fredag 14 september 2018 10:34
MILLESGÅRDEN. I morgon invigs på Millesgården en utställning om en både välkänd och okänd person. William Morris, engelsmannen som var revolutionär inom både inredning och politik, levde mellan 1834 och 1896 och var före sin tid. Hans tankar är på många sätt fortfarande aktuella. Men mest känd i Sverige är han för sina blommiga tapeter. Däremot är han ett nationalmonument i sitt hemland Storbritannien. Utställningen heter också "William Morris. Mer än blommiga tapeter".
Den utställning som Millesgården visar om den mångsidige engelske designern är den andra i Sverige. 1938 hade Svenskt Tenn med Estrid Ericson och Josef Frank en utställning om Morris tapeter, och det intressanta är nu att Millesgårdens besökare, genom att titta in i Annes hus, kan se Morris design tillsammans med den ordinarie inredningen av Josef Frank och Estrid Ericson. I konstnärshemmet presenteras också Carl Milles koppling till Arts & Crafts- rörelsen.
William Morris idéer om hantverk och kvalitet spreds över hela Europa runt sekelskiftet 1900. Morris modernitet innebar en längtan efter att återskapa medeltida traditioner, då bruks- och konstföremål tillverkades för hand av naturmaterial. Det ålderdomliga blev det moderna och är det än idag.
Det var som en reaktion mot den snabba industrialiseringen i det viktorianska England som Morris och hans vänner (formgivare, konstnärer och arkitekter) skapade en motrörelse där hantverk, småskalighet och kvalitet var centrala begrepp. Tillverkningen skedde i verkstäder där arbetarna var välutbildade och hade bra villkor. Rörelsen fick namnet Arts & Crafts och William Morris var en av centralgestalterna.
På utställningen presenteras William Morris genom konstverk, tapeter, tyger, möbler och böcker. Det är berättelsen om en framgångsrik designer och affärsman som samtidigt var brinnande socialist.
Han grundade företaget Morris, Marshall, Faulkner & Co, kallat The Firm, 1861 tillsammans med bland andra Edward Burne-Jones, Dante Gabriel Rossetti och Philip Webb. Genom kombinationen av god design och småskalig tillverkning ville de erbjuda kvalitetsprodukter till överkomliga priser för privatpersoner såväl som för offentliga miljöer.
Morris tapeter är i högsta grad aktuella än idag, inte minst i Sverige. I början av 1800-talet var det inte självklart att använda tapeter i hemmen i England. Men från 1800-talets andra hälft blev tapeter allt populärare, även hos arbetare. De masstillverkade tapeterna hade blivit billiga.
I England är William Morris främst känd som författare och poet och han ägnade sig åt litteratur under hela sitt liv. Hans historiska intresse omfattade även nordisk mytologi, i synnerhet den från Island. Han började studera fornnordiska. Island intresserade Morris också för att landet ännu inte industrialiserats. Det var ett idealsamhälle av den typ som han förespråkade.
William Morris dog 1896, 62 år gammal. Åren efter hans död förändrades företagets karaktär. År 1940 köptes det upp av Sanderson och efter det skedde all distribution under ett namn, nämligen Sanderson. De blev ägare av alla tyg- och tapetprover, tapet- och mönsterböcker, alla tryckblock till tapeter samt färgkoder. Den samlingen ägs idag av Style Library.
Efter andra världskriget fanns det inte längre en självklar plats för Morris & Co’s mönster. Men under 1960- och 1970-talen blev färgstarka mönster populära igen och Morris & Co blev åter trendiga. De tidiga mönstren färgsattes dessutom ibland i tidens, nästan psykedeliska, färgskala. Till exempel kunde Beatles-gitarristen George Harrison ses i kostym sydd i ett tyg med mönstret Golden Lily (formgivet år 1899). Morris & Co är idag ett väletablerat varumärke världen över och den starkaste marknaden finns just i Sverige. Därefter kommer den japanska marknaden.
Utställningen, som pågår till den 3 februari 2019, är ett samarbete med William Morris gallery, William Morris Society och Style Library i London och producerad av Millesgården. Utställningen ommer därefter gå vidare till Danmark, Island, och till sist landa i Edinburgh, Skottland.
Per Larsén 2018-09-14 20:24
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google