glada och tacksamma för!

Betydelsefulla stöd har vi också fått från Baggebytandläkarna, Lidingö Lions, ICA Kvantum, Lidingö Stad, World Food, Rödjares Elektriska och Lidingöpartiet som bidrog med såväl lasthjälp som ekonomiskt bidrag.

Grejor skänker man väldigt generöst men ekonomiska donationer är betydligt svårare till projekt. Ny hjälpsändning med bl.a. mycket skolmaterial från Torsviks skola går iväg lördag 28 april. Lastningen börjar vid Torsviks skola klockan 09.

Adrienne Cook

Dela Hjälpsändningen till Saldus hösten 2017

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google