Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Vår idé: Lamm och grön sparris

onsdag 23 april 2014 11:57

Vi kläcker på Föreningsgården! Idéer! Naturligtvis – det finns massor av idéer som ger omvärlden glädje. Katarina Palmstierna är en idékläckare som vill göra vardagen roligare för oss äldre – en nog så vänlig tanke.

“För glada seniorer som tycker om att laga mat och äta tillsammans” som det står präntat vid hennes logga RoligareVardag.

Jag har fått det hedersamma uppdraget att vara med i gänget den 25 april. För er som inte lyckas tränga er in i köket på Föreningsgården vill jag förmedla lite av de goda vi kommer presentera vid matbordet. Recepten är för 8 personer men kan lätt halveras.

Smaklig måltid önskar
Katarina Palmstierna & Inger Grimlund

Lammbullar på spett med grön sparris
Lamm hör våren till! En doft av vitlök passar också in i sammanhanget därför tycker vi att en aioli är perfekt, både som dressing till lammet och som dipp till de gröna sparrisstjälkarna som just nu finns nyskördade i butikerna. Sparrisen äts rå, krispig och god att tugga på.

Till 8 personer:
1 kg lammfärs
125 g fetaost, i tärningar
1 liten rödlök, hackad
1 liten röd paprika, hackad
2 vitlökar, finhackade (eller pressade)
1 msk torkad rosmarin, smulad
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vetemjöl (eller potatismjöl)
salt och peppar efter smak
Olja till stekning

Gör så här:
Stek rödlök och paprika i lite olja så de mjuknar utan att ta färg.
Lägg upp på tallrik och låt svalna.
Blanda lammfärsen med fetaost, ägg, rosmarin och mjöl.
Rör ner lite mjölk undan för undan så färsen blir lagom fast och lätt att forma.
Tillsätt paprika och rödlök.
Smaka av med salt och vitpeppar från kvarnen. Rör färsen så den blir smidig.
Forma färsen till avlånga spett eller till stora runda bullar.
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn färsen runt om.
Trä upp lammfärsbullarna på spett. Lägg över på en plåt, täck med bakplåtspapper.
När spetten ska serveras – stek färdigt i ugn 200 grader cirka 10 minuter

Aioli à la Melker – till vårens gröna sparris
Till 8 personer:
4 äggulor
5 msk citronsaft
1 – 2 stora vitlöksklyftor, pressade
1 stor kokt potatis, grovt riven
2 1/2 dl majsolja
1/2 dl olivolja
salt efter smak
ev. ett par droppar Tabasco, eller vitpeppar från kvarnen.

Gör så här:
Koka potatisen, låt den kallna. Pressa den eller riv den på rivjärn.
Blanda äggulor, citronsaft, pressad vitlök och den kalla potatisen i en bunke.
Tillsätt oljan i en tunnstråle under kraftig vispning, använd gärna mixer eller el-visp.
Aiolin ska vara krämig som en majonnäs.
Smaka av med salt och lite Tabasco (eller vitpeppar från kvarnen).

Servera till:
2 knippen färsk, grön sparris.
Bryt av nedre delen på sparrisen (som är träig).
Skölj sparrisen och ät den rå, doppad i aioli.
Eller koka den 2 minuter och ät den varm till lammspetten.

Text: Inger Grimlund

Dela Vår idé: Lamm och grön sparris

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google