Väder Lidingö

Lidingö lördag 12 oktober 2024 v. 41

Senaste kommentaren - Se fler

Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

söndag 30 december 2018 00:01

REGISTRERA. Om någon får ett oväntat hjärtstopp påverkas möjligheten att överleva framförallt av hur snabbt de olika åtgärderna kan sättas igång. Om någon del fördröjs minskar chansen för överlevnad. Finns en hjärtstartare i närheten ökar chansen att rädda liv. Men var hittar man den, snabbt? I Sverige finns hjartstartarregistret.se i vilket man kan se var de registrerade hjärtstartarna finns. Problemet är att alla inte är registrerade. Just nu finns 57 hjärtstartare på Lidingö. Men är det inte fler som fortfarande är oregistrerade i registret? Och, stämmer alla uppgifterna i registret vad gäller plats och tider?

Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukvården. Vid 6 000 av dessa hjärtstopp påbörjas hjärt- och lungräddning av hjälpsamma medmänniskor, men bara vid 225 av dessa tillfällen har hjärtstartare använts. Tusentals hjärtstartare används inte och orsaken är att bara en tredjedel (= cirka 18 000) av alla hjärtstartare är anmälda till Svenska hjärtstartarregistret. Hjärt-lungfonden uppmanar alla att registrera sina hjärtstartare för att de ska bli lättare att hitta när de behövs. Uppmaningen att registrera hjärtstartarna gäller oavsett om maskinen sitter på ett kontor, i en allmän lokal eller i en bostad.

Den apparat som används vid ett hjärtstopp och som ger en elektrisk strömstöt kallas i Sverige för defibrillator eller vanligen hjärtstartare. Internationellt används ordet AED som står för ”Automated External Defibrillator” och som översatt till svenska blir "automatiserad extern defibrillator". En hjärtstartare kan vara manuellt, halvautomatiskt eller automatiskt styrd.

Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda och kan användas av alla. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte ge en strömstöt om det inte är nödvändigt. En tidig strömstöt genom hjärtat kan få hjärtats eget elektriska signalsystem att börja fungera igen.

Dela Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

Kommentarer

Jennie Lindahl 2020-10-09 08:17

Vi utrustar samhället med hjärtstartare och hjälper även till med registreringen. Vi kan även erbjuda en självriskfri hjärtstartarförsäkring som gör det möjligt att rusta upp platser där man tidigare inte gjort det pga stöld- och/eller skaderisk.

Kontakta mig vid intresse för mer info!
jennie.lindahl@dahlmedical.com

Peter Diederichsen 2019-01-02 10:37

Hjärtstartare

På flera ställen på ön hittar du hjärtstartare upphängda – fria att använda när nöden så kräver.

Du hittar hjärtstartare på följande offentliga platser:

Gångsätrabadet, Childhoodhallen (ishallen), Stadsbiblioteket, Lidingövallen, Stadshusets entréhall, Sticklinge fritidsgård, Björkskär.

Jan Sjöberg:
Då är det med andra ord bara för den som är ansvarig inom staden att registrera hjärtstartarna.

Peter Diederichsen 2019-01-02 10:31

Verkar som om flera Lidingö stads hjärtstartare fallit bort. Det finns hjärtstartare På Gångsätrahallen, L-ö vallen, Childhood mm

Jan Sjöberg:
Artikeln skrevs för att dels de som tidigare registrerat sina hjärtstartare skulle se över om uppgifterna fortfarande stämde, dels för att alla som ännu inte registrerat sina apparater skulle göra det. Det är bara innehavarna som kan göra det.

Carl Reuterskiöld 2018-12-30 12:16

Johanniterhjälpen hjärtsäkrar Lidingöloppet varje år men i grunden är vi en välgörenhetsorganisation bl.a. fokuserad på att utbilda i D-HLR (hjärt-och lungräddning med hjärtstartare) samt utrusta dessa personer med startare. Vi är uppkopplade mot bl.a. SMSlivrädarna.

Vi utbildar och hjärtsäkrar även bostadsrättsföreningar och villaområden. Hör av er till oss på info@johanniterhjälpen eller www.johanniterhjalpen.se. Utbildningen är kostnadsfri för privatpersoner.

Birgitta Olsen 2018-12-30 07:04

Utöver Hjärtstartare så behövs det människor som har övat på HLR, Hjärt o LungRäddning. Det behövs också fler SMSlivräddare. Lidingö behöver också en FRG, Frivillig ResursGrupp. Stödet från Staden att starta en FRG är obefintligt. Stadens sätt att deltaga i MSBs krisberedskapsvecka i år sträckte sig till att rapportera från MSBs hemsida. Fast jag såg dock inget rapporterande. Förra året avstod Staden att deltaga i MSBs krisberedskapsvecka. Men när kommunfullmäktige kände sig hotade av chipsätande tomtar så fanns det resurser, fyra vakter och två poliser.
Om Staden hade haft en FRG så hade nog de flesta Hjärtstartare på ön varit registrerade samt det skulle ha funnits fler lidingöbor som övat HLR.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google